Περιφερειακό Συμβούλιο: Λαγοί, κοκκόρια και… φραγκόκοτες!

PERIFEREIAKO 12 2Σε… γαλακτοπόλεμο εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, το οποίο… κατόπιν εορτής, μετά τη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή, συζήτησε για πρώτη φορά το θέμα του “φρέσκου” γάλακτος.

Την παράσταση έκλεψε ο επικεφαλής της αριστερής παρέμβασης στη Ήπειρο Νίκος Ζήκος, σημειώνοντας ότι δεν έχουν θέση στο σώμα ούτε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης αλλά ούτε και ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής.

Τον μεν Περιφερειάρχη χαρακτήρισε “λαγό της Κυβέρνησης” ενώ για τον κ. Κασσή ανέφερε ότι επί μέρες παρίστανε τον κόκορα στα τηλεοπτικά κανάλια και στη βουλή έγινε φραγκόκοτα.

Ο Περιφερειάρχης δέχθηκε ομαδικά πυρά για την πρόταση του «γάλα ημέρας με διάρκεια πέντε ημέρες» ενώ ο ίδιος την υπερασπίστηκε τονίζοντας ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τοπικών παραγωγών.

Ο κ. Καχριμάνης, κατήγγειλε “συστημικές ομάδες που δρουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και λειτουργούν σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας” ενώ υποστήριξε ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που παραιτήθηκε από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού δεν κατάλαβε την πρότασή του!

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Περιφερειάρχης, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τις θέσεις του,  έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με θέμα την κτηνοτροφία και τις ρυθμίσεις για το γάλα στην οποία αναφέρονται τα εξής:

“Η Περιφερειακή Αρχή έχει ως αρχή να συνεργάζεται με όλους ανεξαιρέτως του φορείς και τους βουλευτές της Ηπείρου. Οι προεκλογικές σκοπιμότητες δεν αναιρούν  την  ηθική υποχρέωση να τηρείται ο διακριτός ρόλος που πρέπει να υπάρχει σε ζητήματα που άπτονται της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της Τοπικής – Περιφερειακής – Αυτοδιοίκησης. Ειδικά μάλιστα όταν διαπιστώνεται άγνοια σε ορισμένα θέματα που θίγονται ή χρησιμοποιούνται  επιλεκτικά  θέσεις και προτάσεις με σαφείς προεκλογικές στοχεύσεις.

Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί  να εξαντλείται σε διαπιστώσεις, σε εκδήλωση καλών προθέσεων,  καταγγελίες κλπ.,  αλλά πρέπει να αναζητά και να δίνει λύσεις σε προβλήματα, να προωθεί προτάσεις προς υλοποίηση. Αυτό ακριβώς πράττει η Περιφερειακή Αρχή.

Ο αγώνας για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας δεν είναι ευκαιριακός, αλλά διαρκής και επίπονος. Με συνεχείς παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη λύθηκαν αρκετά μέχρι σήμερα ζητήματα, όπως π.χ. η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων,  των βοσκοτόπων (εν μέρει), προωθήθηκαν αναδασμοί, εγγειοβελτιωτικά έργα, γίνεται αγώνας για την εκχώρηση στις Περιφέρειες του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η αγωνία για το μέλλον της αγελαδοτροφίας στην Ήπειρο αλλά και της προστασίας των καταναλωτών, οδήγησε τον Περιφερειάρχη-  όταν έγιναν γνωστές οι απαιτήσεις  των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος-  στην υποβολή πρότασης για τη δημιουργία  μιας νέας κατηγορίας, του “γάλακτος ημέρας”. Στόχος της ήταν να διασφαλιστεί η Ηπειρωτική γαλακτοπαραγωγή με τα ιδιαίτερα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Πρόταση που προέκυψε βάσει της εμπειρίας της γειτονικής  Θεσσαλίας και μετά από συζήτηση που έγινε με Ηπειρώτες αγελαδοτρόφους. Ανακοινώθηκε μάλιστα και δημόσια,  χωρίς κανείς από τους όψιμους  “αγωνιούντες” να εκφέρει άποψη ή να καταθέσει δική του πρόταση.

Η αγωνία για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο, ήταν επίσης εκείνη που ώθησε την Περιφερειακή Αρχή,  όταν κατέρρευσε η Αγροτική Τράπεζα, να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με φορείς της Ηπείρου, (Οικονομικό Επιμελητήριο, Συνεταιριστική Τράπεζα, Δήμους κ.α.), για τη δημιουργία Εταιρείας Λαϊκής Βάσης, για την αγορά της “ΔΩΔΩΝΗΣ”,  πρόταση που πολεμήθηκε εκ των “έσω”.  Μέχρι και σήμερα, δεν έχει ακουστεί από  όσους  επαναφέρουν το ζήτημα στην προεκλογική ατζέντα,  συγκεκριμένη, υλοποιήσιμη,  πρόταση για το τι θα μπορούσε να γίνει με τη “ΔΩΔΩΝΗ” από τη στιγμή που  δεν υπάρχει η ΑΤΕbank.

Οι αοριστολογίες, η πολιτική του να μη γίνει και να μην αλλάξει τίποτε, “να τα έχουμε καλά με όλους”, είναι γνωστή και καταφυγή εκείνων που δεν έχουν προτάσεις και δεν μπορούν να προτείνουν λύσεις εφικτές και υλοποιήσιμες”. 

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιας Περιφερειάρχη Όλγας Γεροβασίλη, στην οποία ταύτιζε τον κ. Καχριμάνη με την κυβερνητική πολιτική:

“Ο κος Καχριμάνης, μετά την ταύτισή του με την κυβερνητική πολιτική για επίθεση στο συνεταιριστικό μοντέλο παραγωγής υπέρ των, κερδοφόρων για λίγους, ιδιωτικοποιήσεων, που στην περιοχή μας εκφράστηκε με την πώληση της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ,  συνδέει τώρα άρρηκτα το όνομά του και με μια απ’ τις καταστροφικότερες επιθέσεις που δέχεται η γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησης τού μέχρι πρότινος Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, η επιμήκυνση του χρόνου ζωής του «φρέσκου γάλακτος», που αναφέρεται κωδικοποιημένα ως «πρόταση Καχριμάνη», συμφωνήθηκε με την τρόικα, και είναι μία πρόταση που, αν εφαρμοστεί, θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία και θα διευκολύνει τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος εις βάρος της εγχώριας παραγωγής.

Η «πρόταση Καχριμάνη», για την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του φρέσκου γάλακτος, έγινε λοιπόν αποδεκτή από τον Υπουργό Ανάπτυξης και την τρόικα, τους «πάνω». Ήταν, προφανώς, μια βολική γι’ αυτούς πρόταση και -σύμφωνα, ξανά, με τον κο Χαρακόπουλο- η Τρόικα την εμφάνισε ξαφνικά ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Όμως, η αντίστοιχη πρότασή του κου Καχριμάνη προς τους συμπολίτες μας, για επιμήκυνση του χρόνου θητείας του ως Περιφερειάρχη Ηπείρου, απευθύνεται σε πλατύτερα κοινωνικά στρώματα, «τους κάτω», έτσι δεν θα γίνει δεκτή από τον λαό της Ηπείρου, που στις εκλογές του Μάη θα αποδοκιμάσει όσους στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές που στρέφονται σε βάρος του τόπου τους.”