Συνέντευξη τύπου του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό

Συνέντευξη τύπου με θέμα: «Συμπεράσματα του αγώνα μας ενάντια στο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και ο σχεδιασμός της δράσης μας για την κλιμάκωση της πάλης», παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας. Ο Πρόεδρος στου Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Μπούργος, στην εισήγησή του ανέφερε τα εξής:

Από το βήμα της σημερινής συνέντευξης θέλουμε ξανά να χαιρετίσουμε τους χιλιάδες που έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της γενικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη και των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Τους χιλιάδες που βρίσκονται στο δρόμο και αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τη ζωή των οικογενειών τους.

Θέλουμε όμως να μοιραστούμε τον προβληματισμό, στην κατεύθυνση της συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα μας, για να βγούμε πιο δυνατοί. Να ενισχυθεί το κοινό μέτωπο απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Να γίνουν τα αιτήματα και το πλαίσιο πάλης μας επίκεντρο για την είσοδο στον αγώνα ακόμη περισσότερων. Σημείο αναφοράς και προετοιμασίας πιο δυναμικών αγώνων.

Το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματά είναι οι θέσεις μας, οι προτάσεις μας για το ασφαλιστικό, την υγεία, την παιδεία. Με δόλο η κυβέρνηση λέει, πως όσοι είμαστε στο δρόμο δεν έχουμε προτάσεις και ούτε λίγο ούτε πολύ κάνουμε “επαναστατική γυμναστική”.

Προτάσεις έχουμε και για να γίνουν πράξη πρέπει να πληρώσει το κεφάλαιο.

Αυτό είναι το σημείο της σύγκρουσης που η κυβέρνηση έχει αναλάβει να υλοποιήσει για λογαριασμό του κεφαλαίου, φορτώνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε δυσκολίες που υπάρχουν, ότι σε πολλούς χώρους και κλάδους παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια ακόμη είναι μικρά τα ποσοστά στην απεργία, στην κινητοποίηση, στον αγώνα, στο επίπεδο οργάνωσης των εργαζομένων, εκτιμάμε ότι η γενική απεργία φανέρωσε μεγάλες δυνατότητες.

 

Η απεργιακή μάχη που δώσαμε στις 4 Φλεβάρη μας δίνει εφόδια και νέα ώθηση για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, για να γίνει το κίνημά μας, η συμμαχία μας, αποφασιστικός παράγοντας στις εξελίξεις.

Στόχος μας, να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία και ΕΕ, με ψέματα, αυταπάτες και βρώμικες μεθόδους, να χτυπήσουν και να υπονομεύσουν τη μεγάλη παρακαταθήκη της απεργίας, να περάσουν τα μέτρα.

Πρέπει να απορρίψουμε κατηγορηματικά το σχέδιο της κυβέρνησης, που προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, να διασπάσει το αγωνιστικό μέτωπο χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, νέων και λαϊκών στρωμάτων που έχουν ξεσηκωθεί για να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στις 4 Φλεβάρη, στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα και απόφαση ότι δεν θα κάνουμε πίσω.

Η επιτυχία της γενικής απεργίας είναι από μόνη της βήμα κλιμάκωσης. Παρά τις προσπάθειες, τα κόλπα της κυβέρνησης να την υποβαθμίσει, να αλλοιώσει το περιεχόμενό της, ότι δήθεν είναι όπλο στα χέρια της, στις διαπραγματεύσεις, που ξέρουμε ότι έχουν προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η γενική απεργία έδειξε ότι όταν οι εργατοϋπάλληλοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες, οι συνταξιούχοι, η νεολαία, συνειδητοποιήσουν ότι μόνο ο δικός τους αγώνας και η συμμαχία τους με επίκεντρο τις ανάγκες τους, τα συμφέροντά τους, μπορεί να βάλει εμπόδια την αντεργατική πολιτική, τότε αυξάνονται οι προϋποθέσεις για νίκες σήμερα, αλλά και στη συνέχεια.

Η απεργία στις 4 Φλεβάρη έδειξε τη δύναμη των εργατών, των ανέργων, των αγροτών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Είναι θετικό και ελπιδοφόρο ότι δίπλα στην εργατική τάξη, την αγροτιά, βγήκαν στους δρόμους επαγγελματίες, επιστήμονες. Ότι έκλεισαν την ημέρα της απεργίας μαγαζιά, υπηρεσίες, εργοτάξια. Ότι έγινε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, του Π.Α.ΜΕ.

Η γενική απεργία έβγαλε στο δρόμο τα τμήματα του λαού που μπορούν να συγκροτήσουν μια ισχυρή κοινωνική συμμαχία, που θα σταθεί απέναντι στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ.

Είναι μία από τις μεγάλες δυνατότητες που φανερώθηκαν. Σήμερα, φαίνεται πιο καθαρά η δύναμη μιας τέτοιας συμμαχίας. Μια τέτοια συμμαχία θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στους αγώνες.

Από τη θέση αυτή υποστηρίζουμε τα αιτήματα των μπλόκων της αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων. Όλοι μαζί για τις ανάγκες των παιδιών μας, των οικογενειών μας, των γυναικών μας.

Εμείς, για παράδειγμα από τη μεριά του ΕΚΘ εδώ και χρόνια, παλεύουμε ώστε δίπλα στον αγώνα του εργάτη να σταθεί και ο αυτοαπασχολούμενος που και αυτός συνθλίβεται από την ανεργία.

Δίπλα στον μικρό αγρότη, που ξεκληρίζεται και βλέπει το βιος του να καταλήγει στην ιδιοκτησία μεγάλων συμφερόντων, να σταθεί ο εργάτης, ο επιστήμονας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο επαγγελματοβιοτέχνης, που μετρά τις ίδιες συνέπειες στη ζωή του.

Όλοι αυτοί, να σταθούν δίπλα στον αγώνα, στα μπλόκα της αγροτιάς, τις απεργίες, στο εργοστάσιο, ενάντια στην τρομοκρατία και τις απειλές της εργοδοσίας. Ενάντια στους σχεδιασμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων που διαδέχονται η μια την άλλη στη ίδια σκυταλοδρομία με τελικό νικητή το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.

Αυτός ο δρόμος, αυτή η προοπτική, μπορεί να κάνει αποτελεσματικότερο τον αγώνα μας. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε και να ενισχύσουμε.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για υποσχέσεις και προσδοκίες ότι θα βελτιωθεί η ζωή μας, ότι θα αναπληρωθούν οι απώλειες που είχαμε, ότι μπορεί να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας από τη μια ή την άλλη κυβέρνηση, που ανεξάρτητα τις όποιες διαφορές έχουν μεταξύ τους, συγκλίνουν στο βασικό, στο να γίνουν οι εργαζόμενοι πάμφθηνοι, χωρίς δικαιώματα στην Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία και να ριχτούν στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας χιλιάδες αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.

Αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους έφτιαξαν, διατήρησαν και ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, και την περίοδο της ανάπτυξης, και στην κρίση, με την ίδια επιχειρηματολογία και τα τρομοκρατικά διλήμματα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να ανακόψει, να χειραγωγήσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, του φτωχού λαού.

Πριν την απεργία έλεγε, πως οι αγώνες στηρίζουν τις διαπραγματεύσεις που κάνει με τους θεσμούς. Μετά, βλέποντας τη μεγαλειώδη μαζικότητα της απεργίας χρησιμοποιεί κι άλλα όπλα.

Μιλάει για διακομματικές επιτροπές – απάτη για να καλλιεργήσει αυταπάτες και προσδοκίες.

Παρουσιάζει δήθεν βελτιωτικές προτάσεις, τυρί στη φάκα, για να διασπάσουν το ενιαίο, καθολικό αίτημα για την απόσυρση του νομοσχεδίου, που ούτε διορθώνεται, ούτε βελτιώνεται.

Θα χρησιμοποιήσουν τις πιο βρώμικες μεθόδους για να διασπάσουν, να συκοφαντήσουν. Θα αξιοποιήσουν γνωστούς θύλακες υπονόμευσης ακόμα και με την προβοκάτσια, όπως είναι η ΧΑ. Γνωρίζονται πολύ καλά από τη συνύπαρξη τους στις πλατείες.

 

Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της ΕΕ, του ΔΝΤ, των βιομηχάνων, του κεφαλαίου, για να υλοποιήσει τα αντεργατικά μέτρα. Ξέρουμε ότι αυτό που θα έρθει ως νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση θα είναι πιθανότατα χειρότερο από το προσχέδιο που έστειλε η κυβέρνηση. Το πρόβλημά τους είναι η αντίσταση του λαού.

Γι’ αυτό το λόγο, έχουν δώσει και χρόνο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να κάνει τα παιχνιδάκια της. Να χρησιμοποιήσει το χρόνο ως σύμμαχο για να βγάλει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά που έχει αναλάβει για λογαριασμό του κεφαλαίου, δηλαδή και τα μέτρα να περάσει και πολιτική σταθερότητα να εξασφαλίσει για το νέο κύκλο επίθεσης μετά το Ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις, το χτύπημα μισθών και εργασιακών σχέσεων, τη νομιμοποίηση της ανταπεργίας για τη μεγαλοεργοδοσία, το νόμο που θα βάζει εμπόδια στις απεργίες, στην λειτουργία των σωματείων και στη συνδικαλιστική παρέμβαση και δράση.

Η πολιτική σταθερότητα που θέλουν είναι σταθερότητα για να τσακίζουν δικαιώματα και ανάγκες της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη κερδοφορία στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Δεν έχει κανένα συμφέρον ο εργαζόμενος λαός από μια ισχυρή και σταθερή αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική.

Όσο πιο αδύναμη είναι η σταθερότητά τους τόσο το καλύτερο για το λαό.

Όσο πιο αδύναμοι είναι στην υλοποίηση των μέτρων, τόσο περισσότερο δημιουργούμε προϋποθέσεις να έχουμε νικηφόρα αποτελέσματα και χτίζουμε τις βάσεις για βαθιές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ώστε η ζωή μας να περάσει σε ανώτερο επίπεδο ευημερίας με βάση τον πλούτο που παράγουμε.

Κανένας να μην κουραστεί, κανείς να μην υποχωρήσει. Όσο χρειαστεί θα είμαστε στους δρόμους.

Από το βήμα της σημερινής συνέντευξης, απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε εργαζόμενους, άνεργους, φτωχούς αγρότες, στη νεολαία, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο – έκτρωμα.

Να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας, την ικανοποίηση των αναγκών μας, την αναπλήρωση των απωλειών.

Τους καλούμε να συμπορευτούμε μαζί για να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση, για να νικήσουμε. Μπορούμε. Γνωρίζουμε ότι η νίκη δεν είναι εύκολη. 

Μαζί με το αίτημα να αποσυρθεί ο νόμος – λαιμητόμος όλοι εμείς απαιτούμε και δείχνουμε τη μόνη λύση που υπάρχει, να πληρώσουν κράτος και μεγαλοεργοδοσία. Τέρμα στις θυσίες για την πλουτοκρατία. Να πληρώσουν τα μονοπώλια, όχι ο λαός.

Να μη ριζώσει η δουλειά χωρίς δικαιώματα. Δε συμβιβαζόμαστε με τη επιστροφή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Κοινωνική ασφάλιση για όλους δημόσια και υποχρεωτική. ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 ευρώ. Προστασία των ανέργων, κανένας άνεργος χωρίς επίδομα.

 

Τι προτείνουμε για τη συνέχεια

Να κυριαρχήσει το σύνθημα: «Δεν παζαρεύουμε τη ζωή μας – Πάρτε πίσω το νόμο – λαιμητόμο».

Καλούμε τα σωματεία, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, να ενώσουμε τη δύναμή μας και να στείλουμε μήνυμα πως αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή απαντάμε με 48ωρη γενική απεργία.

Από τώρα πρέπει να παρθούν αποφάσεις, να γίνει ενημέρωση, να υπάρξει μαχητική προετοιμασία.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, στο δρόμο, με ανεβασμένες μορφές μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να ενταθούν, να πολλαπλασιαστούν οι παρεμβάσεις στους κλάδους. Να ενισχύεται ο προσανατολισμός της κλιμάκωσης του αγώνα με αποφάσεις Γενικών συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και μορφές πάλης που θα αντιστοιχούν στην επίθεση που δεχόμαστε.

Η κυβέρνηση είναι αδιάλλακτη και αποφασισμένη να προχωρήσει, έχει πλάτες από τον ΣΕΒ και την ΕΕ.

Και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναμετρηθούμε, αξιοποιώντας όλα τα όπλα του αγώνα. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού και από εκεί πηγάζει η αντοχή μας για να φτάσουμε μέχρι την τελική νίκη».