Παρατείνεται ο διαγωνισμός για την πώληση του Λιμανιού

olig_logo


Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε παράταση των διαγωνισμών για την πώληση των οργανισμών λιμένων Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας καθώς και για την παραχώρηση του εμπορευματικού σταθμού στο λιμάνι της Καβάλας. Ως ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και για τα τρία λιμάνια είχε οριστεί η Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον επενδυτών για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Καβάλας, αλλά τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, με την επιβολή της τηλεργασίας στα επίπεδα του 40% για τις επιχειρήσεις, δίνουν έναν ακόμα λόγο στο ΤΑΙΠΕΔ να οδηγήσει τους διαγωνισμούς σε παράταση.
Έτσι, ο διαγωνισμός για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) παρατείνεται κατά δύο εβδομάδες, για την παραχώρηση του εμπορευματικού βραχίονα του λιμένος Καβάλας κατά τρεις εβδομάδες και για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) κατά τέσσερις εβδομάδες.
Η παράταση των διαγωνισμών για τα περιφερειακά λιμάνια θεωρούνταν σίγουρη, καθώς δεν έχουν διαμορφωθεί οριστικά τα σχήματα που θα τα διεκδικήσουν και υπήρξαν σχετικά αιτήματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την έγκαιρη συλλογή των νομιμοποιητικών εγγράφων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Οι νέες ημερομηνίες θα γίνουν γνωστές μέσω ανακοίνωσης του ΤΑΙΠΕΔ, εντός των επόμενων ημερών.
Οι νέες ημερομηνίες εκτιμάται ότι θα διευκολύνουν σημαντικά τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους, καθώς πλέον υπάρχουν τρείς ημερομηνίες έναντι μιας, που υπήρχε αρχικά.
Οι συνθήκες για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι πλέον διαμορφωμένες με τον όμιλο Γκριμάλντι, που ελέγχει τις Μινωικές Γραμμές, να θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει το παρόν στο διαγωνισμό. Προς την ίδια κατεύθυνση διεκδίκησης αναμένεται να κινηθεί κι ο όμιλος Attica Group, καθώς πρόκειται για ένα βασικό λιμάνι της ακτοπλοΐας προς την Ιταλία. Πρόσφατα είχε διαρρεύσει και η πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον γερμανικό όμιλος θαλασσίων μεταφορών Förde Reederei Seetouristik (FRS)
Άλλωστε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας θεωρείται ελκυστικό καθώς τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, χρειάζονται επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμούς για τα terminals, ενώ το Λιμάνι που αναμένεται να εξασφαλίσει άμεσα αποδόσεις, έχοντας υλοποιημένα ή σε χρηματοδότηση σημαντικά έργα, είναι αυτό της Ηγουμενίτσας.