Παραίτηση Τζάνη: Η ευθιξία… άργησε… μια βδομάδα

Παραίτηση Τζάνη: Η ευθιξία… άργησε… μια βδομάδα

Με καθυστέρηση μιας βδομάδας και αφού είχε ανακοινώσει ότι θα παραμείνει αντιδήμαρχος, σε γραπτή του δήλωση  από τις 07/07… παραιτήθηκε τελικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 13/07 από τη θέση του Αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας, ο πρώην Δήμαρχος Παραποτάμου κ. Ιωάννης Τζάνης, προκειμένου, όπως ο ίδιος ανέφερε,  να διευκολύνει τις ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά την ενημέρωση του σώματος για την έκθεση των ορκωτών λογιστών, στην οποία διαπιστώνονται όπως είναι γνωστό ταμειακά ελλείμματα σε 3 δημοτικές ενότητες του Δήμου Ηγουμενίτσας, με μεγαλύτερο αυτό στο Δήμο Παραποτάμου, με ποσό που αγγίζει τα 225.000€, μόνο για το έτος 2010.

Η παραίτηση 

Στην ανακοίνωση παραίτησής του,  την οποία ο κ. Τζάνης ανακοίνωσε αμέσως μετά την εισήγηση του θέματος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Τσώλη, αναφέρει τα εξής:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πόρισμα της Έκθεσης των ορκωτών λογιστών που αφορά και τον πρώην Δήμο Παραποτάμου – στον οποίο διετέλεσα Δήμαρχος – όσον αφορά την διαπίστωση οικονομικού ανοίγματος του πρώην Δήμου κατά την διαχειριστική χρήση του έτους 2010, το οποίο δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί στην ύπαρξη αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων δαπανών, τίθεται για εμένα προσωπικά ως αιρετού και Προϊσταμένου των Υπηρεσιών του πρώην Δήμου Παραποτάμου, που υπηρετώ με διαφάνεια και εντιμότητα εδώ και πολλά χρόνια, θέμα ηθικής τάξης και δεοντολογίας που δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω να λειτουργώ στο αξίωμα του Αντιδημάρχου του νέου “Καλλικρατικού” Δήμου Ηγουμενίτσας τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση των πειθαρχικών, ποινικών και αστικών ευθυνών κατά παντός υπευθύνου.
Με πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος μου και της παρουσίας μου στα κοινά όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας πάντα ως γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των Δημοτών και λειτουργώντας πάντα με διαφάνεια, ήθος και εντιμότητα τόσο ως άτομο όσο και ως αιρετός, γνωρίσματα που οι Πολίτες αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν στο πρόσωπο μου όλα αυτά τα χρόνια, σας υποβάλλω την παραίτηση μου από το αξίωμα του αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας, προκειμένου έτσι να διευκολύνω τις ενέργειες τις δικές σας αλλά και της Δημοτικής Αρχής στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ παράλληλα θα συνεργαστώ ως απλός Δημοτικός Σύμβουλος μαζί σας στο να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν, προασπίζοντας παράλληλα και την προσωπικότητα μου με όρους διαφάνειας και αξιοπιστίας».

 

Ο κ. Τζάνης, κατά την υποβολή της παραίτησής του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επανέλαβε όσα είχε πει περί λαθών και παραλείψεων από την ταμειακή υπηρεσία του πρώην Δήμου Παραποτάμου, δέχτηκε όμως αυτή τη φορά ότι ο ίδιος φέρει την πολιτική ευθύνη.

Δήλωσε όμως ότι δεν έχει σχέση με τη δημιουργία του ελλείμματος, ισχυριζόμενος ότι δεν πραγματοποίησε καμία ανάληψη από τράπεζες, ενώ υποστήριξε ότι δεν είχε πρόσβαση στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου, μην γνωρίζοντας ούτε τον κωδικό του.

Ζήτησε να προχωρήσει η Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η Εισαγγελική Έρευνα και ο διαχειριστικός έλεγχος, ενώ δέχτηκε να γίνει άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και της οικογένειάς του, ώστε να αποδειχθεί ότι δεν έχει ανάμειξη στη δημιουργία του ελλείμματος στο ταμείο του πρώην Δήμου.

 

Άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών ζήτησαν οι Δήμαρχοι Μαργαριτίου και Κοινότητας Πέρδικας

Ταμειακά ελλείμματα, όπως είναι γνωστό, εμφανίστηκαν και στον Δήμο Μαργαριτίου αλλά και στην Κοινότητα Πέρδικας.

Ο πρώην Δήμαρχος Μαργαριτίου κ. Λώλος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστήριξε ότι δεν είχε πραγματοποιήσει αναλήψεις από το λογαριασμό του Δήμου, ενώ δεν είχε πρόσβαση ούτε στο χρηματοκιβώτιο του Δήμου. Ανέλαβε, ακέραια την πολιτική ευθύνη, ζήτησε δε να προχωρήσει ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε όλες τις ενέργειες για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και σε άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών.

Από την πλευρά του ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Πέρδικας και νυν Δημοτικής Σύμβουλος κ. Πάκος, ζήτησε ο έλεγχος να είναι συγκεκριμένος και από τη Δημοτική Αρχή να επισπεύσει τις διαδικασίες, εξουσιοδοτώντας τους ορκωτούς λογιστές που πραγματοποίησαν την έκθεση επισκόπησης, να συνεχίσουν σε διαχειριστικό έλεγχο σε βάθος. Και ο ίδιος δήλωσε ότι επιθυμεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του αλλά και των μελών της οικογένειάς του.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε ο ισχυρισμός του ταμία της Κοινότητας Πέρδικας, ότι τα 60.000€ που προσφάτως και ενώ ήταν ήδη εν εξελίξει ο έλεγχος, κατέθεσε στην τράπεζα,  βρίσκονταν… ξεχασμένα στο χρηματοκιβώτιο της κοινότητας και άρα δεν υπάρχει… έλλειμμα!

Διευκρινίσεις δόθηκαν και για το Δήμο Ηγουμενίτσας

 

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών κ. Τσώλης, η έκθεση για τον πρώην Δήμο Ηγουμενίτσας θα παραδοθεί σύντομα, ενώ εξήγησε πως ο Δήμος Ηγουμενίτσας, υπόκειται σε τακτικό έλεγχο της οικονομικής του κατάστασης κάθε έτος, από σώμα ορκωτών λογιστών, ενώ οι αρμόδιοι ελεγκτές έχουν τη δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης στα παραστατικά του Δήμου.

Γεγονός που μάλλον απομακρύνει την πιθανότητα… ελλείμματος. 

Το παρασκήνιο της παραίτησης Ι. Τζάνη

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση περίσσεψε η… ευθιξία! Και η καθυστερημένη ανάληψη πολιτικής ευθύνης…

Ο Δήμαρχος κ. Κάτσινος ευχαρίστησε τον κ. Τζάνη για τη συνεργασία κατά τους πρώτους έξι μήνες της θητείας του, για την εμπειρία που του… παρείχε, ενώ τον συνεχάρη για την γενναία απόφασή του και τον κάλεσε από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου να συνεχίσει να προσφέρει στα κοινά.

«Απολογούμενος», μάλλον, προς το στέλεχος της παράταξής του… δήλωσε ότι όφειλε να στείλει τον φάκελο του πορίσματος στην Εισαγγελία, να ζητήσει από την Περιφέρεια να ορίσει υπάλληλο για ΕΔΕ, όπως και να ζητήσει τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου «για λόγους ηθικής τάξης», όπως τόνισε.

 

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν όλοι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης οι οποίοι συνεχάρησαν τον κ. Τζάνη για την ευθιξία του, όχι όμως και ο αντιδήμαρχος κ. Τσώλης ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει τα… αυτονόητα! Ούτε βέβαια και η αντιπολίτευση.

Τι μεσολάβησε λοιπόν από το:

«Για το λόγο αυτό από τη νέα μου θέση ως Αντιδήμαρχος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας θα εργαστώ, σε συνεργασία με τη Νέα Δημοτική Αρχή, για να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ευθύνες (πειθαρχικές, ποινικές και αστικές) σε κάθε επίπεδο ώστε να αποδοθούν αρμοδίως», της δήλωσης προηγούμενης εβδομάδας που δήλωσε ο κ. Τζάνης μέχρι το

«τίθεται για εμένα προσωπικά ως αιρετού και Προϊσταμένου των Υπηρεσιών του πρώην Δήμου Παραποτάμου… θέμα ηθικής τάξης και δεοντολογίας που δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω να λειτουργώ στο αξίωμα του Αντιδημάρχου του νέου “Καλλικρατικού” Δήμου Ηγουμενίτσας».

Προφανώς πιέσεις. Κομματικές, παραταξιακές, πολιτικές.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε, ότι η παραίτηση του κ. Τζάνη είχε ζητηθεί πριν ακόμα γίνει ευρέως γνωστό το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών. Μια απαίτηση που ο πρώην Αντιδήμαρχος αρνήθηκε (!!!) να ικανοποιήσει. Και προσπαθώντας να… προλάβει τις όποιες αντιδράσεις γνωστοποίησε δημόσια την πρόθεσή του να … παραμείνει αντιδήμαρχος.

Κάτι που φάνηκε από τις αντιδράσεις και του Τύπου και της Κοινωνίας ότι δεν ήταν… ανεκτό.

Έτσι ο Δήμαρχος κ. Κάτσινος είχε τις εξής τρεις επιλογές:

  • Να… υποστεί τον κ. Τζάνη και το πολιτικό κόστος που η παρουσία του στη θέση του Αντιδημάρχου θα είχε, μέχρι τη λήξη της θητείας των αντιδημάρχων την 31/12/2011. Η επιλογή αυτή δεν ήταν στις… προθέσεις του Δημάρχου.
  • Να προχωρήσει σε… αποπομπή του κ. Τζάνη, αποφεύγοντας το πολιτικό κόστος, προχωρώντας όμως κατ’ ουσία σε δημόσια διαπόμπευση του κ. Τζάνη. Η επιλογή αυτή δεν ήταν… αρεστή στον κ. Τζάνη!
  • Να του δώσει την εναλλακτική της… «ηρωικής εξόδου»…όπως και έγινε!