Οι ιχθυoκαλλιέργειες επί τάπητος…

panemi

panemiΣυνάντηση αντιπροσωπείας Πανελλήνιας Ένωσης Μικροκαλλιεργητών  με τον Αναπληρωτή Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Ευάγγελο Αποστόλου παρουσία του βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, κατόπιν αιτήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών για συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, παρέστη σε συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12/3/2015 στο Υπουργείο.

Ο κ. Κάτσης επισήμανε στον κ. Υπουργό, ότι η Ελληνική υδατοκαλλιέργεια και ιδιαίτερα η θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα. Ο έντονα εξαγωγικός της χαρακτήρας, δεδομένου ότι σε ποσοστό 70 – 80% των παραγόμενων προϊόντων εξάγονται στο εξωτερικό, συμβάλει σημαντικά στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών της χώρας. Επίσης, οι άμεσα απασχολούμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο υπολογίζονται στα 10.000 άτομα πανελλαδικά.

Τόνισε δε, ότι η υδατοκαλλιέργεια στη Θεσπρωτία, κατέχει περίπου το 10% της συνολικής πανελλήνιας παραγωγής και αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και απασχόλησης για ολόκληρη την περιοχή.

Η ΠΑΝ.Ε.Μ.Ι από την πλευρά της, αφού ενημέρωσε τον Υπουργό για τα προβλήματα του κλάδου,  κατέθεσε υπόμνημα και αναλυτικό φάκελο με τα βασικά αιτήματα της. Αυτά έχουν να κάνουν με εκκρεμείς εκδόσεις ερμηνευτικών εγκυκλίων (ΚΥΑ – ΥΑ), το χωροταξικό σχεδιασμό των υδατοκαλλιεργειών, ζητήματα που αφορούν το ΕΠΑΛ 2007 – 2013 και την κατάρτιση του ΕΠΑΛ 2014 – 2020 (εξειδίκευση μέτρων, πιστώσεις, χρονοδιαγράμματα).

Ο κ. Αποστόλου αφού ενημερώθηκε για τα ζητήματα, παρέλαβε το υπόμνημα των  αιτημάτων τους και εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να ενισχύσει τον ρόλο της μικρομεσαίας ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία μπορεί να συνδράμει στη διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Επίσης δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο.