Προχωράει η συμβάση για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

limaniigm

Τον «δρόμο» προς τη Βουλή πήρε η συμφωνία παραχώρησης του 67% για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στον ιταλικό όμιλο Grimaldi.

Η σύμβαση που έχει υπογραφεί από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά δεν πρόλαβε να κυρωθεί στη Βουλή καθώς προέκυψαν οι διακοπές του Πάσχα και αμέσως μετά η προκήρυξη των εκλογών, συζητήθηκε την Παρασκευή στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, μαζί με την τροποποίηση της σύμβασης για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Ανάσα πνοής στη Θεσπρωτία

Σχετικά με την κύρωση της σύμβασης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα οφέλη του ελληνικού Δημοσίου αλλά και του δήμου.

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, οι δήμοι της περιοχής θα λαμβάνουν το 3,5% των ετήσιων εσόδων των δραστηριοτήτων.

Ο κ. Βαρβιτσίωτης ανέφερε ότι με αυτήν τη σύμβαση παραχώρησης ουσιαστικά δίνεται μια ανάσα πνοής στη Θεσπρωτία, καθώς ο επενδυτής που αναλαμβάνει τη διαχείριση του λιμανιού θα καταβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό στο ελληνικό κράτος. Επισήμανε επίσης ότι μέσω αυτής της παραχώρησης επιτυγχάνεται μια τεράστια παρέμβαση υπέρ των συμφερόντων του δήμου, καθώς το παραλιακό μέτωπο 6.000 στρεμμάτων του λιμανιού της Ηγουμενίτσας παραχωρείται πλέον στον δήμο, που ήταν πάγια διεκδίκηση της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κατασκευή καινούργιων μαρινών θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Χρ. Γιαννούλης: Η σύμβαση πώλησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας δεν προασπίζει το δημόσιο συμφέρον

Σημεία της ομιλίας του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Χρήστου Γιαννούλη, στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, του σχεδίου νόμου για τη Σύμβαση Παραχώρησης του “Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” και την τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης του “Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.”

«Γιατί μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση αρνείται να καταθέσει το κείμενο της σύμβασης, που προβλέπει την πώληση του 67% των μετοχών του «Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας» στον ιταλικό όμιλο Grimaldi έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ;

Γιατί δεν υπάρχει σαφής δέσμευση του ιταλικού ομίλου για κατασκευή μαρίνας και εμπορευματικού κέντρου, όπως προεκλογικά διατείνονταν οι τοπικοί υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ;

Τι θα γίνει με το αποθεματικό των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο “Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.” ;

Πως είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να αποκλείει την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου προς την Ηγουμενίτσα, την ώρα που το λιμάνι αποτελεί κόμβο στην ακτοπλοϊκή σύνδεση και διασύνδεση της χώρας με την Ε.Ε;

Γιατί δεν εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κάθετος άξονας που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με τα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Μαυρομάτι, η κατασκευή του οποίου θα βοηθούσε στην ενίσχυση του ρόλου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας;»