Συμπαραστάτης προς Δήμους.. Αυστηρές συστάσεις για την πρόσβαση στις παραλίες

Αυστηρές συστάσεις προς τους παραλιακούς δήμους της Ηπείρου κάνει ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των παραλιών και η ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών. Ο Συμπαραστάτης απευθύνεται στους Δήμους Ηγουμενίτσας, Πάργας και Πρέβεζας, στις Αστυνομικές Διευθύνσεις των δύο Νομών καθώς και στις Κτηματικές Υπηρεσίες επισημαίνοντας την υποχρέωση που έχουν για την σωστή εφαρμογή του νόμου και την ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών προς τις παραλίες.

Όπως τονίζει, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ανεμπόδιστης χρήσης τους.

Οι δήμοι, υπογραμμίζει, που είναι αρμόδιοι για τη μίσθωση των παραλιών είναι και υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, ο οποίος και θα πρέπει να προστατεύεται.

«Οποιαδήποτε περίφραξη της παραλίας απαγορεύεται, όπως επίσης απαγορεύεται η καθολική μίσθωσή της για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται οι μισθωτές. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι καλούνται σε τακτικές αυτοψίες που θα διενεργούν, να ελέγχουν την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας», επισημαίνει ο Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Απόστολος Οικονόμου.

Ξεκαθαρίζει δε ότι υπεύθυνοι για τη σωστή εφαρμογή του νόμου είναι οι Δήμοι και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις και οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου.

Αναλυτικά στο έγγραφο του «Συμπαραστάτη» αναφέρονται τα εξής:

«Εν όψει του θέρους και των διάφορων προβλημάτων που δημιουργούνται την περίοδο αυτή, σε σχέση με την σωστή χρήση των παραλιών, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους.

Οι παραθαλάσσιοι δήμοι της χώρας που είναι αρμόδιοι για τη μίσθωση των παραλιών, είναι και υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη του συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, που πρέπει να προστατεύεται ως υπέρτερο όλων αγαθό.

Οποιαδήποτε περίφραξη της παραλίας απαγορεύεται, όπως επίσης απαγορεύεται και η καθολική μίσθωσή της για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται οι μισθωτές. Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι προς τους οποίους απευθύνεται το παρόν έγγραφο, καλούνται με τακτικές αυτοψίες που θα διενεργούν, να ελέγχουν την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας.

Οι Δήμοι και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, καθώς και οι κατά τόπους Κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι υπεύθυνοι για την σωστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία του δημόσιου αυτού αγαθού, προς όφελος πρώτιστα του συνόλου των πολιτών».