Στην Κυβερνητική Επιτροπή Λιμένων προς… αξιολόγηση οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για τη χερσαία ζώνη

Σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων, την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, για τη χερσαία ζώνη του Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, καθώς και ο κυβερνητικός βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, με τον υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Ο κ. Πλακιωτάκης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι αιρετοί της Θεσπρωτίας, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι υιοθετεί τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτές θα κληθεί να υιοθετήσει και η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή, ώστε να εξαιρεθεί από την διαχείριση της ΟΛΗΓ Α.Ε. το σύνολο των τμημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται από κατοίκους και επισκέπτες και που δεν απαιτούνται για λιμενικές δραστηριότητες..

Η πολιτική κατεύθυνση είναι μέχρι το τέλος του Ιουλίου, το ΤΑΙΠΕΔ, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Πλακιωτάκης τους αιρετούς της Θεσπρωτίας, να έχει ολοκληρώσει την αποτύπωση των εξαιρούμενων από τη χερσαία ζώνη τμημάτων ώστε να υπάρξει διευκρίνιση και αποσαφήνιση και στην προκήρυξη για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ.

Οι αυτοδιοικητικοί της Θεσπρωτίας, σε δηλώσεις τους, φάνηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς θεωρούν ότι εφ’ όσον τα παραπάνω γίνουν πράξη εντός του χρονοδιαγράμματος που παρουσιάστηκε, τότε γίνεται και ένα ουσιαστικό βήμα για τον αποχαρακτηρισμό των τμημάτων αυτών.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ικανοποίηση ακούσαμε από τον κύριο Υπουργό ότι την επόμενη εβδομάδα η Κυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων θα αξιολογήσει τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τα επιπλέον τμήματα της χερσαίας ζώνης που ζητείται να εξαιρεθούν από την παραχώρηση.

Ο κύριος Πλακιωτάκης επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να εξαιρεθούν – πέραν των όσων ήδη προβλέπονται – ο κεντρικός παραλιακός δρόμος, το πάρκινγκ καθώς και χώροι για τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων σε Πλαταριά, Σύβοτα και Σαγιάδα.

Τόνισε μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να προχωρήσει η αποτύπωση των πρόσθετων προς εξαίρεση τμημάτων».

Ποια είναι η κυβερνητική επιτροπή

Η Κυβερνητική Επιτροπή Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων αποτελεί τον μηχανισμό που συντονίζει και διασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο την παρακολούθηση της αξιοποίησης των περιφερειακών λιμένων της χώρας που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.).

Η Επιτροπή συγκροτείται και αποτελείται από:

α) Τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως Πρόεδρο,

β) τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών,

γ) τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών,

δ) τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,

ε) τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

στ) τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών,

ζ) τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, και

η) έναν  εκπρόσωπο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.), ο οποίος ορίζεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., ως μέλη.

Η Επιτροπή είναι αρμόδια για:

α) Τον συντονισμό των ενεργειών για την παρακολούθηση και αξιοποίηση των περιφερειακών λιμένων της χώρας που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.,

β) την παρακολούθηση της οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας τους,

γ) την αξιολόγηση θεμάτων χερσαίας ζώνης, και

δ) την υποβολή προτάσεων για την επενδυτική αξιοποίηση και την εν γένει προσέλκυση επενδύσεων για τους λιμένες.