Στην Βουλή η μετατροπή του μοναδικού ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε «πρότυπο» από το ΜέΡΑ25

epal

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, σχετικά με την μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε «πρότυπο», κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα.

Αναλυτικά η ερώτηση της Βουλευτού του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα,

έχει ως εξής:

“Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιλέχθηκαν 7 ΕΠΑΛ να μετατραπούν σε «πρότυπα». Τα ΕΠΑΛ αυτά είναι της Επανομής, του Περάματος, του Άργους, του Βελεστίνου, των Τρικάλων, της Ξάνθης και της Ηγουμενίτσας.

Ο παραπάνω σχεδιασμός φαίνεται να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην πόλη της Ηγουμενίτσας, δεδομένου ότι είναι και το μοναδικό ΕΠΑΛ στην πόλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ηγουμενίτσας, στην 12η συνεδρίασή του στις 2 Ιουνίου 2021, συζήτησε το θέμα «Έκφραση γνώμης επί της ίδρυσης «πρότυπου» ΕΠΑΛ στην Ηγουμενίτσα» και κατέληξε στην πρόταση να ιδρυθεί νέο «πρότυπο», χωρίς να καταργηθεί το υφιστάμενο ΕΠΑΛ. Ουσιαστικά τάχθηκε ενάντια στην μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε «πρότυπο».

Ενάντια στην μετατροπή του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας σε «πρότυπο» έχουν ταχθεί ομόφωνα τόσο ο σύλλογος διδασκόντων, με την από 25 Μαΐου απόφασή του, όσο και το 15μελές του σχολείου.

Από το Δελτίο Τύπου (7 Ιουνίου 2021) του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας φαίνεται ότι η απόφασή σας για την μετατροπή είναι ειλημμένη, ενώ προφορική φέρεται να είναι η δέσμευση ότι όλοι οι μαθητές θα γίνουν δεκτοί. Όμως, αυτή η δέσμευση αναιρεί τον ίδιο τον Ν.4763/2020, στον οποίο αναφέρεται ότι ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 22 και ότι η εισαγωγή στα Π.ΕΠΑ.Λ θα γίνεται με βάση τον απολυτήριο βαθμό του Γυμνασίου.

Τέλος, με την μετατροπή ενός ΕΠΑΛ σε «πρότυπο» καταργείται η οργανικότητα των εκπαιδευτικών και έτσι θα βρεθούν υπεράριθμοι στην περιφέρειά τους. Συνεπώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι σημερινοί εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας να κληθούν να υπηρετήσουν από την ακριτική Κόνιτσα μέχρι το απομακρυσμένο Βουλγαρέλι, οδηγώντας τους έτσι σε σωματική, ψυχική και οικονομική εξόντωση.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Ισχύει ότι σχεδιάζετε να μετατρέψετε το μοναδικό ΕΠΑΛ στην πόλη της Ηγουμενίτσας σε «πρότυπο»;
  2. Υπάρχει απόφαση για τη διατήρηση των υφισταμένων τομέων και την δημιουργία τομέα Ναυτιλιακών και Γεωπονίας και Τροφίμων στο Π.ΕΠΑ.Λ Ηγουμενίτσας;
  3. Δεσμεύετε ότι θα γίνονται δεκτοί όλοι οι μαθητές που θα κάνουν αίτηση για το Π.ΕΠΑ.Λ;