Ξαναζωντανεύει αιφνίδια από την ΡΑΕ ο ελληνοιταλικός αγωγός φυσικού αερίου

AGOGOS1Μία έκπληξη περιλαμβάνει το πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για τη δεκαετία 2013-2022 το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 1.6 δις ευρώ και το μεγαλύτερο έργο που περιλαμβάνει, ύψους 1,1 δις, είναι ο αγωγός Κομοτηνή- Θεσπρωτία.

Πρόκειται για το χερσαίο τμήμα του ελληνοϊταλικού αγωγού, έργο το οποίο απορρίφθηκε μεν από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, αλλά παραμένει στον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου), με προοπτική ολοκλήρωσης το 2018, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οριστική απόφαση υλοποίησής του. Φαίνεται λοιπόν πως το έργο το οποίο θα φέρει φυσικό αέριο και στην Ήπειρο, παραμένει ζωντανό, στο ελληνικό τμήμα τουλάχιστον και η τελική απόφαση θα είναι κυρίως προϊόν πολιτικής βούλησης.

Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ προετοιμάζει τις απαιτούμενες υποδομές για την υποδοχή και λειτουργία των λοιπών αγωγών που εξετάζεται να κατασκευασθούν μέσω Ελλάδας, δηλαδή τον αγωγό TAP (Ελλάδα-Αλβανία-Ιταλία), που παραμένει στην κούρσα διεκδίκησης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

Ανάλογα με τα έργα που θα αποφασιστεί να κατασκευασθούν, θα καθοριστεί και η επένδυση για την απαιτούμενη μονάδα συμπίεσης που θα εγκατασταθεί στους Κήπους του Έβρου, προκειμένου να εξυπηρετείται τόσο η ελληνική αγορά όσο και η διαμετακόμιση αερίου σε τρίτες χώρες.

Στα σημαντικά έργα που περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό είναι μεταξύ άλλων:

– Η αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας όπου αποθηκεύεται και αεριοποιείται υγροποιημένο φυσικό αέριο (έργο που θα αυξήσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας). Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου αερίου και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αεριοποίησης, έχει προϋπολογισμό 159 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2015.

– Η κατασκευή του αγωγού Αγ. Θεόδωροι – Μεγαλόπολη. Το έργο έχει ξεκινήσει προκειμένου να τροφοδοτήσει τη νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, και θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει όμως πρόβλεψη για κάλυψη των αστικών και βιομηχανικών καταναλώσεων κατά μήκος της όδευσης, καθώς και για μελλοντική επέκταση του αγωγού στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου (περιοχή Πάτρας, περιοχή Καλαμάτας, περιοχή Σπάρτης και περιοχή Πύργου).

– Έργα τροφοδοσίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ΔΕΗ και ιδιωτών (Αλιβέρι, Αγ. Νικόλαος Βοιωτίας, Θίσβη, Αγ. Θεόδωροι Κορινθίας, κ.ά.).