Οι πρόσφυγες στην Ηγουμενίτσα με τη ματιά ενός ξένου φωτορεπόρτερ…

2-Καταγγελίες για βία και τρομοκρατία από τις αρχές

 «Η Ηγουμενίτσα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι εξόδου για μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία. Οι πρόσφυγες από τις ζώνες πολέμου ζουν κάτω από απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες στα βουνά κοντά στο λιμάνι, περιμένοντας την ευκαιρία να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στο Βορρά.»

Με αυτά τα λόγια περιγράφει, στη σελίδα του στο Instagram, o δημοσιογράφος Afshin Ismaeli την κατάσταση που συνάντησε την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, στην Ηγουμενίτσα. Ο Afshin Ismaeli, όπως διαβάζουμε στην σελίδα του στο instagram, είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος και φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο, καλύπτοντας ειδήσεις και ιστορίες από τους ανθρώπους που έρχεται σε επαφή. Το διάστημα αυτό πραγματοποιεί οδοιπορικό καταγραφής των δρόμων που ακαολουθούν πρόσφυγες και μετανάστες από την Συρία, από το Ιράκ και από άλλα μέρη, έχουν ξεριζωθεί από την πατρίδα τους, έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα και έχουν εγκλωβιστεί σε αυτή. 

iiiiΈχει πάει στο Habab, στο Afrin της Συρίας, στην Βαγδάτη, στην Mousul του Ιράκ και σε αρκετά ακόμα μέρη, εκεί από όπου προέρχονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ουσιαστικά πέρα από θύματα πολέμου, είναι θύματα των πολιτικών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της. 

Το οδοιπορικό του που ξεκίνησε από την Ηγουμενίτσα, ξέροντας ότι είναι μία πόλη που αποτελεί προορισμό αυτών των ανθρώπων, των μεταναστών και των προσφύγων οι οποίοι ελπίζουν μέσα από το λιμάνι της να καταφέρουν να περάσουν στην Ιταλία και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. 

2«Υπάρχουν αρκετοί μετανάστες που μένουν στην Ηγουμενίτσα εδώ και πολλούς μήνες. Πολλοί από αυτούς κατάφεραν ήδη να φτάσουν αρκετές φορές στα ιταλικά λιμάνια, αλλά απελάθηκαν πριν μπορέσουν να φύγουν από το λιμάνι ή να ζητήσουν άσυλο.» αναφέρει στις αναρτήσεις του.

Πήγε στο περιαστικό δάσος, εκεί όπου – όπως περιγράφει – ακόμα υπάρχουν αρκετοί πρόσφυγες που προσπαθούν να πηδήξουν τα κάγκελα του νέου λιμανιού, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να χωθούν σε κάποια νταλίκα και από εκεί σε κάποιο πλοίο: 

 «Ζουν σε μικρές καλύβες χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα ή οποιαδήποτε υγειονομική υποδομή. Οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες έχουν ξεμείνει εντελώς από χρήματα. Δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν τρόφιμα.» σημειώνει.

Και καταγγέλλει τις αρχές για βία και τρομοκρατία σε βάρος των προφύγων:

«Η πολιτική του φόβου εκφράζεται επίσης από την αυξημένη βία από τις αρχές. Υπάρχουν άνθρωποι με σπασμένα πόδια και χέρια από τα χτυπήματα μέσα και έξω από το λιμάνι και υπάρχουν και άλλοι με μεγάλα κοψίματα στα κεφάλια τους. Υπήρξαν ακόμη και πυροβολισμοί στον αέρα για να τρομάξουν τους πρόσφυγες.»