Πως και τι ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές – Δείτε ποιοί είναι οι 43 συνδυσμοί και οι 1298 υποψηφίοι

Τετρακόσια εκατομμύρια πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα αποτελείται από 751 ευρωβουλευτές. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες καλούνται να εκλέξουν 21 αντιπροσώπους για την περίοδο 2014-2019.

Για πρώτη φορά οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα δεν θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της λίστας αλλά με αυτήν της σταυροδοσίας. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να βάλουν έως και 4 σταυρούς στους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Ο εκάστοτε εκλογικός συνδυασμός μπορεί να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο έως και 42 υποψήφιους. Υπάρχει δε η υποχρέωση ποσόστωσης υπέρ των γυναικών οι οποίες θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 1/3 των υποψηφίων.  Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 ευρωβουλευτές. Παραμένει το όριο εισόδου του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων.

 • Η ψήφος είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο.
 • Το ελάχιστο όριο ηλικίας ψήφου είναι τα 18 σε όλες τις χώρες εκτός από την Αυστρία, όπου είναι 16.
 • Το Κοινοβούλιο αυτήν τη στιγμή έχει 7 πολιτικές ομάδες, οι οποίες εκπροσωπούν περισσότερα από 160 εθνικά κόμματα από 28 χώρες – μέλη της ΕΕ.
 • Τα μέλη μιας πολιτικής ομάδας πρέπει να συμμερίζονται κοινές «πολιτικές πεποιθήσεις» και να περιλαμβάνουν 25 μέλη κατ’ ελάχιστο όριο από τουλάχιστον το 1/4 των κρατών – μελών (7).
 • Τα μέλη που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να ενταχθούν σε μια πολιτική ομάδα ονομάζονται «μη εγγεγραμμένοι».
 • Εναπόκειται σε κάθε κράτος – μέλος να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει ανοικτό ή κλειστό σύστημα λίστας, ή συγκεκριμένο κατώτατο όριο, αρκεί αυτό να μην ξεπερνά το 5%.

Ανάμεσα σε 43 συνδυασμούς καλούνται να επιλέξουν οι ψηφοφόροι της Ελλάδας στις ευρωεκλογές της Κυριακής τους εκπροσώπους τους στην ευρωβουλή.

 1. Νέα Δημοκρατία
 2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΣΥΡΙΖΑ
 3. Λαικός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή
 4. Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία
 5. Κ.Κ.Ε. – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
 6. Ενωση Κεντρώων
 7. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία (ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.)
 8. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 9. Α.Σ.Κ.Ε.
 10. Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
 11. ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 12. Κ.Ε.ΑΝ. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
 13. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
 14. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΛΑ.Ο.Σ.)
 15. Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (Φύση – Κυνήγι – Ψάρεμα – Παράδοση)
 16. ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΓΗ
 17. ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
 18. ΑΝ.ΑΝ.ΑΡΙΣΤ., ΑΝ.ΔΕΞΙΑ, ΑΝ.ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.Ν.Δ., ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Κ. ΕΠΙΧ.ΧΑΡ.ΟΙΚ.ΧΑΡ.ΧΡΕΗ ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΠΑΝ.ΕΡΓ.ΚΙΝ.ΕΛΛ. ΠΑ.Ε.Κ.Ε.
 19. ΕΕΚ ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
 20. ΛΕΥΚΟ
 21. Δημ. Βεργής Ελληνες ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
 22. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΑΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)
 23. Ο.Α.Κ.Κ.Ε. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
 24. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
 25. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
 26. ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αληηλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία
 27. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΚΕ
 28. ΚΟΛΛΑΤΟΣ-ΕΝΞΑΡΤΗΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ-Οικολογικό Ελληνικό
 29. ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
 30. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
 31. Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο
 32. ΣΧΕΔΙΟ Β΄
 33. Σοσιαλιστικό Κόμμα
 34. έλληνες ευρωπαίοι πολίτες
 35. κοινωνία αξιών
 36. Αγροτικό.Κτηνοτροφικό.Κόμμα Ελλάδας (Α.Κ.Κ.ΕΛ)
 37. ελιά ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ [(ΠΑ.ΣΟ.Κ)-Συμφ. για τη Ν. Ελλάδα-Δυν. Ελλάδα-Μεταρ/κή Αριστ.-Ν. Μετ/στές-ΠΟΛ. 2012-ΠΡΩΤ/ΛΙΑ Β΄]
 38. ΓΕΦΥΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ! ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ/ΔΡΑΣΗ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ [δημιουργία, ξανά! – δράση]
 39. ΔΡΑΧΜΗ [ΔΡΑΧΜΗ, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων – Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα – Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα]
 40. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΚΟΜΜΑ ΠΕΙΡΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
 41. ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ [ΕΝ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡ.ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ-Νέα Μεταρ. Ριζοσπ. Αν.-Χριστ/κό Κ. Ελλ.-Πατρ. Δίκτ. Αφύπν.]
 42. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-ΕΛΛ. ΛΑΪΚ. ΣΥΣΠ. (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) [ΚΟΜ. ΕΘΝ. ΣΩΤ. (Κ.Ε.ΣΩ)-ΕΘΝ. ΛΑΪΚ. ΣΧΗΜ. (Ε.ΛΑ.Σ)-Κίν. Πολ/κής Αλήθ. (ΚΙ.Π.ΑΛ.)]
 43. Ανεξάρτητοι Ελληνες – Πάνος Καμμένος

Πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος της Κομισιόν;

Σύμφωνα με τη ΣΕΕ, άρθρο 17.7, «Λαμβάνοντας υπόψη τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφού προβεί στις κατάλληλες διαβουλεύσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία, προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής. Ο υποψήφιος αυτός εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την πλειοψηφία των μελών που το απαρτίζουν. Εάν ο υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία, προτείνει εντός μηνός νέον υποψήφιο, ο οποίος εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ίδια διαδικασία».

Σύμφωνα με το πνεύμα της ΣΕΕ, ο πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας θα έπρεπε να είναι συνεπώς του ιδίου πολιτικού χρώματος με το κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων που θα επικρατήσει στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Πέντε ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, που αντιστοιχούν σε πέντε υπάρχουσες πολιτικές ομάδες στο νυν ΕΚ, έχουν προχωρήσει στον ορισμό κοινών υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής, ο Jean-Claude Juncker για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Martin Schulz για την Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών,  η Ska Keller και ο José Bové για τους Πράσινους, ο Guy Verhofstadt για τους Φιλελεύθερους και ο Αλέξης Τσίπρας για την Ενωτική Αριστερά.

Δείτε εδώ όλους τους υποψηφίους, όλων των συνδυσμών