ΟΛΗΓ & Γιόγιακας για τη χερσαία ζώνη

Με ανακοίνωσή του στις 31/08/2021 ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας τοποθετείται δημόσια για τα ζητήματα που εκκρεμούν στη χερσαία ζώνη του Δήμου Ηγουμενίτσας. Αναλυτικά αναφέρει:

“Στην τελική φάση βρίσκεται πλέον η διαδικασία απόδοσης των εκτάσεων/τμημάτων της χερσαίας ζώνης των λιμένων Ηγουμενίτσας, Συβότων και Πλαταριάς από την Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. στην τοπική κοινωνία.

Μετά και την πρόσφατη διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τις επαφές με τους συναρμόδιους φορείς, ολοκληρώνεται η διαδικασία νομιμοποίησης των τμημάτων του παλαιού λιμένα Ηγουμενίτσας (πορθμείο Κέρκυρας) που δεν είχε λάβει χώρα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ εκπονείται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο βόρειο τμήμα από το Πάνθεον έως τα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας (αστικό πάρκο), και η οποία αποτελεί τη βάση για τη νομιμοποίηση και αποχαρακτηρισμό της έκτασης αυτής σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και την εν συνεχεία άμεση απόδοσή της στην τοπική κοινωνία.

Σε εξέλιξη επίσης, βρίσκονται και οι προκαταρκτικές διαδικασίες της μετά από 50 και πλέον έτη, απόδοσης του τμήματος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας από τα ΤΕΙ Ηγουμενίτσας μέχρι το Μακρυγιάλι, κατόπιν συνεργασίας του Οργανισμού με τους συναρμόδιους φορείς.

Αναφορικά με τη Ζώνη Λιμένα Πλαταριάς, ήδη από την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η απαραίτητη εκ του νόμου Αίτηση για έκδοση απόφασης νομιμοποίησης των προσχώσεων της Ζώνης της Πλαταριάς, ώστε άμεσα η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. να προβεί στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης από την εκβολή του μεγάλου ρέματος στη θάλασσα, ακολουθώντας περίπου τον άξονα του παραλιακού δρόμου νότια για ένα μήκος περίπου 860 μέτρων μέχρι τη θέση της παιδικής χαράς.

Επιπλέον, η Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. προωθεί ήδη με σχετική εισήγησή της, τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού του τμήματος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Συβότων που έχει αποφασιστεί και αποτελείται από αμμουδιές, παραλίες και βραχώδεις και απόκρημνες πλαγιές, εντός αστικού ιστού, οι οποίες αποδεσμεύονται υπέρ των δημοτών, ύστερα από δεκαετίες.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι ανωτέρω διαδικασίες στο σύνολό τους, οι οποίες μάλιστα προωθούνται και ολοκληρώνονται εντός της τρέχουσας θερινής περιόδου, αποτελούν το επιστέγασμα του εγχειρήματος της διοίκησης της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε. με το οποίο για πρώτη φορά και ύστερα από αδράνεια δεκαετιών νομιμοποιούνται και αποδεσμεύονται εκτάσεις δικαιοδοσίας του που δεν απαιτούνται για λιμενικές λειτουργίες. Παράλληλα, με τις ενέργειες αυτές καταρρίπτονται τα fake news που διακινούνταν συστηματικά όλο το προηγούμενο διάστημα περί δήθεν ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης κοινόχρηστων και αστικών ζωνών της Ηγουμενίτσας, της Πλαταριάς και των Συβότων σε ιδιώτες και δήθεν στέρησης της χρήσης τους από τους δημότες.

Το παρόν αποστέλλουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, για την ενημέρωσή του σχετικά με τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού και απόδοσης και προς δημοσίευση από τα τοπικά ΜΜΕ για την ενημέρωση των πολιτών.”

Δύο μέρες αργότερα, στις 02/09/2021 ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, έδωσε στη δημοσιότητα μέρος του κειμένου που εισηγήθηκε η κυβερνητική επιτροπή και εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομίας. Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Γιόγιακα αναφέρει:

Εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη και Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα στις 27 Αυγούστου η γνωμοδότηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων για τα πρόσθετα τμήματα της χερσαίας ζώνης που έχει ζητηθεί από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών να εξαιρεθούν από την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή του βουλευτή Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακα, του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γ. Λώλου και του Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ε. Κυριαζόπουλου επιβεβαιώθηκε και τυπικά η υιοθέτηση της εισήγησης της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρακτικό της σχετικής συνεδρίασης που είχε διεξαχθεί στις 30 Ιουλίου,  ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα στα εξής:

1. για τον χώρο στάθμευσης (parking) του κεντρικού λιμένα Ηγουμενίτσας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ηγουμενίτσας, προτείνεται να παραμείνει εντός της περιοχής που παραχωρείται με τη Σύμβαση Παραχώρησης, αλλά με τον όρο να δίδεται σε αυτό τον χώρο η δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης στο κοινό. Ο ΟΛΗΓ να τροποποιήσει σχετικά το Master Plan του λιμένα, ώστε ο προτιμητέος επενδυτής, που θα επιλεγεί από την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία, να κατασκευάσει ένα σύγχρονο parking και να το συντηρεί μέχρι την λήξη της Σύμβασης Παραχώρησης,

2. για τα δύο κτήρια που βρίσκονται πλησίον του ανωτέρω χώρου στάθμευσης (parking), προτείνεται να παραμείνουν εντός χερσαίας ζώνης λιμένος αλλά να εξαιρούνται από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Ειδικότερα προτείνεται: (α) η ΑΑΔΕ να διατηρήσει τη χρήση του μικρού κτηρίου μαζί με έναν ικανό υπαίθριο χώρο για την φύλαξη των κατασχεμένων οχημάτων. Ο τελικός προσδιορισμός του εν λόγω υπαίθριου χώρου, θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του Τεχνικού Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ και (β) Το μεγάλο κτήριο να εξαιρεθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης και ακολούθως να αποδοθεί στον Δήμο Ηγουμενίτσας. Τα παρακείμενα παραθαλάσσια κτήρια και οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Λιμενικού (κρατητήρια, ΚΕΑ) παραμένουν στη χρήση του Λιμενικού Σώματος και θα βρίσκονται εντός της Σύμβασης Παραχώρησης,

3. τα γήπεδα του τένις προτείνεται να εξαιρεθούν από την Σύμβαση και να αποδοθούν στο Δήμο, ωστόσο πρέπει να διασφαλιστεί ικανός τρόπος πρόσβασης στην μελλοντική μαρίνα,

4. το τμήμα του παραλιακού δρόμου αποχαρακτηρίζεται από χερσαία ζώνη και αποδίδεται στο Δήμο.

5. οι χερσαίες ζώνες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στις λιμενικές υποδομές του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Σύβοτων και των αλιευτικών καταφυγίων της Πλαταριάς και της Σαγιάδας, προτείνεται να εξαιρεθούν από την Σύμβαση και να αποδοθούν στους Δήμους, όπως αποτυπώνονται στην πρόταση που κατέθεσαν.

«Με την τυπική έγκριση της γνωμοδότησης της Επιτροπής επιβεβαιώνεται το αίσιο τέλος μιας δύσκολης και επίμονης προσπάθειας να εξαιρεθούν πρόσθετα τμήματα της χερσαίας ζώνης ώστε να αποδοθούν για χρήση στους συμπολίτες μας. Είναι σημαντικό όχι μόνο ότι διατηρείται η ελεύθερη στάθμευση αλλά και ότι ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκσυγχρονίσει το parking και να το συντηρεί μέχρι να λήξει η σύμβαση παραχώρησης. Παράλληλα, δίνονται οι χώροι που είχαν προταθεί από τις δημοτικές αρχές για τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων στην Πλαταριά, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα ενώ διασφαλίζεται η λειτουργία κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών στο χώρο του λιμανιού. Η σκυτάλη περνάει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ για να αποτυπώσει όλα τα τμήματα που αναφέρονται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής.», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας.