Περιφερειάρχης: Δεν μπορούν να συνυπάρχουν δεξαμενές πετρελαίου και υδατοκαλλιέργειες

psaria

Στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, στο πλαίσιο του Ειδικού  Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες,  που αποτελούν έναν από τους πλέον δυναμικότερους κλάδους της Ηπείρου, σε συνδυασμό με την προστασία του Περιβάλλοντος, κατέληξε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο με μεγάλη πλειοψηφία αποδέχτηκε την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθά, με την προσθήκη ορισμένων επιπλέον επισημάνσεων και παρατηρήσεων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τοποθέτησή του  ξεκαθάρισε ότι με τη λήξη της πενταετούς προθεσμίας, οι δεξαμενές από τον Αμβρακικό πρέπει να απομακρυνθούν, ενώ υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συνυπάρχουν μονάδες ασφαλτικών και υδατοκαλλιεργειών στη Λωρίδα Σαγιάδας, κάνοντας ευθέως αναφορά σε προσπάθεια να υπογραφεί σχετική απόφαση πριν την έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες. 

Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι για τις δεξαμενές πετρελαίου που είναι εγκαταστημένες στον Αμβρακικό Κόλπο, ως πλειοψηφούσα παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα απαιτήσει να φύγουν. «Και θα φύγουν: Τελεία και παύλα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας είπε, ότι τάσσεται κατά της δυνατότητας να μεταφέρονται στη Σαγιάδα μονάδες που σήμερα λειτουργούν εκτός Ηπείρου και υπογράμμισε την ανάγκη να μεταφερθούν στην συγκεκριμένη περιοχή και όσες σήμερα  βρίσκονται στον κόλπο της Ηγουμενίτσας.  Για το θέμα της συνύπαρξης ιχθυοκαλλιεργειών και μονάδων ασφαλτικών αποκάλυψε ότι ασκούνται πιέσεις ώστε να ξεπεραστούν εκκρεμότητες πριν την ψήφιση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου: «Τις πιέσεις αυτές τις υφιστάμεθα όλοι μας.   Σέβομαι τη δουλειά αυτών που παράγουν. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να συνυπάρχουν μονάδες και δεξαμενές πετρελαίων και ασφαλτικών μαζί με τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Δεν το λέω τυχαία. Αυτές τις ημέρες  δέχτηκα παρεμβάσεις με επιχειρήματα γιατί πρέπει να συνυπάρχουν οι μονάδες. Υπάρχει λένε απόφαση του ΣτΕ. Τότε, προκύπτει το ερώτημα,  γιατί να φύγουν οι δεξαμενές πετρελαίου από τον Αμβρακικό; Μου είπαν μάλιστα ότι αγόρασαν εκτάσεις για αυτό το σκοπό, αν και γνώριζαν ότι εκεί υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες.  Η πρότασή μας  είναι να γίνουν οι δεξαμενές καυσίμων   στη θέση «Γωνιά», ύστερα από συνεργασία με την τοπική κοινωνία, που εκπροσωπεί ο Δήμος Ηγουμενίτσας. Σε αυτή όμως την περίπτωση πρέπει να γίνει με καθαρά κριτήρια και ανοιχτή διαδικασία».

Τέλος ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι για τις υδατοκαλλιέργειες σε γλυκά νερά, πρέπει να ισχύσει το καθεστώς που ισχύει για τη νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ώστε σε συνέχεια, να εκπονηθούν οι μελέτες οριοθέτησης των ποταμών.

 Το λόγο πήραν επίσης και τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο μελετητής κ. Γιάννης Μπελάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών κ. Ιωάννης Χεκίμογλου, ο οποίος κατέθεσε σειρά προτάσεων, δηλώνοντας ότι στην ουσία του ζητήματος, συμφωνεί με όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης για τις μετεγκαταστάσεις και τις αδειοδοτήσεις.