Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας τα χωριά της Β. Ηπείρου… ”Εισαγόμενες” φωτιές στη Θεσπρωτία

alvania fotia3

Στον πύρινο εφιάλτη έχουν παραδοθεί δεκατρία τουλάχιστον χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.. Οι ώρες είναι δραματικές σε μία περίοδο μάλιστα όπου η κίνηση καταγράφεται αυξημένη καθώς εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα επιστρέφουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Από το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή επιχείρησαν και δύο ελληνικά καναντέρ, ωστόσο η φωτιά κατακαίει τεράστιες εκτάσεις από την Μουζίνα προς το «Γαλάζιο Μάτι».

Οι κάτοικοι στα μειονοτικά χωριά, σύμφωνα με όσα καταγγέλουν, για δύο 24ωρα περίπου έδιναν μόνοι τους τη μάχη για να γλυτώσουν τα σπίτια τους.

alvania fotia2

Οι καταστροφές είναι τεράστιες χωρίς κανένας να είναι σε θέση να τις εκτιμήσει στην παρούσα φάση.

Εν τω μεταξύ, από το απόγευμα έχει σημάνει συναγερμός στην Θεσπρωτία, καθώς δύο φωτιές εισήλθαν από το Αλβανικό μέτωπο.

Η πρώτη πυρκαγιά πέρασε σε ελληνικό έδαφος στις 14.20 στην περιοχή Παλαμπάς, όπου καίει χαμηλή αραιή βλάστηση και αντιμετωπίζεται από 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα και 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Η δεύτερη πυρκαγιά είναι στην περιοχή Λημέρι και καίει χαμηλή πυκνή βλάστηση και μπήκε σε ελληνικό έδαφος στις 17.50 το απόγευμα.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ.

Στο Λημέρι επιχειρούν 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα, αλλά λόγω του δύσβατου της περιοχής και της πυκνής βλάστησης κλήθηκε και ένα χωματουργικό μηχάνημα που ανοίγει δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας.