Προσωρινή λύση για τα έργα στα Διαπόντια Νησιά, μόνιμος «πονοκέφαλος» για την Ηγουμενίτσα

Σε εφαρμογή βρίσκεται και πάλι η… προσωρινή λύση που δόθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για τη μεταφορά αδρανών υλικών από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προς τα Διαπόντια Νησιά. Με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.), επιτρέπεται η φορτοεκφόρτωση χύδην υλικών στις ράμπες 3 και 4 του λιμένα εξωτερικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες δημοσίων έργων σε Ερείκουσα, Οθωνούς και Μαθράκι.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει προκαλέσει και στο παρελθόν σοβαρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Οι ράμπες 3 και 4 δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένες για τέτοιου είδους δραστηριότητα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες, οι τουρίστες και οι κάτοικοι της πόλης να συνυπάρχουν με φορτηγά που αδειάζουν αμμοχάλικα και σύννεφα σκόνης να αιωρούνται στον χώρο του λιμανιού. Οι εικόνες αυτές, που θυμίζουν εργοτάξιο και όχι πύλη τουριστικής υποδοχής, έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία και αγανάκτηση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της επιτακτικής ανάγκης για την υλοποίηση των έργων αυτών στα νησιά και της μη ολοκλήρωσης, μέχρι στιγμής, της Γ’ φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας και του προβλήτα στη θέση «Τσιμέντα Δ», όπου προβλέπεται να πραγματοποιούνται μελλοντικά οι φορτοεκφορτώσεις αδρανών υλικών.

Ο Κερκυραίος Βουλευτής και Υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας τόνισε πως η λύση είναι απαραίτητη ώστε να μην παγώσουν τα δημόσια έργα στα Διαπόντια Νησιά:

Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας καθώς και τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας για την συνεργασία που είχαμε για την επίλυση αυτού του θέματος που αφορά στα Διαπόντια Νησιά.

Από αύριο θα μπορούν να μεταφέρονται αδρανή υλικά για την εκτέλεση έργων στα Διαπόντια Νησιά, σύμφωνα με τους όρους που περιλαμβάνει η σχετική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν τα δημόσια έργα στα Διαπόντια Νησιά που εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό».

Το αν η προσωρινή λύση θα παραμείνει πράγματι προσωρινή… καθώς μετάει ήδη 4 χρόνια εφαρμογής από το 2021, ή αν θα συνεχίσει να επιβαρύνει την εικόνα και την καθημερινότητα της Ηγουμενίτσας, παραμένει ανοιχτό ερώτημα.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *