Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

syriza0Συνεδρίασε στις 4/10 η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων και αιρετών από όλους τους καλλικρατικούς δήμους του Νομού και την παρουσία του Παναγιώτη Σκούτα, μέλους της κεντρικής επιτροπής, εκ μέρους του τμήματος τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συζητήθηκε η πολιτική του κόμματος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που ορίζεται αφενός από την αντιπαράθεση με τις μνημονιακές πολιτικές και  τον «Καλλικράτη» και αφετέρου από την ανάγκη υπεράσπιση της δημοκρατίας, των θεσμών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.  Οι εκλογές του Μαΐου 2014 δεν  έχουν τον χαρακτήρα επιλογής των «αξιότερων» δημάρχων και περιφερειαρχών, δεν  αποβλέπουν σε μια καλύτερη διαχείριση. ¨Εχουν χαρακτήρα  αντίστασης στην κοινωνική και πολιτική καταστροφή και στην ανατροπή του υπάρχοντος αντιδημοκρατικού – γραφειοκρατικού – αναποτελεσματικού συστήματος “Καλλικράτης”. Απαιτείται άμεσα η εγκαθίδρυση ενός ριζικά διαφορετικού πλαισίου συγκρότησης και λειτουργίας των τοπικών και περιφερειακών θεσμών. Απαιτείται άμεσα η ανάγκη απαλλαγής από τις πρακτικές αδιαφάνειας, πελατειακών σχέσεων, νεποτισμού και κακοδιαχείρισης που σημάδεψαν την τοπική αυτοδιοίκηση στο πρόσφατο παρελθόν.

Σήμερα δυστυχώς οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν σε ένα «σχεδιασμένο θάνατο» την Τ.Α. Μέσα από τις επερχόμενες διαθεσιμότητες-απολύσεις και το  οικονομικό «παρατηρητήριο», είναι προφανής η πολιτική κατεύθυνση για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της ΤΑ, που έχει φυσικό επακόλουθο  την περαιτέρω επιβάρυνση του πολίτη.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ενός πλατιού, ισχυρού και ακηδεμόνευτου αυτοδιοικητικού κινήματος. Το οποίο την επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι σε θέση να διεκδικήσει και να επιβάλλει μια ριζοσπαστική  διοικητική μεταρρύθμιση. Έτσι ώστε να ενδυναμωθεί  πραγματικά ο θεσμός της αυτοδιοίκησης και της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη και στον σχεδιασμό των αποφάσεων για τις ανάγκες της  κοινωνίας και του τόπου μας. Πρέπει να τεθεί τέλος στο Δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης, και να θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική και ο  συμμετοχικός προυπολογισμός.

Την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για ρήξη με το παρελθόν και καταδίκη των μνημονίων και εκείνων που τα εφαρμόζουν, οφείλουμε να εκφράσουμε στους συνδυασμούς που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον προσανατολισμό θα κινηθούμε όλο το επόμενο διάστημα στον Νομό μας δημιουργώντας πλατιές αυτοδιοικητικές παρατάξεις ή στηρίζοντας πρωτοβουλίες που θα έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Καλούμε λοιπόν κάθε δημοκράτη πολίτη να συμπορευτεί μαζί μας και να συμβάλλει με τη συμμετοχή του στην δημιουργία ενός ισχυρού ριζοσπαστικού αυτοδιοικητικού κινήματος ανατροπής..

Ηγουμενίτσα,  14 Οκτωβρίου 2013