Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να μην συντελεστεί εκ νέου “περιβαλλοντικό έγκλημα” στη Γωνιά, με την εξόρυξη αδρανών υλικών για την Γ1 φάση του λιμανιού, ζητά με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Δια της παρούσας ζητώ την προσωπική σας συνδρομή, ώστε να μην συντελεστεί για μια ακόμα φορά άλλο ένα «Περιβαλλοντικό Έγκλημα» το οποίο ξεκινά στην Ηγουμενίτσα, Πρωτεύουσα του Νομού Θεσπρωτίας.
Πρόκειται για παρέμβαση εξόρυξης αδρανών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της Γ1 φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στο νότιο άκρο του κόλπου της Ηγουμενίτσας σε εμφανέστατο σημείο.
Η ως άνω παρέμβαση τυγχάνει σχετικής έγκρισης, βάση της Κ.Υ.Α αρ.πρωτ. 129334/23-08-2010 των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Μεταφορών και Δικτύων (σχετικό 1), η οποία τροποποίησε την Κ.Υ.Α με αρ. πρωτ. 70247/10-04-1998 με την οποία εγκρίθηκαν αρχικά οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου «Βελτίωση Ε.Ο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας από Χ.Θ 2+450 έως Χ.Θ 4+829 που βρίσκεται στο Νομό Θεσπρωτίας.
Με την Κ.Υ.Α του 1998 ξεκίνησε η αρχική παρέμβαση στο ακρωτήριο «Γωνιά», σε άμεση οπτική επαφή με την πόλη της Ηγουμενίτσας με σκοπό την τροφοδοσία με αδρανή υλικά της Α’ φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Πέραν της εγκεκριμένης Περιβαλλοντικής Μελέτης και τις δεσμεύσεις για πλήρη αποκατάσταση, η «πληγή» που δημιουργήθηκε στην περιοχή έγινε μόνιμη και μη αναστρέψιμη.
Σας παραθέτω φωτογραφικό υλικό ώστε να έχετε ακριβή άποψη για το τι έγινε (σχετικό 2).
Σήμερα σε εφαρμογή της τροποποιημένης Κ.Υ.Α του 2010 επιχειρείται «εν ονόματι της βελτίωσης της Ε.Ο Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας» νέα παραπλήσια, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ολέθρια παρέμβαση με την οποία και θα ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό «έγκλημα» στον τόπο μας.
Παραθέτω φωτογραφικό υλικό από το σημείο της επικείμενης παρέμβασης στην περιοχή (σχετικό 3).
Αξίζει να μνημονευτούν δύο στοιχεία που ενισχύουν την σημερινή μου παρέμβασή για αποτροπή της Περιβαλλοντικής καταστροφής.
α) Όταν το Υπουργείο ζήτησε την γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσπρωτίας για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Μελέτη οδού Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας βελτίωση κατά τμήματα», ή απόφαση του οργάνου ήταν «ΟΜΟΦΩΝΑ» κατά της έγκρισης (σχετικό 4).
Πάραυτα η τροποποίηση της αρχικής Κ.Υ.Α δεν την έλαβε ουδόλως υπ’ όψιν.
β) Θα είχε μια λογική, το να χρησιμοποιήσουνε για την Γ1 φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας, με συγκεκριμένη παρέμβαση στο σημείο αυτό, την εξόρυξη αδρανών υλικών, εάν δεν υπήρχε άλλος χώρος για να προμηθευτεί το έργο τα απαραίτητα αδρανή για την απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του.
Όμως ήδη, όπως και με παλαιότερες αποφάσεις της Διοίκησης, δίδεται προς χρήση της αναδόχου εταιρίας λατομείο εγγύς του έργου το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για την Α και Β φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας (σχετικό 5).
Θεωρώ λοιπόν εκ’ του περισσού την επιχειρούμενη παρέμβαση, η οποία άλλωστε δεν έχει να κάνει με ολοκληρωμένο έργο «Βελτίωση οδού Ηγουμενίτσας- Πρέβεζας» αλλά για τοπική παρέμβαση (παρότι υπάρχει σχετική αδειοδότηση).η οποία όπως προείπα θα δημιουργήσει στην περιοχή μη αναστρέψιμες Περιβαλλοντικές καταστροφές, που όπως και οι προηγούμενες θα τύχουν της καθολικής καταδίκης των κατοίκων της πόλης της Ηγουμενίτσας γενικότερης αντιδράσεις των κατοίκων της πόλης της Ηγουμενίτσας.
Έχοντας σαν γνώμονα το ότι η «ανάπτυξη οφείλει να συμβαδίζει με την προστασία του Περιβάλλοντος» απευθύνομαι προς υμάς ζητώντας, όπως στην αρχή της επιστολής μου, την προσωπική σας παρέμβαση.
Με τιμή
Θωμάς Γ. Πιτούλης
Αντιπεριφερειάρχης
Π.Ε Θεσπρωτίας