Ολόκληρη η απόφαση αδειοδότησης των Ασφαλτικών Σαγιάδας

psaria

psariaΑκόμη και Βασιλικό Διάταγμα του 1922 που αφορά «στην χορήγηση αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας πάσης μηχανολογικής εγκατάστασης» κάνει χρήση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου στην απόφαση για αδειοδότηση των Ασφαλτικών Σαγιάδας.

Ο Υφυπουργός χρειάστηκε επτά σελίδες και 35 πράξεις της δημόσιας διοίκησης, παρελθόντων ετών, για να υπογράψει στην ουσία την καταδίκη ενός ολόκληρου Νομού.

Στην εταιρία Ασφαλτικά Ελλάδος χορηγείται άδεια εγκατάστασης μονάδας αποθήκευσης και  διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφάλτου αποθηκευτικής ικανότητας 14.500 κυβικών μέτρων. Κι όλα αυτά στη Λωρίδα Σαγιάδας, εκεί όπου μέχρι πρότινος αναπτύσσονταν μόνο ιχθυοκαλλιέργειες, ο πιο ισχυρός μοχλός δηλαδή στήριξης της τοπικής οικονομίας.

Κι όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, γεγονός που από μόνο του προκαλεί ποικίλα κι αναπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα.

Η άδεια έχει τριετή διάρκεια με δικαίωμα παράτασης μέχρι την εξαετία ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί άδεια λειτουργίας.

Φυσικά καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη αυτή υπήρξε η απόφαση της πρώην Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προχωρήσει στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η απόφαση βέβαια του ΥΠΕΚΑ έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο Νομό Θεσπρωτίας και στην Ήπειρο και έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με όλους τους τοπικούς φορείς και την εκπεφρασμένη θέση τους.

Ουσιαστικά η αδειοδότηση των Ασφαλτικών, που είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει έναν νέο δικαστικό κύκλο, καταδικάζει οριστικά κι αμετάκλητα όλη την αναπτυξιακή προσπάθεια των ιχθυοκαλλιεργητών, οι οποίοι κρατούν ακόμη ζωντανή την τοπική οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών κατατέθηκε πριν μερικές ώρες προσφυγή κατά της απόφασης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή.

Και προκαλεί πράγματι εντύπωση η αβάσταχτη ελαφρότητα με την οποία κινήθηκε το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο απαξίωσε να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς.

Η σπουδή αυτή από μόνη της καθίσταται ύποπτη.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να κατεβάσετε εδώ: