Ούτε καν κατάλαβε…

Σα να μη κατάλαβε τι συζητήθηκε και κυρίως τι ειπώθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο για τον αγωγό Μεταφοράς Φυσικού Αερίου Eastmed, ο… πολιτευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2019, Ιωάννης Παπαγιάννης.

Ο οποίος με ένα μεταμεσονύχτιο e-mail (σ.σ. της νύχτας τη δουλειά τη βλέπει η μέρα και γελά…) κατάλαβε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για σύνδεση της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου με το φυσικό αέριο που (απλά και μόνο) θα διέρχεται μέσω του αγωγού για να κατευθυνθεί στις αγορές της Ευρώπης…

Κάτι που φυσικά είναι απολύτως ανακριβές και αναλύθηκε διεξοδικά από τους μελετητές στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Εκεί οι μελετητές ξεκαθάρισαν ότι ο αγωγός δεν περιλαμβάνει καμία υποδομή –στη φάση αυτή- για την διασύνδεση της περιοχής με φυσικό αέριο. Αυτό θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο και με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Θα πρέπει δηλαδή να βρεθεί μία άλλη εταιρεία η οποία θα αποφασίσει η κατανάλωση που μπορεί να προκύψει θα την συμφέρει για να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα.

Εκεί όμως που πραγματικά ξεπέρασε κάθε επιστημονική φαντασία ο κ. Παπαγιάννης, είναι στην παράγραφο όπου διαπιστώνει ότι “Πέρα από τα τρία βαλβιδοστάσια που περιλαμβάνει η μελέτη, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν άλλα δύο, ένα στην είσοδο του αγωγού στα όρια της Ηπείρου και ένα στην απόληξη του Αγωγού στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διασύνδεσης του αερίου με κατοικίες και επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσπρωτίας, πράγμα που θα σημαίνει φθηνότερη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες”.

Τα βαλβιδοστάσια, όμως τοποθετούνται για να αυξήσουν την ασφάλεια του έργου όπως διευκρινίστηκε από τους μελετητές. Προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Ανέζα Άρτας, ένα στο Νομό Πρέβεζας και ένα κοντά στην Πάργα. Σύμφωνα με την απόφαση ζητούνται ακόμη δύο, στην είσοδο του αγωγού στην Ήπειρο και στο Φλωροβούνι. Ο σταθμός συμπίεσης θα γίνει στο Φλωροβούνι ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για σταθμό αποσυμπίεσης στην Ήπειρο, κάτι που θα δημιουργούσε τις προυποθέσεις για την σύνδεση της περιοχής με τον αγωγό.

Κι έτσι, με μια ανακοίνωση η οποία βρίθει ανακριβειών και δείχνει -στην καλύτερη περίπτωση- αδυναμία κατανόησης του θέματος και προχειρότητα, ο κ. Παπαγιάννης, έκανε την… επανεμφάνισή του στη Θεσπρωτία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ι. Παπαγιάννη:

“Απόλυτα θετική και υψίστης σημασίας για την Θεσπρωτία, αλλά και γενικότερα για την Ήπειρο, είναι η προϋπόθεση που έθεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου κατά τη συζήτηση επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου Eastmed – Ελληνικό Τμήμα», Δ.Ε. Κομποτίου και Αράχθου, Δήμος Νικολάου Σκουφά/ Δ.Ε. Φιλοθέης και Αμβρακικού, Δήμος Αρταίων, Δ.Ε. Φιλιππιάδος, Δ.Ε. Λούρου και Ζαλόγγου, Δ.Ε. Φαναρίου, Δήμος Πάργας, Δ.Ε. Μαργαριτίου και Πέρδικας, Δήμος Ηγουμενίτσας».

Ο όρος που τέθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μαζί με τη θετική γνωμοδότηση, είναι πως ο αγωγός φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να οδεύσει απλά στην Ήπειρο, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύνδεσή του με τοπικά δίκτυα, παρέχοντας φυσικό αέριο σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Πέρα από τα τρία βαλβιδοστάσια που περιλαμβάνει η μελέτη, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν άλλα δύο, ένα στην είσοδο του αγωγού στα όρια της Ηπείρου και ένα στην απόληξη του Αγωγού στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις διασύνδεσης του αερίου με κατοικίες και επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσπρωτίας, πράγμα που θα σημαίνει φθηνότερη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες.

Οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση και να μη χαθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία προμήθειας φυσικού αερίου στην Θεσπρωτία και γενικότερα στην Ήπειρο”.