Ο Άκτωρ αναλαμβάνει το λιμάνι Ηγουμενίτσας

ERGA LIMANIΣτην αποδοχή της υποκατάστασής της υποχρεώθηκε η κοινοπραξία που είχε αναλάβει τα έργα της τρίτης και μεγαλύτερης φάσης στο λιμάνι Ηγουμενίτσας.

Μετά από μία τριετία πολύ σοβαρών προβλημάτων και με πλήρη αδυναμία της ίδιας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου, τελικά για να αποφύγει τα χειρότερα αποδέχθηκε να αποχωρήσει από το έργο και να αναλάβει στο εξής ο Άκτωρ.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ μέσω του προγράμματος Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας με αρχικό προϋπολογισμό 81,25εκ.ευρώ.

Δημοπρατήθηκε τον Μάρτιο του 2011 και η σύμβαση υπογράφηκε στις 8 Αυγούστου 2011 με έκπτωση 47,96%.

Τα χρονικά περιθώρια που απομένουν για την ολοκλήρωσή του είναι περιορισμένα και θα απαιτηθεί πραγματικά αγώνας δρόμου με δεδομένα και τα προβλήματα της δεύτερης φάσης.

Μπέζας: Ικανοποιητική η εξέλιξη για το λιμάνι

MPEZAS XRYSOXOΟ Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας συναντήθηκε με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στη σύσκεψη που ακολούθησε με αντικείμενο την πορεία εκτέλεσης του έργου της Γ1 Φάσης του Νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιώργος Κάτσινος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Γιάννης Λώλος, ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων κ. Διονύσης Μακρής, ο Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων – Μεγάλων Έργων Δυτικής Ελλάδας (ΕΥΔΕ – ΜΕΔΕ) κ. Παναγιώτης Χριστοδουλόπουλος και η Ειδική Συνεργάτης του Υπουργού Υποδομών κα Στεφανία Τρέζου.

Ο Υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτό το αίτημα και υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση για την υποκατάσταση της εταιρείας «ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.» αναδόχου του έργου «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας – Γ1 Φάση» για τις υπολειπόμενες εργασίες της εργολαβίας από την εταιρεία «ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.». Η υποκατάσταση θα γίνει με τις τιμές και τους όρους της αρχικής σύμβασης καθώς και την έκπτωση που δόθηκε από την «ΙΟΝΙΟΣ Α.Ε.» και συνεπώς δεν θα προκύψει αυξημένο κόστος για τη συνέχιση των υπολειπομένων εργασιών.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργολαβίας, δεν θα κατασκευαστεί η βελτίωση της εθνικής οδού Ηγουμενίτσας – Πλαταριάς στο τμήμα 1Β (τμήμα τρανσέρας) και τα αδρανή υλικά που θα απαιτηθούν θα ληφθούν από το λατομείο των Μύλων.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης διαβεβαίωσε επίσης, με δεδομένο ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου μετά τις παρατάσεις που έχουν δοθεί έχει οριστεί η 10/5/2017, πως η χρηματοδότησή του θα γίνει εξ ολοκλήρου (εκτός της προκαταβολής 10% που έχει ήδη δοθεί) από τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014–2020 (νέο ΕΣΠΑ), στην οποία θα ενταχθεί ως έργο γέφυρα με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπέζας δήλωσε:

«Η εξέλιξη αυτή είναι ικανοποιητική γιατί η αποδοχή της υποκατάστασης θα αποτρέψει τον κίνδυνο απένταξης και θα δώσει τη δυνατότητα της άμεσης συνέχισης και ολοκλήρωσης του έργου. Η απόφαση υποκατάστασης αποτελεί λύση σωτηρίας για το έργο της Γ1 Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας και είναι ιδιαίτερα θετική η δέσμευση του Υπουργού Υποδομών ότι η χρηματοδότησή του θα γίνει από τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου υποδομής, που είναι σημαντικό για τη χώρα, αναβαθμίζει τη στρατηγική θέση της Ηγουμενίτσας στο σύστημα των θαλάσσιων και χερσαίων μεταφορών, ενισχύει την τοπική οικονομία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».