Περιφέρεια Ηπείρου: Το κράτος ρίχνει το μπαλάκι στις περιφέρειες να σηκώσουν το βάρος αντιμετώπισης προβλημάτων που προκύπτουν από τις φυσικές καταστροφές

Το μπαλάκι στις αιρετές περιφέρειες ρίχνει η πολιτεία σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές και κυρίως την ανάληψη των οικονομικών απαιτήσεων. Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο Υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης ύστερα από ερώτηση βουλευτών, απάντηση που προκάλεσε την εύλογη απορία του  κ. Περιφερειάρχη που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση δηλώνοντας ότι η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών όπως κατ’ επανάληψη έχει συμβεί στο παρελθόν γίνεται με πιστώσεις που διαθέτει το Υπουργείο και δεν είναι δυνατόν ο αρμόδιος Υφυπουργός να ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου:

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης σε απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης και Σταύρος Καλογιάννης για τις κατολισθήσεις στο Μέτσοβο,  υποστηρίζει ότι για την χρηματοδότηση της αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων και της αποκατάστασης των ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης,  πρέπει να μεριμνήσουν η Περιφέρεια και ο Δήμος,  ισχυριζόμενος  μάλιστα ότι το Υπουργείο δεν έχει τη σχετική αρμ οδιότητα.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Υφυπουργού μας προκαλεί τουλάχιστον απορία, καθώς η αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, όπως κατ΄ επανάληψη έχει συμβεί στο παρελθόν, γίνεται μέσω των πιστώσεων που διαθέτει το Υπουργείο για  τις Φυσικές καταστροφές. Το νομικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει, ενώ, εκτός αυτού, η Αυτοδιοίκηση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, είναι αντιμέτωπη με συνεχείς μειώσεις πόρων, που καθιστούν απαγορευτική την ανάληψη οικονομικών υποχρεώσεων που ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Κεντρική Διοίκηση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται περί λάθους, το οποίο  θα αποκαταστήσει  έμπρακτα ο κ. Υφυπουργός με τη διάθεση των πιστώσεων  που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών, τόσο στη Δ. Κ. Μετσόβου, όσο και στις άλλες Τοπικές Κοινότητες που έχουν πληγεί από ανάλογα φαινόμενα. Οι πληγέντες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο.  Δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για την κωλυσιεργία που διαπιστώνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες για την προώθηση των απαιτούμενων διαδικασιών, την ώρα μάλιστα που τους ζητείται και η καταβολή φόρου για ακίνητη περιουσία, που ουσιαστικά δεν διαθέτουν.