Στα 7,8 εκ. το έλλειμμα στο Δήμο Φιλιατών την περίοδο 2005-2010!!!

ntoumazios

Σε δυσθεώρητα ύψη φτάνει το έλλειμμα στο Δήμο Φιλιατών για την περίοδο της Δημοτικής Αρχής του Μηνά Ντουμάζιου, αφού σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες το πόρισμα των Οικονομικών Επιθεωρητών που έλεγχαν τα έτη 2005,2006 και 2009,2010 αναφέρει έλλειμα συνολικού ποσού της τάξης των 6,1 εκ. ευρώ!

Αν σε αυτά αθροιστεί και το 1,7 των ετών 2007 και 2008 για τα οποία έχει ήδη γίνει καταλογισμός και ο πρώην Δήμαρχος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 18 χρόνια κάθειρξη, τότε το συνολικό έλλειμμα αγγίζει το ποσό των 7,8 εκατομμυρίων ευρώ, πολύ μεγαλύτερο από τα 4,6 εκατομμύρια που είχαν διαπιστώσει το 2011 οι ορκωτοί ελεγκτές!

Το πόρισμα, παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές το Δεκέμβριο του 2019, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον κ. Ντουμάζιο ή/και σε συνεργάτες του και αν έχει κληθεί σε απολογία.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι για το έλλειμμα του 1,7 εκ. των ετών 2007 & 2008, τα οποία καταλογίστηκαν από τους επιθεωρητές το 2010, τα γρανάζια της δικαιοσύνης πήραν μπροστά στο τέλος του 2014, και τότε κλήθηκαν σε απολογία ο πρώην Δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Ντουμάζιος και η τότε ταμίας του Δήμου Φιλιατών. Δύο πρώην Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φιλιατών που επίσης ήταν κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση δε ζούσαν πια… Η εκδίκαση της υπόθεσης, μετά από 7 αναβολές, έγινε τελικά τον Ιανουάριο του 2020, και οδήγησε στην καταδίκη σε 18 χρόνια κάθειρξη για τον πρώην Δήμαρχο και 9 έτη κάθειρξης για την πρώην ταμία. Και οι δύο άσκησαν έφεση και κυκλοφορούν ελεύθεροι…

Το ιστορικό της υπόθεσης

Οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Δήμο Φιλιατών φάνηκαν το 2009, όταν σημειώθηκε μία περίεργη κλοπή με λεία 80 χιλιάδες ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, μια περίοδο που είχαν σημειωθεί αρκετές κλοπές σε Δημαρχεία της Ηπείρου. Οι δράστες αυτών των διαρρήξεων συνελήφθησαν, αλλά ενώ ομολόγησαν τις πράξεις τους, αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη κλοπή στο Δήμο Φιλιατών.

Στη συνέχεια και ενώ οι φήμες φούντωναν, ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης έκαναν φύλλο και φτερό το ταμείο του Δήμου για την περίοδο 2008 και 2009, αποκαλύπτοντας μια μαύρη τρύπα που άγγιζε τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Την περίοδο εκείνη ο τότε Δήμαρχος Μηνάς Ντουμάζιος, παραδέχονταν ότι γίνονταν πληρωμές εξωλογιστικά, με προφορική εντολή δική του, υποστηρίζει όμως ότι το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα 106.000 ευρώ. «Αμφισβητώ το έλλειμμα του 1,6 εκατ. ευρώ και θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου για να δικαιωθώ», ανέφερε τότε σε δηλώσεις του.

Στα 4.628.195,52 ευρώ προσδιόρισαν το συνολικό ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Φιλιατών, οι ορκωτοί ελεγκτές οι οποίες αφορούσαν στην πενταετία 2005-2010 και παρουσιάστηκαν τον Μάρτιο του 2012 στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τότε ο πρώην δήμαρχος Φιλιατών Μηνάς Παππάς, υπέβαλλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, η οποία οδήγησε στον έλεγχο των Οικονομικών Επιθεωρητών. Ένας έλεγχος που αποκάλυψε πλέον μια μαύυρη τρύπα της τάξεως των 6,1 εκ. για τα έτη 2005-2006 και 2009-2010!

Το έλλειμμα οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αναλήψεις που έγιναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και σε επιταγές που εκδόθηκαν και εισπράχθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα εντάλματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει εκδοθεί επιταγή της τάξεως των 22.000 ευρώ σε… μέντιουμ!

Ένα ποσό της τάξης των 860 χιλιάδων ευρώ οφείλεται σε εισπράξεις που έγιναν στο ταμείο ύδρευσης αλλά ουδέποτε κατέληξαν στο ταμείο του Δήμου. Ο εισαγγελέας πάντως θα καλέσει και υπαλλήλους του Δήμου (ακόμα και συνταξιούχους) καθώς φαίνονται πολλές εγγραφές προκαταβολών μισθοδοσίας στο ταμείο, η οποίες όμως ουδέποτε συμψηφίστηκαν με την τακτική μισθοδοσία του προσωπικού!

Οι οικονομικοί απολογισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κάτω από το φως αυτών των αποκαλύψεων το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, καλείται τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου του 2020, να εγκρίνει, τους οικονομικούς απολογισμούς του Δήμου Φιλιατών για τα έτη 2005-2010!

Το θέμα τυπικό, καθώς εισέρχεται μετά από απαίτηση του ελεγκτικού συνεδρίου, αφού στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί το 2012, περί έγκρισης ισολογισμών των προαναφερόμενων ετών, δεν είχε γραφεί η λέξη «απολογισμός».

Τότε η Δημοτική Αρχή του Μηνά Παππά, ψήφισε ως ισολογισμούς ότι ανέφεραν οι εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών. Έτσι ακριβώς εισήχθησαν και οι… απολογισμοί στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Φιλιατών την περασμένη εβδομάδα! Χωρίς να αλλάξει ούτε ένα οικονομικό στοιχείο.

Όμως επί της ουσίας, η νυν Δημοτική αρχή προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης του Μηνά Ντουμάζιου, και αρκετοί από τους νυν Δημοτικούς Συμβούλους (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) ασκούσαν τότε διοίκηση στο Δήμο Φιλιατών, μαζί ή υπό τον κ. Ντουμάζιο! Αρκετοί από τους νυν Δημοτικούς Συμβούλους το 2012 καταψήφισαν τους ισολογισμούς που την Τρίτη καλούνται να ψηφίσουν ως… απολογισμούς!

Και παραμένει βέβαια απορίας άξιο, πώς κανείς τους δεν…  κατάλαβε την 6ετία 2005-2010, ότι ο τότε Δήμαρχος, δεν έφερνε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση ούτε ισολογισμούς, ούτε απολογισμούς!

Β.Γκ.