Σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι δικηγόροι

themis

themisΤο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας  στη συνεδρίασή του της 17/11/2014 επικύρωσε ομόφωνα τη συμμετοχή των μελών του στην αποχή από τα καθήκοντά τους από τις 19 έως τις 21 Νοεμβρίου 2014, που αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για  την κατάθεση ως έχει στη Βουλή του Σχεδίου του νέου ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Στο όνομα της ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης εξοστρακίζονται οι μάρτυρες από τις υποθέσεις της Τακτικής Διαδικασίας και η διαδικασία θα γίνεται με απρόσωπα έγγραφα από τα Γραφεία των μεγάλων Δικηγορικών Εταιριών , και με «επικίνδυνες  Ένορκες Βεβαιώσεις» που θα είναι  απλώς αντιγραφή των ισχυρισμών κάθε διαδίκου. Ο Δικαστής και  ο Δικηγόρος, δεν θα μπορούν με άμεση προσωπική επαφή να ελέγξουν την αξιοπιστία του μάρτυρα.

 Εξοστρακίζονται οι διάδικοι από τη συζήτηση των υποθέσεων της ίδιας διαδικασίας και το δικαίωμα των διαδίκων συμπαράστασης τους μετά των δικηγόρων τους κατά την ακροαματική διαδικασία, κατά παράβαση του άρθρου 93 παρ.2 του Συντάγματος, που ορίζει ότι οι συνεδριάσεις των Δικαστηρίων είναι δημόσιες.

Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων για την άσκηση ενδίκων μέσων και η επέκταση του αγωγωσήμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών

Αλλάζει το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και η  όλη φιλοσοφία της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των Τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας. Καταργείται   η αναστολή εκτέλεσης του άρθρου 938 Κ.ΠολΔ. Επιτρέπονται οι πολλαπλές κατασχέσεις . Επιτρέπεται η καταγγελία εμπορικής μίσθωσης  από τον υπερθεματιστή του πλειστηριασμού…..

Για μια ακόμη φορά πλήττονται τα μικρά και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Το ότι το νομοσχέδιο για τον Κ.Πολ.Δ αποδοκιμάζεται από το σύνολο σχεδόν του νομικού κόσμου (η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξέφρασε την ρητή αντίθεσή της με μεγάλη πλειοψηφία) αφήνει προφανώς αδιάφορο το Υπουργείο. Η ορθή απονομή της Δικαιοσύνης θυσιάζεται για χάρη των απαιτήσεων των δανειστών της Χώρας στο όνομα της (δήθεν) ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης, που  όμως μοιάζει μ’ ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα σ’ ένα κουτί που σύντομα για την Πολιτική Δίκη θ’ αποδειχθεί πως είναι το κουτί της Πανδώρας.