Πιο αντιφατικά δεν γίνεται: Η πολιτεία ζητάει εγκαταστάσεις καυσίμων για να στηρίξει τη λειτουργία του λιμανιού που πουλάει σε μορφή πακέτου….

Γράφει ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

Πιο αντιφατικό δεν θα μπορούσε να είναι το μήνυμα από την ελληνική πολιτεία αλλά και όσους τρέφονται από το πολιτικό σύστημα για να κερδοσκοπούν εις βάρος της κοινωνίας.

Επενδυτές και ελληνική πολιτεία ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας θετική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση μονάδας πετρελαιοειδών στην θέση Γωνιά Ηγουμενίτσας. Για όσους δεν γνωρίζουν την περιοχή η θέση Γωνιά βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι Ηγουμενίτσας.

Το σκεπτικό να εγκατασταθεί μια τέτοιου τύπου μονάδα στην περιοχή ότι για την λειτουργία του λιμανιού ήδη προβλέπεται στην ίδια περιοχή η εγκατάσταση δεξαμένων καυσίμων από ποικίλες εταιρείες.

Στην ουσία η σκέψη δεν είναι λάθος. Ένα σύγχρονο λιμάνι χρειάζεται, το έχουμε πει εδώ και χρόνια αυτό, υποστηρικτικές υποδομές.

Για ποιο λόγο όμως καλούνται οι εκπρόσωποι των πολιτών του μεγαλύτερου και κεντρικότετου δήμου της Θεσπρωτίας να πάρουν θέση, όταν η ίδια η πολιτεία σχεδιάζει την πώληση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από κοινού με τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας;

Για ποιο λόγο οι Θεσπρωτοί να δεχθούν την περεταίρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής όταν το λιμάνι, που είναι η βασικότερη πηγή εσόδων για τον τόπο και φυσικά αποτελεί κερδοφόρο φορέα, θα πάει σε άγνωστα σε αυτούς συμφέροντα;

Έχουμε την αίσθηση ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν εθελοτυφλεί, ούτε και επιλέγει την εύκολη λύση, αλλά στέλνει ένα μήνυμα πως οι θυσίες των πολιτών σε αυτή τη χώρα ζητούν κάποια στιγμή και το αντίκρυσμα τους. Η πόλη και οι δημότες της Ηγουμενίτσας, το επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά, έχουν πληρώσει αυτό το λιμάνι πολύ ακριβά για να πειραματίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση και τα συμφέροντα που είναι πάντα εκεί όσα χρώματα και αν αλλάξει η κυβερνητική σημαία, για να δώσουν τη θετική γνώμη τους στον εμπαιγμό, την αβεβαιότητα και την διάλυση μιας προοπτικής που αρχικά ευαγγελίζονταν ευοίωνη για τον τόπο.

Ακούγεται απολύτως λογικό πως πριν αποφασίσουν οτιδήποτε άλλο να ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα διέπει το λιμάνι και αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό που θα συνεχίζει να διασφαλίζει τα συμφέροντα των Θεσπρωτών, της Ηπείρου, της Βορειοδυτικής Ελλάδας, ολόκληρης της χώρας αν θέλετε. Δύσκολα μπορούμε όμως να φανταστούμε πως αυτά τα συμφέροντα θα ταυτίζονται με τον ιδιώτη «προικοθύρα» που ένταντι ευτελούς τιμήματος θα αρπάξει μέρος της περιουσίας του ελληνικού λαού.

ΥΓ. Όσοι τώρα επιχειρηματολογούν ότι αν δεν εγκατασταθούν  στη θέση Γωνιά οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, κινδυνεύουν οι ιχθυοκαλλιέργιες με τη βορειότερη εγκατάσταση της μονάδας, μάλλον επιχειρούν με φαιδρό τρόπο να εκβιάσουν το θεσπρωτικό λαό.