Σύγκρουση Κάτση – Πλακιωτάκη στη Βουλή για το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και της χερσαίας ζώνης (video)

marios_katsis

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη ερώτηση του Μ. Κάτση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε., και της χερσαίας ζώνης λιμένα. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας απευθυνόμενος στον Υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη, αφού ανέφερε ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι μια εθνικής σημασίας υποδομή, που αποφέρει κέρδη στο δημόσιο ταμείο, και για την ανάπτυξη της οποίας δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ,  είπε πως η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το εγκληματικό σχέδιο του ξεπουλήματος του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης, που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ το απέτρεψε το διάστημα 2015 – 2019, αλλά δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση το επανέφερε, σε περίοδο μάλιστα πανδημίας και ιλιγγιώδους ύφεσης, την ώρα όπου στην υπόλοιπη Ευρώπη συζητούν για επανακρατικοποιήσεις εταιρειών και δημοσίων υποδομών. 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας στηλίτευσε το γεγονός, ότι στελέχη της κυβέρνησης πανηγυρίζουν επειδή 9 αγοραστές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το λιμάνι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν το μαγαζί ξεπουλάει όσο όσο, οι πελάτες κάνουν ουρά»

Ο Μάριος Κάτσης μεταξύ άλλων ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό, εάν έχει γίνει αποτίμηση της αξίας του λιμανιού, τι ποσό προσδοκά η κυβέρνηση από την πώληση, εάν θα υπάρξουν δεσμεύσεις για επενδύσεις από τον αγοραστή, γιατί η κυβέρνηση επέλεξε το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων στο λιμάνι Καβάλας και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών στην Ηγουμενίτσα, τι θα γίνει με τους εργαζομένους στο λιμάνι, εάν στο πακέτο πώλησης περιλαμβάνεται και η χερσαία ζώνη που δεν αφορά λιμενικές εγκαταστάσεις σε Ηγουμενίτσα, Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα, στα φιλέτα δηλαδή της Θεσπρωτίας, και αν η κυβέρνηση πρόκειται να αποδώσει αυτές τις εκτάσεις στην ολότητα τους στους οικείους δήμους, όπως είχε δεσμευτεί και ο ίδιος ο κ. Πλακιωτάκης τον περασμένο Φεβρουάριο που επισκέφτηκε την περιοχή.

Κατά τη δευτερολογία του ο Μάριος Κάτσης, αφού ανέφερε ότι ο Υπουργός δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμία από τις ερωτήσεις του, ζήτησε να ξεκαθαρίσει άμεσα η κυβέρνηση τη θέση της σχετικά με το εάν σκοπεύει να παραχωρήσει στους οικείους δήμους τα προβλεπόμενα τμήματα της χερσαίας ζώνης, ή εάν θα τα ξεπουλήσει και αυτά. Ο βουλευτής τόνισε ότι οι πολίτες της περιοχής και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χερσαία ζώνη θέλουν να γνωρίζουν τι θα γίνει. Θέλουν να γνωρίζουν εάν θα βρεθούν στο έλεος ενός ιδιώτη.

Ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι με τα λεγόμενα του ο Υπουργός, και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση, ανέλαβε πλήρως την πολιτική ιδιοκτησία της επιλογής του ξεπουλήματος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Συμπλήρωσε ότι δεν τους επιβλήθηκε από πουθενά, και ούτε θα ακολουθήσουν το ίδιο μοντέλο «αξιοποίησης» σε όλα τα περιφερειακά λιμάνια.

Στην αναφορά του Υπουργού ότι δεν πρόκειται για πώληση του λιμένα αλλά για παραχώρηση 60 χρόνων, ο βουλευτής Θεσπρωτίας απάντησε ότι με τέτοιες παραχωρήσεις και με μελλοντικές παρατάσεις, ο ιδιώτης θα νέμεται στο διηνεκές τις δημόσιες υποδομές του λιμανιού για όσο αυτός επιθυμεί, και θα τις αφήσει μόνο όταν αυτός θεωρήσει πως δεν του αποφέρουν πλέον κέρδος.  

Σχετικά με το εάν το δημόσιο μπορεί να έχει θετική επιχειρηματική δραστηριότητα, ο βουλευτής Θεσπρωτίας είπε πως το «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας φυσικά και δεν μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο, καθώς στο μόνο που έχει ταλέντο είναι η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας. Αυτό αποδεικνύεται και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αφού η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, μέσα σε ένα χρόνο έχει ξοδέψει 1.750.000€ σε 725 απευθείας αναθέσεις. Ο Μάριος Κάτσης κλείνοντας τόνισε πως με μία χρηστή δημόσια διοίκηση η ΟΛΗΓ ΑΕ, θα μπορούσε και να προσφέρει στην τοπική κοινωνία με ανταποδοτικά έργα, και να ενισχύει παράλληλα με διαφάνεια την τοπική οικονομία. Ο ιδιώτης αγοραστής όμως το μόνο που θα κάνει, είναι να εισπράττει από την πρώτη μέρα χωρίς να χρειάζεται να δώσει ούτε ένα ευρώ για ανταποδοτικά και επενδύσεις.