Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στα μπλόκα και… επιστροφή για τους αποσπασμένους στη Θράκη

ARXHGOS MPLOKA Πλήρως ικανοποιημένος από το επιχειρησιακό σχέδιο που εκτυλίσσεται στην Ήπειρο έμεινε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο κ. Παπαγιαννόπουλος μαζί με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου Κώστα Τρομπούκη πέταξαν με το ελικόπτερο στην περιοχή του Σουλίου και πάνω από το σημείο όπου εντοπίστηκε το μηχανάκι που χρησιμοποίησαν οι δραπέτες και στη συνέχεια πάνω από τη ζώνη που έχουν αναπτυχθεί τα μπλόκα και μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Στη συνέχεια έγινε σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας όπου μετείχαν όλοι επικεφαλής αξιωματικοί της επιχείρησης και αποφασίστηκαν οι κατευθύνσεις για τις επόμενες ώρες. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο ταξίαρχος Ηπείρου πέρασαν στη συνέχεια σε περισσότερα από δέκα σημεία όπου βρίσκονται μπλόκα αστυνομικών και οι θερμικές κάμερες και μίλησε με έναν έναν τους αστυνομικούς.Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τους τόνισε ότι το καθήκον τους είναι πολύ υψηλό και αυξημένο. «Είναι θέμα αξιοπρέπειας για τη χώρα και την ελληνική αστυνομία να κλείσει η επιτυχία η επιχείρηση. Η ελληνική αστυνομία είναι ο μοναδικός θεσμός που εξακολουθούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες και είναι θέμα τιμής η σύλληψη των δραπετών», ανέφερε στους πάνοπλους αστυνομικούς.

Σήμερα πέταξε και πάλι το ελικόπτερο, με έμπειρους αξιωματικούς της Ηπείρου, οι οποίοι έχουν χαρτογραφήσει την περιοχή από το σημείο όπου βρέθηκε το κλεμμένο μηχανάκι, στη Φροσύνη Σουλίου και μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Παράλληλα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου έχει ενισχυθεί, πέρα από έμψυχο δυναμικό και ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις, με ένα μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών μέσων, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα κρίσιμα στην έρευνα που εξελίσσεται.

Πλήρη εικόνα –στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- της περιοχής όπου εγκαταλείφθηκε το μηχανάκι –στη Φροσύνη Σουλίου- αλλά και του χώρου που διεξάγονται οι έρευνες στη Ντουσκάρα καθώς και των ζωνών θωράκισης της παραμεθορίου έχει ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ο οποίος πέταξε με το ελικόπτερο πάνω από την περιοχή και ενημερώθηκε από τους αξιωματικούς για όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Οι αστυνομικοί παραμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, ενώ έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε φρούριο όλη η μεθοριακή γραμμή με απανωτά μπλόκα και συνεχείς περιπολίες.

Πέρα από τις θερμικές κάμερες οι τοπικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και με άλλα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα τα οποία μεταφέρθηκαν κυρίως από την περιοχή της Θράκης αλλά και από την Αθήνα.

Εκτίμηση των αξιωματικών της αστυνομίας είναι ότι οι επικίνδυνοι κακοποιοί δεν έχουν περάσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Θεωρούν ότι βρίσκονται εντός του κλοιού που έχει δημιουργηθεί από τα χωριά της Ντουσκάρας μέχρι τη Μουργκάνα και το Πωγώνι.

Και επιστροφή των αποσπασμένων στη Θράκη

Η επίσκεψη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στην Ήπειρο, έγινε με αφορμή τη μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των Αλβανών κακοποιών. Βλέποντας από κοντά την κατάσταση και ακούγοντας τους ανώτερους αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου να του θέτουν επιτακτικά την ανάγκη επιστροφής από τη Θράκη έμπειρων αστυνομικών που βρίσκονται εκεί έδωσε αμέσως τη συγκατάθεσή του.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κώστας Τρομπούκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι σημαντική η ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων με αστυνομικούς από την υπόλοιπη χώρα, όμως θα ήταν χρήσιμο να επιστρέψουν οι Ηπειρώτες που βρίσκονται στον Έβρο καθώς γνωρίζουν καλά την περιοχή και τα περάσματα των λαθρομεταναστών. Έτσι λοιπόν συμφωνήθηκε και ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ώστε να επιστρέψουν εντός των επόμενων ωρών 45 από τους Ηπειρώτες αστυνομικούς που βρίσκονται στη Θράκη.

Αυτό βέβαια θα πρέπει να αποτελέσει μόνο την αρχή. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η μετακίνηση δυνάμεων από την Ήπειρο προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα όπως επίσης επιβάλλεται να επιστρέψει στη βάση του όλος ο εξοπλισμός που βρίσκεται εκεί, όπως οι θερμικές κάμερες και τα οχήματα.