Στην (αποκλειστική;) βούληση του Πανεπιστημίου το μέλλον του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

tei igoumenitsas

tei igoumenitsasΤο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα επισκέφθηκαν τη Δευτέρα ο νεοκλεγείς Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου, καθηγητής Αναστάσιος Τσίνας και ο απερχόμενος Πρύτανης Ευρυπίδης Γλαβάς.

Οι κ.κ. Τσίνας και Γλαβάς είχαν συνάντηση με τους καθηγητές του τμήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε –κάποιες στιγμές και σε υψηλούς τόνους – η πρόταση του Τμήματος για μετονομασία του (επαναφορά του) σε Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο και η κατάρτιση του σχετικού προγράμματος σπουδών.

Ο κ. Γλαβάς, μετά τη συνεδρίαση αποχώρησε από το τμήμα – το οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του – εμφανώς εκνευρισμένος, ενώ σε συνέλευση των φοιτητών του Τμήματος που ακολούθησε συμμετείχε μόνο ο νεοεκλεγείς πρύτανης κ. Τσίνας.

Τσίνας: Παραμένω αρνητικός αλλά αν θέλει το Πανεπιστήμιο…

Ο κ. Τσίνας, ενημέρωσε τους φοιτητές του Τμήματος για τις εξελίξεις που αφορούν στο τμήμα και συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πράγματι κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της επταμελούς επιτροπής (3 μέλη ΤΕΙ και 4 Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) για την ολοκλήρωση του Ενιαίου χώρου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ στην Ήπειρο, παρουσία και του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου στις 22 Οκτώβρη, προτάθηκε το κλείσιμο του Τμήματος της Ηγουμενίτσας, όχι γιατί δεν πληροί τα κριτήρια της ακαδημαϊκότητας, αλλά γιατί δεν πληροί τα κριτήρια της βιωσιμότητας, με μοναδικό κριτήριο το ότι δεν διαθέτει «ικανό» αριθμό μόνιμων καθηγητών μελών ΔΕΠ.

Μάλιστα, ο κ. Τσίνας, δήλωσε πως η άποψη αυτή για τον ίδιο εξακολουθεί να ισχύει, παρά ταύτα και αφού ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθηγητής Γεώργιος Καψάλης, στην πρόσφατη σύσκεψη του Δήμου Ηγουμενίτσας την περασμένη Δευτέρα, δήλωσε πως ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει το Τμήμα ως αυτόνομο υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου, ζητήθηκε από τους καθηγητές του Τμήματος να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής την πρότασή τους για επαναφορά του Τμήματος ως Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο και στην κατάρτιση του προτεινόμενου προγράμματος σπουδών, ώστε να πειστεί η επιτροπή για την αναγκαιότητα παραμονής του Τμήματος.

Ο ίδιος όπως είπε, διατηρεί την αρχική αρνητική του θέση, θέση όμως που δε θα εκφράσει στη συνεδρίαση της επιτροπής ούτε ο ίδιος, ούτε τα υπόλοιπα δύο μέλη του ΤΕΙ που συμμετέχουν στην επιτροπή, ούτως ώστε, αν οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πειστούν, η απόφαση που θα σταλεί προς το Υπουργείο Παιδείας να είναι ομόφωνη.

Η διαδικασία όπως είπε ο κ. Τσίνας θα είναι, μέχρι το Φλεβάρη να κατατεθεί η πρόταση της επιτροπής προς το Υπουργείο, το οποίο αμέσως μετά θα διατυπώσει παρατηρήσεις και η τελικά διαμορφωμένη πρόταση θα αποσταλεί στις συγκλήτους προς έγκριση. Όπως είπε ο κ. Τσίνας, μια πρώτη πλήρης εικόνα θα έχει σχηματιστεί το Δεκέμβρη, ενώ όπως είπε, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, ο ίδιος θα είναι πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου έως το τέλος Μαΐου και από το Σεπτέμβρη απλός καθηγητής ενός Τμήματος που πλέον θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερωτήσεις των φοιτητών, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, είτε παραμονής, είτε κατάργησης του τμήματος, αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί για τουλάχιστον έξι χρόνια ακόμα, ώστε να δοθεί στους φοιτητές η δυνατότητα, σε εύλογο χρόνο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο, αυτοί να αναγκαστούν να αλλάξουν τμήμα  ή πόλη για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για την προκήρυξη των δύο θέσεων μόνιμων μελών ΔΕΠ που έχουν κατανεμηθεί στην Ηγουμενίτσα και για την προκήρυξη των εργασιών για τη διαμόρφωση και των υπολοίπων δωματίων του πρώην Ξενία σε φοιτητική στέγη, εργασίες για τις οποίες υπάρχουν κονδύλια 430.000 ευρώ, ενώ αναφερόμενος στο φοιτητική εστία στη Νέα Σελεύκεια που παραμένει ημιτελής – γιαπί, σημείωσε πως εφόσον βρεθεί νομότυπος τρόπος θα ήταν θετικός να την παραχωρήσει σε κάποιον τοπικό φορέα που θα μπορούσε να αναλάβει και το κόστος της ολοκλήρωσης της κατασκευής που ανέρχεται στο 1 εκ. ευρώ περίπου.

Κυπριανός: Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση… Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται…

Σε επικοινωνία που είχε η «Θεσπρωτική» με τον καθηγητή Παντελή Κυπριανό, ο οποίος επίσης μετέχει στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας για την Ήπειρο, ο κ. Κυπριανός ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για οτιδήποτε, οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της επιτροπής συνεχίζονται, ακούγονται όλες οι απόψεις και στο τέλος θα ληφθούν αποφάσεις με ακαδημαϊκά κριτήρια. Θα γίνει συζήτηση των προτάσεων των Ιδρυμάτων. Αφού γίνουν οι προτάσεις των ιδρυμάτων, το Υπουργείο θα εκφράσει τη δικιά του άποψη. Άρα, οτιδήποτε απ’ αυτά που λέγονται, δεν ισχύει», σημείωσε ο κ. Κυπριανός. 

πηγή: Εφημερίδα “Θεσπρωτική”