Οι πρόσφυγες έφτασαν στην Ήπειρο

epirus prosfiges

Εν αναμονή νέων αφίξεων προσφύγων βρίσκεται η Ήπειρος, με το στρατό να προετοιμάζει τους χώρους στα Δολιανά, τον Κατσικά και το στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα.

Η ενημέρωση προς τις τοπικές αρχές εξακολουθεί να φτάνει με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα κανένας να μην είναι σε θέση να γνωρίζει τον χρόνο άφιξης, τον αριθμό των προσφύγων και τον χρόνο παραμονής.

Στις εγκαταστάσεις του πρώην μουσικού γυμνασίου Δολιανών, εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν 200 περίπου πρόσφυγες, ενώ δέσμευση του στρατού είναι ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εξωτερικοί χώροι, όπως το γήπεδο.

Στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη, στην Φιλιππιάδα, όπου κι εκεί θα στηθούν σκηνές, ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του προς τον δήμαρχο Ζηρού, ότι θα φιλοξενηθούν εφτακόσιοι πρόσφυγες για διάστημα οκτώ μηνών.

Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κατσικά, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προετοιμασία χώρου πενήντα στρεμμάτων, στον οποίο θα στηθούν εφτακόσιες σκηνές. Ουσιαστικά δημιουργείται υποδομή για φιλοξενία πέντε χιλιάδων προσφύγων, γεγονός που παραπέμπει και σε πολύμηνη λειτουργία του χώρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το πρωί της Κυριακής, στην Ελλάδα βρίσκονται 44 χιλιάδες πρόσφυγες, διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία.

Το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στην Ειδομένη, όπου παραμένουν άνω των 12 χιλιάδων ανθρώπων. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την εκκένωση του χώρου αυτού, καθώς τα σύνορα έχουν κλείσει, χωρίς όμως προς το παρόν, να το πετυχαίνει.

Ένα ποτάμι ανθρώπινου πόνου… Και μια μεγάλη αγκαλιά στην Κόνιτσα

sirioi1

Μάτια γεμάτα απορίες… Πρόσωπα σφιγμένα.. Κουρασμένα. Μικρά παιδιά που κλαίνε.. Νεογέννητα που αναζητούν αγκαλιά.. Ανάπηροι με τα σημάδια του πολέμου στο κορμί τους!

Είναι οι πρώτοι 162 Σύριοι, που έφτασαν στην Ήπειρο. Και η ακριτική Κόνιτσα, μια πόλη που άνοιξε την αγκαλιά της μετά την μικρασιατική καταστροφή για να δεχθεί εκείνους που έφταναν από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, μια πόλη που άνοιξε την αγκαλιά της, στις αρχές τις δεκαετίες του ενενήντα για να δεχθεί εκείνους που έφταναν από την άλλη πλευρά των συνόρων, ήταν σαν έτοιμη από καιρό…

Άνοιξε και πάλι την πιο ζεστή της αγκαλιά, για να την προσφέρει απλόχερα, σε γυναίκες και παιδιά, σε μικρούς και μεγάλους.

Όλη τους η περιουσία, στα λίγα υπάρχοντα που κατέβασαν από το λεωφορείο..

Όλη τους η περιουσία έμεινε πίσω.. Στην πατρίδα που κάποτε θα ήθελαν να επιστρέψουν.

Και όλη τους η ελπίδα.. Η ελπίδα να ανοίξει η αγκαλιά της Ευρώπης, όπως άνοιξε της Ελλάδας, και να τους δεχθεί..

Μόνο ευχαριστώ για τους Έλληνες, είχαν να πουν οι πρόσφυγες που έφτασαν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας.

Για όλους τους Έλληνες, γιατί αυτό που ζουν εδώ είναι μοναδικό..

Και μία κραυγή απόγνωσης, μία την Ευρώπη του πολιτισμού.

Οι 162 πρόσφυγες είχαν φτάσει το πρωί από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Πειραιά.

Κι από κει με λεωφορεία στην Κόνιτσα.

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, έγινε ένας ζεστός και φιλόξενος χώρος. Δούλεψαν πολλοί ώστε όλα να είναι έτοιμα για την στιγμή της άφιξης.

Και ήταν..

Μία κουζίνα στρωμένη με ένα πιάτο ζεστό φαγητό, κι ένα κρεβάτι έτοιμο, με σεντόνια και κουβέρτες.

Κάποιοι χρειάστηκαν γιατρό.. Υπήρχε.

Ήταν όλοι εκεί..

Για να στείλουν το πιο δυνατό μήνυμα. Το μήνυμα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης..

Και το μήνυμα αυτό, έκανε τα μάτια να γλυκάνουν και τα πρόσωπα να χαμογελάσουν… Έκανε τα αθώα παιδικά μάτια να καρφώνουν κατευθείαν στην καρδιά..

Σ’ αυτά τα μάτια οφείλει η Ευρώπη μια συγνώμη..

Δολιανά: Ερωτήματα για το κράτος, στήριξη στους πρόσφυγες

Η επιχείρηση που ξεκίνησε ο στρατός για το στήσιμο σκηνών πέριξ των χώρων της εστίας, ξεσήκωσε τους κατοίκους στα Δολιανά. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα, δεν είχε αποσαφηνιστεί αν θα χρησιμοποιηθεί και το γήπεδο του χωριού, όπως αναφέρονταν στην αρχική απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα.

Μετά την παρέμβαση του δημάρχου, το μεσημέρι του Σαββάτου, αποσαφηνίστηκε ότι το γήπεδο δεν θα χρησιμοποιηθεί, ενώ ορισμένες από τις σκηνές στους προαύλιους χώρους της εστίας απομακρύνθηκαν.

Κάποιες άλλες στο πίσω μέρος, ανάμεσα στα δέντρα παραμένουν, ενώ όσες τοποθετήθηκαν στην είσοδο θα χρησιμοποιηθούν ως βοηθητικοί χώροι, κυρίως για την καταγραφή των προσφύγων που θα φτάσουν.

Ο στρατός δουλεύει πυρετωδώς ώστε να αποκαταστήσει το κτίριο που παράμενε κλειστό επί δέκα και πλέον χρόνια και εκτίμηση είναι ότι οι πρόσφυγες θα φτάσουν εντός των ημερών.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων στα Δολιανά, παρουσία του Δημάρχου, των αντιδημάρχων, του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα δεν λείπουν, αλλά αυτά σχετίζονται κυρίως με τους σχεδιασμούς της ελληνικής πολιτείας και όχι με την παρουσία των προσφύγων.

Οι κάτοικοι άλλωστε είναι έτοιμοι να τους υποδεχθούν και να συνεισφέρουν για την καλύτερη παραμονή τους στην περιοχή.

Το τοπικό συμβούλιο, λέει όχι σε σκηνές έξω από τον χώρο της εστίας, ζητά να διασφαλιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων, να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια, να συγκροτηθεί ομάδα για την διαχείριση της ανθρωπιστικής βοήθειας και επί τη ευκαιρία, προβάλλει το αίτημα της ίδρυσης αστυνομικού τμήματος στα Δολιανά.

Εν κατακλείδι, αυτό που ανέδειξε η διεξοδική συζήτηση που έγινε, είναι η ταύτιση απόψεων Δήμου, φορέων και κατοίκων… Και όπως ανέφερε, στον επίλογό του ο δήμαρχος Κώστας Καψάλης «είναι η ώρα της συστράτευσης και όλοι θα κάνουν το καλύτερο».

Στο Νοσοκομείο επτά από τους πρόσφυγες της Κόνιτσας

Στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα μεταφέρθηκαν επτά από τους πρόσφυγες, που από το βράδυ της Παρασκευής φιλοξενούνται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας.

Γιατροί, ανάμεσά τους εθελοντές που έσπευσαν από τα Γιάννινα και νοσηλευτικό προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εξέτασαν τους περισσότερους από το πρωί, καθώς αρκετοί αντιμετώπιζαν προβλήματα, από την ταλαιπωρία που είχαν υποστεί το προηγούμενο διάστημα.

Παιδάκια με ιώσεις, με πυρετό κι άλλοι με πιο σοβαρά προβλήματα.

Ανάμεσα στους επτά που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, ένας άνδρας, ο οποίος έπρεπε να κάνει αιμοκάθαρση. Πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και είχαν περάσει αρκετές ημέρες από την τελευταία φορά που είχε βρεθεί σε νοσοκομείο.

Οι έξι, μετά την απαραίτητη περίθαλψη που τους παρασχέθηκε στο Νοσοκομείο, επέστρεψαν και πάλι στην Κόνιτσα, ενώ ένα παιδάκι, μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς χρειάζονταν νοσηλεία άμεσα περίθαλψη από δερματολόγο.

πηγή: epiruspost.gr