Ομιλία Χρ. Κατσούρα στη Βουλή για τη μετανάστευση

 

2011-01-13 00:31:08

 

 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε ότι ο 20ος αιώνας αποτέλεσε τον αιώνα των μεγάλων αντιθέσεων: Παγκόσμιοι πόλεμοι και κοινωνίες των εθνών. Τεχνολογική πρόοδος και φυσικές καταστροφές. Εμφύλιες συρράξεις, εθνοκαθάρσεις, αλλά και τεράστια ανισότητα ανά τον πλανήτη. Προς το τέλος του σηματοδότησε την έναρξη μιας εποχής διεθνούς αστάθειας που νομίζω δεν έχει ακόμη τελειώσει. Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της αστάθειας είναι και μία πρωτοφανής, παγκόσμια, διασυνοριακή κινητικότητα.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τον τρίτο κόσμο και τις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης εγκαταλείπουν τις χώρες τους για καλύτερες ευρωπαϊκές ημέρες. Η ανισότητα ανά τον πλανήτη και η κινητικότητα αυτή επηρέασε τον πολιτικό λόγο σε όλη την Ευρώπη και έδωσε το έναυσμα για να οργανωθούν διάφοροι λαϊκισμοί είτε από δεξιά, ότι για όλα φταίνε οι ξένοι και το μόνο που μπορούμε είναι να τους θεωρούμε συμπληρωματική εργατική δύναμη ή σαν εμπόδιο για να κάνουμε αυτό που πρέπει, είτε και από αριστερά, ότι για όλα φταίνε μόνο οι πλούσιοι, υποβαθμίζοντας άλλα ζητήματα όπως τις εθνικές πραγματικότητες. Η χώρα μας βρέθηκε στο κέντρο ενός κυκλώνα και ιστορικά συνδεδεμένη με την αποδημία έγινε χώρα υποδοχής μεταναστών.

 

Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι κατά τη γνώμη μου υπήρχε μία συλλογική αξιοπρεπή στάση σε αυτή τη χώρα απέναντι στο πρόβλημα που βίωνε για πρώτη φορά. Μπορεί να υπήρξε μία φυσική αντίδραση, ένας φόβος, μία δύσπιστη συμπεριφορά απέναντι στο διαφορετικό που παρεμβαίνει απροσδόκητα στη ζωή μας, όμως πραγματικά ελληνική ρατσιστική ιδεολογία δεν υπάρχει. Αντίθετα, ίσως η παράδοσή μας επέβαλε συμπεριφορές που δεν υπήρξαν σε άλλα κράτη με πολύ μικρότερα προβλήματα. Επίσης, δε βραχυκυκλωθήκαμε σαν ελληνική πολιτεία στο φόβο που συχνά κυριαρχεί και στη ζωή, αλλά και στην πολιτική γύρω από τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στα κράτη υποδοχής. Δεν ξεχάσαμε ότι η κινητήρια δύναμη του φαινομένου είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ζήσει καλύτερα. Είναι αυτή η ανάγκη που τον οδηγεί να αναζητήσει νέους δρόμους προς κοινωνίες καλύτερες με βάση όχι κριτήρια γονιδιακά ή φυλετικά, αλλά το επίπεδο οργάνωσής τους.

 

 

 

 

 

Και νομίζω αναγνωρίσαμε ότι αυτή η μετακίνηση πιέζει συχνά και σε εκδημοκρατισμό των κοινωνιών, αφού αναδεικνύει και άλλα προβλήματα. Και μέρος αυτού του εκδημοκρατισμού αποτελεί και η κοινωνική ένταξη των μεταναστών στον τόπο διαμονής τους με την άρση διαφόρων αποκλεισμών. Έτσι, επιλέξαμε το δρόμο ενός σύγχρονου και αξιοπρεπούς μηχανισμού πολιτογράφησης για ανθρώπους που επί μακρόν διαμένουν στη χώρα μας, έχουν φτιάξει οικογένειες και τα παιδιά τους μεγαλώνουν εδώ, κάτι που ταιριάζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που προστατεύει την κοινωνική συνοχή.

 

Από την άλλη, όμως, μεριά οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Η βαθειά οικονομική κρίση που υπάρχει, αλλά και η έξαρση του φαινομένου σ’ ένα κράτος ή σ’ έναν τόπο δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, μεγάλα προβλήματα που χτυπούν δύο πράγματα. Το πρώτο πράγμα είναι ότι χτυπά τους ίδιους τους νόμιμους μετανάστες που διαμένουν στη χώρα και οι οποίοι, εάν δεν κάνουμε τίποτε, θα είναι οι πρώτοι που θα κινδυνεύσουν να υποστούν τις συνέπειες. Το δεύτερο πράγμα είναι ότι νομίζω ότι με ειλικρίνεια καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι η έκρηξη της παράνομης μετανάστευσης για εμάς ειδικά σ’ αυτόν τον τόπο είναι ένα μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και επιβίωσης. Δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο που ζούμε, εκτός και αν πιστεύουμε ότι είναι εφικτή σήμερα η «κοσμόπολη» που οραματίζονταν οι στωικοί, πράγμα που είναι ατοπικό, ουτοπικό, αλλά και επικίνδυνο.

 

Και δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί πρέπει να χλευάζεται μία πατριωτική αγωνία που εκφράζεται για το μέλλον της χώρας από κάποιους. Αλήθεια, ποια δημοκρατική κυβέρνηση στην Ευρώπη τολμά να υποστηρίξει σήμερα την ελεύθερη διεθνή μετακίνηση της εργατικής δύναμης; Ή ποια κυβέρνηση μπορεί να συμφωνήσει με το να μην έχει δυνατότητα να ελέγξει το τι συμβαίνει στο έδαφός της; Ή ακόμη ποιοι μπορούν να πάρουν την ευθύνη αυτός ο τόπος να γίνει ένας τόπος άναρχης εναπόθεσης της κάθε μορφής δυστυχίας του πλανήτη χωρίς τη δυνατότητα διαχείρισής της; Ή να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε για τα κάθε μορφής συμφέροντα που εξυπηρετούνται από αυτό, είτε είναι δίκτυα κυκλωμάτων είτε εκφράζουν άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής γειτονικών χωρών;

 

Έχουμε ένα χρέος που δεν μπορούμε να το ξεχνάμε και ένα εθνικό ζήτημα δεν μπορεί να αγνοηθεί. Απαιτούνται άμεσα πρακτικές λύσεις. Αυτονόητα δεν υπάρχει πολιτική δράση αόριστα, χωρίς σύνορα, χωρίς έδαφος προσδιορισμένο σε σχέση με άλλα εδάφη. Γι’ αυτό οφείλουμε πέρα από τις παρεμβάσεις μας σε διεθνές επίπεδο να δράσουμε και εντός των τειχών. Άλλωστε, όπως εύστοχα λένε πολλοί, μπορεί κανείς να νοιώθει βαθειά κοσμοπολίτης, ποτέ όμως δεν είναι πολίτης ενός κόσμου αόριστα.

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προφανώς έχουμε να κάνουμε και εκεί πολλά. Για παράδειγμα, ας αναγνωρίσει η Ευρώπη, έστω και καθυστερημένα, το πρόβλημα ως ευρωπαϊκό. Ας συμβάλει επίσης στη μείωση της σύγκρουσης, αυτό που εμφανίζεται σαν σύγκρουση πολιτισμών, αλλά που ταυτόχρονα είναι και μια οικονομική σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, μια σύγκρουση που υποβόσκει και που βοηθά στο να γιγαντώνεται το πρόβλημα. Ας συμβάλει σ’ αυτό με το να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις χώρες όπου επεμβαίνει.

 

Τέλος, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο για τον περίφημο φράχτη στον Έβρο. Πραγματικά εκπλήσσομαι με μια πολιτική υποκρισία που υπάρχει. Πραγματικά είμαστε όλοι ενάντια σε διάφορα τείχη, αλλά αποδεχόμαστε τους φράχτες προς τη Δύση στην Ηγουμενίτσα, στην Πάτρα και δεν αποδεχόμαστε τους φράχτες προς την Ανατολή, που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης προς την Τουρκία. Πέρα από την όποια αποτελεσματικότητα θα έχει και αυτό θα κριθεί στο μέλλον, ξεχνούμε ότι θα έχει και μια συμβολική σημασία και δίνεται ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις. Αν θέλουμε την ελεύθερη διακίνηση μεταναστών, ας το πούμε ευθέως. Αν θέλουμε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, ας το πούμε επίσης. Αλλά είναι μια κατάσταση που προσβάλλει όλους μας.

 

Και πέρα από όλα τα άλλα, η σημερινή κατάσταση δεν βλέπει στους άλλους την ανθρώπινη υπόστασή τους. Ας έρθει κάποιος στην Ηγουμενίτσα να δει ξένους να ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών για τροφή, ας έρθει να τους δει να ψάχνουν να βρουν απεγνωσμένα ένα χώρο να πλυθούν ή ας τους δει να οδηγούνται σε άγριες συγκρούσεις, όπως σήμερα, μεταξύ τους για το ποιος έχει το πάνω χέρι σε όλο αυτό το κύκλωμα. Ας δει όμως και τους δημότες μιας πόλης να μην μπορούν να επισκεφθούν τις περιουσίες τους. Ας μην ποινικοποιήσουμε την περιουσία. Ας τους δει να φοβούνται να κυκλοφορήσουν στις γειτονιές και στα σπίτια τους. Να δει, βέβαια, και την άλλη πλευρά του λόφου, που συχνά την ξεχνάμε. Να δει εκείνους που βοηθούν όλους αυτούς τους κατατρεγμένους, προσφέροντάς τους υπηρεσίες. Είναι, βέβαια, γνωστοί στις τοπικές κοινωνίες και αξιέπαινοι. Μόνο που το έργο τους θα έπρεπε να το κάνουν οργανωμένα η ελληνική κοινωνία και πολιτεία.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο προσπαθεί να βάλει μια τάξη σε μια σειρά από ζητήματα, από την πολιτική ασύλου έως τον περιορισμό ενός προβλήματος, πριν δημιουργήσει άλλα πολύ μεγαλύτερα. Νομίζω ότι έχουμε ήδη καθυστερήσει αρκετά.

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου

2011-01-12 20:38:56

 

 

Με πρόσκληση που υπογράφει ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ως Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Ηπείρου, την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 13.00, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου με θέμα: «Συντονισμός ενεργειών σε θέματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας- Κεντρική Πλατεία Ιωαννίνων).

 

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν: οι Αντιπεριφερειάρχες Περιφ. Ενοτήτων Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο Γεν. Αστυν. Διευθυντής Ηπείρου, οι αστυνομικοί διευθυντές των τεσσάρων νομών, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, οι διοικητές των πυροσβεστικών υπηρεσιών των τεσσάρων νομών, οι προϊστάμενοι των Γεν. Διευθύνσεων Περιφέρειας Ηπείρου, οι προϊστάμενοι των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, οι δήμαρχοι και υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της Ηπείρου, εκπρόσωποι από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ε.Ε.Σ. και τις Εθελοντικές Ομάδες.

 

 

 

 

Συνάντηση εμπορικού συλλόγου με τον Χρ. Κατσούρα

2011-01-11 22:29:06

 

 

EΜΠΟΡΟΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

Κυρά Βασιλικής 13 – 46100 Ηγουμενίτσα

 

Τηλ. 2665022468 & Fax. 2665028796

 

Email: esigoumenitsa@yahoo.gr

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

 

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΤΣΟΥΡΑ

 

Συνάντηση, με σκοπό να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων, είχαμε με τον βουλευτή Θεσπρωτίας.

 

Τα μέλη του Δ.Σ. εκθέσαμε τη ζοφερή κατάσταση που προδιαγράφεται για τις επιχειρήσεις της Ηγουμενίτσας στο νέο έτος κι επισημάναμε πως αν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των λουκέτων στα καταστήματα.

 

Το εκρηκτικό μείγμα της πτώσης της κατανάλωσης και των υπέρογκων χρεών πολλών μικρών επιχειρήσεων αναμένεται να αποβεί μοιραίο για τη βιωσιμότητα της αγοράς.

 

Οι νέες μειώσεις και οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις και οι περαιτέρω αυξήσεις των έμμεσων φόρων «τινάζουν στον αέρα» τον οικογενειακό προγραμματισμό.

 

Συνέπεια αυτών, τα χρέη των επιχειρήσεων προς δάνεια, προμηθευτές και το δημόσιο είναι περισσότερα των εσόδων και αδύνατο να αποπληρωθούν.

 

Επαναλάβαμε το παλιότερο αίτημα, που είχαμε απευθύνει και μέσω της ΟΕΣΒΔΕΝ (Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων ΒΔ Ελλάδας) πως τα χρέη πρέπει να «παγώσουν» για όσο καιρό κρίνει η κυβέρνηση πως διαρκεί η κρίση. Αυτό θα αποτελέσει πραγματική στήριξη προς τους μικρούς εμπόρους, την οποία, ως σήμερα, απολαμβάνουν μόνο οι τράπεζες.

 

Θεωρούμε απαράδεκτο να διώκονται οι μικρομεσαίοι για χρέη στον ΟΑΕΕ, στη ΔΕΗ και στην απόδοση ΦΠΑ κι αυτό πρέπει να σταματήσει, όπως κι η απαγόρευση θεώρησης βιβλίων λόγω χρεών. Από την άλλη, ζητήσαμε να θεσμοθετηθεί επιτέλους ο συμψηφισμός των χρεών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων.

 

Εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου για το σαθρό φορολογικό σύστημα που οδηγεί σε συνεχείς περαιώσεις τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους κι επιβραβεύει τους μεγάλους φοροφυγάδες. Αναφέραμε σαν παράδειγμα, ότι σε αυτούς που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας, τα έξοδα (ενοίκια, μισθοί) προσμετρώνται σαν έσοδα.

 

Στο θέμα των ενοικίων των καταστημάτων, πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που να τα μειώνει σε ποσοστό τουλάχιστον 20%, όπως μονομερώς αποφάσισε η κυβέρνηση για τα μισθώματα των δημόσιων υπηρεσιών.

 

Τον ενημερώσαμε πως θεωρούμε απαράδεκτη την απελευθέρωση των περιορισμών στην εγκατάσταση των πολυκαταστημάτων, απόφαση που έρχεται να προστεθεί σε όσες προηγήθηκαν και γιγάντωσαν τις υπεραγορές σε βάρος μας (απελευθέρωση ωραρίου, προσφορών, μείωση φορολογίας, υποαπασχολούμενους και κακοπληρωμένους υπαλλήλους). Ο κ. βουλευτής συμφώνησε πως η αύξηση των πολυκαταστημάτων δεν συνιστά ανάπτυξη.

 

Ειδικότερα, για τα τοπικά θέματα:

 

Εκφράσαμε την οργή των εμπόρων για τις «διευκολύνσεις» στη λειτουργία των κινεζικών καταστημάτων και την απουσία ελέγχων για το αν λειτουργούν νόμιμα. Ταυτόχρονα, εκθέσαμε το πρόβλημα του παραεμπορίου που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, καθώς απουσιάζει κάθε έλεγχος από τα τοπικά όργανα και τις υπηρεσίες οικονομικού εγκλήματος.

 

Ζητήσαμε να προβλεφθεί η σύνδεση του λιμανιού με την τοπική αγορά, καθώς μέχρι σήμερα τα «κέρδη» των καταστημάτων από τη λειτουργία του είναι η αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου, τους καλοκαιρινούς μήνες, των ήδη επιβαρημένων δρόμων του κέντρου, δίχως αποζημίωση από την ΟΛΗΓ Α.Ε. Πιστεύουμε πως εκτός από τη λειτουργία εσωτερικού λεωφορείου, πρέπει να γίνει ανάπλαση της χερσαίας ζώνης από το νέο λιμάνι και δημιουργία πεζοδρόμου κατά μήκος της προβλήτας.

 

Αν’ αυτού, η ΟΛΗΓ Α.Ε. στηρίζει με την απάθειά της την παράνομη δράση του Duty Free το οποίο ανταγωνίζεται τις επιχειρήσεις της πόλης, πουλώντας σε κατοίκους της, δίχως εισιτήριο ταξιδιού.

 

Επαναλάβαμε την πάγια θέση μας για διατήρηση και αναβάθμιση των τμημάτων του παραρτήματος του ΤΕΙ Ηπείρου, πράγμα στο οποίο συμφώνησε ο κ. βουλευτής, που θα αναλάβει δράση άμεσα.

 

Στο θέμα των μεταναστών, συμφωνήσαμε πως πρέπει άμεσα να προωθηθεί η λύση της δημιουργίας κέντρου υποδοχής, ώστε να εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη, τροφή και να προστατεύεται παράλληλα ο ντόπιος πληθυσμός από τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών ή φαινόμενα εκδήλωσης βίας.

 

Εκφράσαμε την επιθυμία, με πρωτοβουλία του κ. βουλευτή να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων και των τοπικών αρχών σε επίπεδο νομού, ώστε να σχεδιαστεί μια συνολική ανάπτυξη της Θεσπρωτίας κι ανάδειξη των προτερημάτων της. Θεωρούμε πως αν αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας κι αποκτήσει «ταυτότητα» υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για αύξηση του εσωτερικού κι εξωτερικού τουρισμού, που θα βελτιώσει σημαντικά το κατά κεφαλήν εισόδημα όλων μας. Ο κ. βουλευτής αποδέχτηκε την πρόταση και επισήμανε πως αρχικά γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ηγουμενίτσα, που θα φανεί από το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

Κλείνοντας, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στο μέλλον, έχοντας περισσότερα ουσιαστικά να συζητήσουμε για τις δράσεις μας.

 

 

 

 

Συνέντευξη Τύπου Αλ. Καχριμάνη

2011-01-10 20:28:44

 

 

Προχωρά η οργάνωση της Περιφέρειας

 

 

 

Στα οργανωτικά ζητήματα της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Υπάρχουν διάφορα βήματα τα οποία και ακολουθούμε για να φτάσουμε σε επιθυμητό επίπεδο την Περιφέρεια», τόνισε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι «γίνονται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και «σιγά – σιγά» η μηχανή της Περιφέρειας παίρνει μπροστά».

 

Ο κ. Καχριμάνης, τόνισε ακόμη ότι υπάρχει συνεργασία με όλους τους Δήμους και έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες και στους αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων ώστε να κινούνται προς αυτή τη κατεύθυνση προκειμένου να δίνονται από κοινού λύσεις όπου απαιτούνται. «Το βασικό είναι – ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του – ότι η αρμοδιότητα των σχολείων από 1ης του έτους έχει μεταφερθεί στους Δήμους, οι οποίοι ανέλαβαν και τις δαπάνες μίσθωσης των διδακτηρίων και των υπηρεσιών της εκπαίδευσης».

 

 

 

Μέτρο διευκόλυνσης των κτηνοτρόφων

 

 

 

Τη λήψη απόφασης για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, ως προς τη μετακίνηση των ζώων που προορίζονται για σφαγή, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, θα δοθεί η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να μεταφέρουν τα ζώα στα σφαγεία με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι υγιή, είτε των ιδίων, είτε των εμπόρων, ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία που υπάρχει για την εξεύρεση κτηνιάτρων για την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης. Όπως πρόσθεσε, ο έλεγχος των ζώων από τους κτηνιάτρους θα γίνεται κατά τη σφαγή τους.

 

 

 

Πρατήριο Υγρών Καυσίμων, μόνο με

 

δασμούς στο Τελωνείο Κακαβιάς.

 

 

 

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Τελωνείο Κακαβιάς, το οποίο μετά από χρόνια επανέρχεται στη δημοσιότητα. Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, τόνισε ότι το θέμα αυτό είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, οι οποίες είχαν αναστείλει τη λειτουργία του για πολεοδομικό πρόβλημα. Στη συνέχεια από την Εταιρεία των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών αγοράστηκε η απαιτούμενη συμπληρωματική έκταση των 250 τ.μ. από την Κρατική Περιφέρεια. Το ΣΧΟΠ εξέτασε εκ νέου το ζήτημα και με απόφαση του ιδίου, ως Νομάρχη Ιωαννίνων, εγκρίθηκε η λειτουργία του πρατηρίου, αλλά με τους ίδιους όρους, (δηλαδή με δασμούς), που ισχύουν για όλα τα πρατήρια που λειτουργούν στην Ελληνική Επικράτεια. «Φοβόμασταν ότι θα δοθεί το δικαίωμα να μην έχουν δασμούς τα πρατήρια αυτά, για αυτό και δώσαμε την έγκριση για λειτουργία χωρίς την απαλλαγή δασμών. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό με τα άλλα πρατήρια», πρόσθεσε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

 

 

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, ανέφερε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει η θεσμοθέτηση των Επιτροπών Ανάπτυξης και Κοινωνικών Θεμάτων, ενώ μεταξύ των πρώτων θεμάτων που θα συζητηθούν είναι το Π. Δ. για την Λίμνη Παμβώτιδα και η Μελέτη για τη Χωροθέτηση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων.

 

Αναφερόμενος στο θέμα των σταθμών διοδίων, σημείωσε ότι η καλύτερη λύση είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών. Για τους περιφερειακούς συμβούλους, είπε ότι αυτοί δεν χωρίζονται ανάλογα με τις περιοχές τους, προσθέτοντας ότι: «για να βοηθηθεί το έργο και των αντιπεριφερειαρχών ενοτήτων και να δοθεί οντότητα στην πραγματική διάσταση που έχει ο θεσμός αυτός, θεώρησα ότι οι περισσότεροι που επελέγησαν (για θεματικοί αντιπεριφερειάρχες – Οικονομική Επιτροπή) κατά την πρώτη περίοδο πρέπει να είναι γύρω από το κέντρο και στη δεύτερη θα αξιοποιηθούν και από άλλες περιφερειακές ενότητες».

 

 

 

 

 

 

 

Ο καθηγητής του Γ. Παπανδρέου για την Ελληνική Οικονομία

2011-01-10 20:13:44

 

 

 

Παλιά στρατόπεδα ως κέντρα υποδοχής μεταναστών

2011-01-09 22:08:23

 

Με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στο σχέδιο νόμου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις» και συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη και Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προβλέπεται η παραχώρηση χρήσης στρατοπέδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις στρατιωτικές υπηρεσίες, για τις ανάγκες εγκατάστασης των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών.

 

Δίδεται, ακόμα η δυνατότητα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων για επισκευές, βελτιώσεις και αναγκαίες πρόσθετες εγκαταστάσεις σε αυτά ώστε να καθίστανται κατάλληλα για τη φιλοξενία των υπηκόων τρίτων χωρών που υπόκεινται στη διαδικασία επιστροφής

 

 

 

 

Απόδοση κονδυλίων στους Δήμους για μισθοδοσία

2011-01-09 22:02:35

 

Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών κατανέμονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών, 161.814.985,52 €, τα οποία και αποδίδονται ως τακτική επιχορήγηση Ιανουαρίου 2011 Στο ποσό συμπεριλαμβάνονται α) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και των χώρων άθλησης που μεταφέρθηκαν σε δήμους και κοινότητες, καθώς επίσης και οι δαπάνες μισθοδοσίας των κατατασσόμενων σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Σχολικών Φυλάκων και εργαζομένων σε προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι / Κοινωνική Μέριμνα και για ΑμεΑ, και β) οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού των ΤΥΔΚ των Κρατικών Περιφερειών, που μετατάχθηκαν σε Δήμους. Επίσης στα αποδιδόμενα ως τακτική επιχορήγηση μηνός, με την απόφαση αυτή ποσά στους δικαιούχους Δήμους, έχει υπολογισθεί η κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που μεταφέρθηκε από 1-1-2011 σε αυτούς, για τον καθαρισμό σχολικών μονάδων χωρικής αρμοδιότητάς τους. Τονίζεται ότι το κόστος της απασχόλησης του, με συμβάσεις έργου προσωπικού καθαριότητας, συνεχίζει να καλύπτεται μέχρι και τη λήξη του διδακτικού έτους 2010- 2011 από το Υπουργείο Παιδείας. Τέλος, το ύψος των τελικώς αποδιδόμενων ποσών μηνιαίως στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ για το έτος 2011, θα προσδιοριστεί μετά την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης περί κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων, ενώ οι ανακύπτουσες διαφορές θα συμψηφιστούν εντός του τρέχοντος έτους. Τα ποσά ανά δήμο με τη σειρά που αναφέρονται στους πίνακες του υπουργείου είναι:

 

 

 

Νομός Άρτας

 

ΑΡΤΑΙΩΝ 789.462,30

 

Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 130.093,92

 

Κ. ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 168.753,39

 

Ν. ΣΚΟΥΦΑ ΑΡΤΗΣ 234.044,57

 

Νομός Θεσπρωτίας

 

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 598.672,38

 

ΣΟΥΛΙΟΥ 217.491,14

 

ΦΙΛΙΑΤΩΝ 249.197,43

 

Νομός Ιωαννίνων

 

ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 169.162,31

 

ΔΩΔΩΝΗΣ 247.871,16

 

ΖΑΓΟΡΙΟΥ 139.514,03

 

ΖΙΤΣΑΣ 353.884,62

 

ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 1.461.125,66

 

ΚΟΝΙΤΣΑΣ 211.312,76

 

ΜΕΤΣΟΒΟΥ 132.050,82

 

ΠΩΓΩΝΙΟΥ 260.034,33

 

Νομός Πρέβεζας

 

ΖΗΡΟΥ 275.513,78

 

ΠΑΡΓΑΣ 248.523,82

 

ΠΡΕΒΕΖΑΣ 537.590,59

 

 

 

 

Επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας της Αλβανίας στον Περιφερειάρχη

2011-01-07 15:59:52

 

 

Επίσκεψη του Υπουργού Εργασίας της Αλβανίας στον Περιφερειάρχη

 

Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκε σήμερα σε εθιμοτυπική επίσκεψη ο Υπουργός Εργασίας της Αλβανικής Κυβέρνησης κ. Σπύρος Ξέρρας, συνοδευόμενος από τον Έπαρχο Πωγωνίου Αργυροκάστρου κ. Δημήτρη Μεντή και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

 

Εκτός της ανταλλαγής ευχών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο πλευρών και της ανάληψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών προς όφελος των δύο γειτονικών λαών.

 

Μετά την συνάντηση ο Υπουργός Εργασίας κ. Σπ. Ξέρρας σε δηλώσεις του και αφού ευχήθηκε καλή δύναμη στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τους Περιφερειακούς συμβούλους, τόνισε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να εξεταστούν οι δυνατότητες συνεργασίας που θα φέρουν κοντά τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τους λαούς των δύο χωρών.

 

Σκοπός μας – συνέχισε – είναι να βρούμε κοινές δράσεις ειδικά στον τουρισμό και σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. «Είχαμε μια εγκάρδια συζήτηση, είχαμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και να λύσουμε, έχουμε κοινά προγράμματα στη διασυνοριακή συνεργασία, υπάρχει χώρος για να έχουμε πιο στενότερη συνεργασία», κατέληξε ο κ. Σπ. Ξέρρας.

 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνης, τόνισε ότι συζητήθηκαν θέματα για την περαιτέρω συνεργασία των δύο περιοχών και ειδικότερα την προώθηση δράσεων για την βελτίωση και στήριξη των διασυνοριακών οδικών μεταφορών από Κακαβιά, Μέρτζανη και Σαγιάδα, επισημαίνοντας ορισμένα έργα που έχουν ήδη προωθηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια. «Θα αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες στα πλαίσια της εδαφικής συνεργασίας των γειτονικών περιφερειών», υπογράμμισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα ζητηθεί και η συνδρομή των δύο Κυβερνήσεων.

 

«Συζητήσαμε- κατέληξε – και με τους αντιπεριφερειάρχες επιμέρους προτάσεις που μπορούν να υπάρχουν. Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι θα είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες προς όφελος των δύο λαών, τώρα που τα πράγματα είναι σε πολύ διαφορετική βάση τοποθετημένα ανάμεσα στα δύο κράτη».

 

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κ. Πέτσιος, η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Θ. Καλογιάννη και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες.