Στις 18 Οκτώβρη στα… ξένα χέρια το λιμάνι

Στις 18 Οκτωβρίου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναμένεται να αλλάξει… χέρια  ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, αφού τότε έχει προσδιοριστεί η καταβολή του τιμήματος των 84,1 εκ. ευρώ που πρέπει να καταθέσει ο όμιλος Grimaldi και οι συνεργάτες του για να αποκτήσει το 67% των μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ. 

Ήδη με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, έχει προχωρήσει η έκδοση δύο τίτλων μετοχών της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε, συνολικής ονομαστικής αξίας 9.780.000,00€, εκ των οποίων 3.227.400 (τρία εκατομμύρια διακόσιες είκοσι επτά χιλιάδες τετρακόσιες) μετοχές, θα παραμείνουν στο ΤΑΙΠΕΔ και 6.552.600 (έξι εκατομμύρια πεντακόσιες πενήντα δύο χιλιάδες εξακόσιες) μετοχές, θα περιέλθουν στην κυριότητα του επενδυτικού σχήματος.  

Στην Ηγουμενίτσα ο Grimaldi υπερκάλυψε την προσφορά του ανταγωνιστή του, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, διαμορφώνοντας έτσι την αξία του 100% της επιχείρησης στα 125 εκατομμύρια. 

Αποκτώντας την Ηγουμενίτσα και το Ηράκλειο, ο όμιλος Grimaldi δημιουργεί για τις εταιρείες του έναν θαλάσσιο «διάδρομο» που εκτείνεται σε όλη τη Μεσόγειο, ενισχύοντας τη σφαίρα επιρροής του.

Ωστόσο, οι κινήσεις του Grimaldi εκτιμάται ότι θα έχουν… άμεση επίδραση και σε ένα άλλο λιμάνι: αυτό της Πάτρας.

Ως γνωστόν, Ηγουμενίτσα και Πάτρα είναι ανταγωνιστικά λιμάνια στις μεταφορές (επιβατικές + εμπορευματικές) μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Μάλιστα, η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού (Αντίρριο – Ιωάννινα), σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό έχουν προσδώσει δυναμική στην Ηγουμενίτσα, κυρίως στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Ειδικά στην Ηγουμενίτσα τα σχέδιά του, όπως έχουν αποτυπωθεί σε διάφορες δηλώσεις του, περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των δρόμων του εμπορίου γύρω από τον άξονα της Εγνατίας. Η θέση του λιμένα στο Ιόνιο και την Αδριατική, σε συνδυασμό με την προώθηση στην περιοχή σημαντικών υποδομών (οδικές κ.α.) αναβαθμίσουν τον διαμετακομιστικό ρόλο του λιμανιού σε συνδυασμό με τις ακτοπλοϊκές υπηρεσίες, ιδίως αν στην περιοχή συνδυαστούν και άλλα projects (Logistics, σιδηρόδρομος κ.α.).

πηγή: thesprotiki.gr