Στον διαγωνισμό Φυσικής το Δημοτικό Νέας Σελεύκειας

Τo Δημοτικό Σχολείο Ν. Σελεύκειας, πιστό στους στόχους και τη στρατηγική του, συμμετείχε και στον πανελλήνιο διαγωνισμό Φυσικής δημοτικού «Αριστοτέλης» 2024. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται από κοινού από το  Εθνικό και  Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών( Τμήμα φυσικής) και την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (ΕΕΦΕΕ).

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος με μεγάλη προθυμία οι μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

 «Η συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μας σε αυτό το διαγωνισμό αποσκοπεί στο να μπορέσουν οι ίδιοι οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να ξεπεράσουν το στάδιο της απλής παράθεσης γνώσεων και να οδηγηθούν συστηματικά στην ερμηνεία του κόσμου που μας περιβάλλει μέσα από την άσκηση στις επιστημονικές διαδικασίες, ώστε μέσα από αυτή να ανακαλύπτουν τη γνώση για τον εαυτό τους, ενώ παράλληλα θα ασκούνται στη λύση προβλημάτων της καθημερινότητας με τη βοήθεια των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκόμισαν από το μάθημα των Φυσικών επιστημών.

Γι αυτό το λόγο ο διαγωνισμός δεν απαιτούσε στείρα απομνημόνευση γνώσεων, αλλά κριτική σκέψη και οργάνωση της υπάρχουσας γνωστικής εμπειρίας, ώστε να απαντηθούν προβλήματα που συναντά ο μαθητής στην καθημερινότητά του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο μαθητής δεν αντιμετωπίζει πια τα φυσικά φαινόμενα τυχαία και αποκομμένα από την πραγματικότητα, αλλά καλείται με μεθοδικό τρόπο να παρατηρήσει και να καταγράψει την εξέλιξή τους και να μάθει να οργανώνει τις παρατηρήσεις του, ώστε να ερμηνεύει σωστά τον κόσμο γύρω του, χωρίς προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα τμήματα της Ε΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας, Καρβούνη Βασίλειο, Κάτση Ηλία, Κυβράνογλου Χριστίνα, Έξαρχο Παναγιώτη και  Τζοβάρα Λάμπρο, γιατί με τη στάση τους και τη βοήθειά τους, οδήγησαν τα παιδιά με επιτυχία στο διαγωνισμό αυτό. Επίσης θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε Θεσπρωτίας κ. Νούση Βασίλειο για την αμέριστη επιστημονική και καθοδηγητική υποστήριξη που προσέφερε στο σχολείο μας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο Διευθυντής του Δημοτικού Νέας Σελεύκειας Γεώργιος Κύλλας