Πλακιωτάκης: Η χερσαία ζώνη στο Δημόσιο…

Την επιστροφή της χερσαίας ζώνης στο Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου) και όχι στο Δήμο, ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Πλακιωτάκης, αναφερόμενος συγκεκριμένα στα άρθρα 54 & 55 του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την Πέμπτη (30/03/23) το βράδυ από τη Βουλή, ανέφερε επί λέξει:

“επιλύονται ζητήματα νομιμοποίησης έργων και παράνομων προσχώσεων χωρίς αυτό βεβαίως σε κάθε περίπτωση σημαίνει και αποχαρακτηρισμό από την ζώνη λιμένα και στη συνέχεια περιερχόμενοι στην κυριότητα του Δημοσίου μπορεί να αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα η αξιοποίηση των συγκεκριμένων τμημάτων“.

Όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «πιστοί πάντα στις δεσμεύσεις μας ως προς τις τοπικές κοινωνίες για χώρους που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες, να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες», και εξειδίκευσε την αναφορά του “και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου πρόσφατα έγινε μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου στο νέο επενδυτή και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης“.

Πουθενά στην ομιλία του κ. Πλακιωτάκη δε γίνεται λόγος για παραχώρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας – που πανηγυρίζει ακόμα για το… υψηλό τίμημα – ο οποίος επί λέξει είπε ότι “η παραχώρηση προς τους οικείους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών θα προβλέπεται με διάταξη στο νομοσχέδιο με το οποίο θα κυρώνεται η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης“.

Κι έτσι, στο και πέντε της πώλησης του ΟΛΗΓ, οι Θεσπρωτοί θα μάθουμε όταν κατατεθεί η Τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης προς κύρωση στη Βουλή αν έχει δίκιο ο Υπουργός ή ο κυβερνητικός βουλευτής.

Μια Τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης, που ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί το… 12ο παράρτημα της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών που υπεγράφη στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το περιεχόμενο της οποίας – και των τουλάχιστον άλλων 11 παραρτημάτων της – τους όρους, τις ρήτρες και τις… προαιρέσεις, δε θα μάθει ποτέ ο Ελληνικός λαός ούτε και το Κοινοβούλιο, καθώς – κατά πως φαίνεται – είναι… απόρρητη!