Σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη για τη δυνατότητα χωροθέτησης καυσίμων στην Θεσπρωτία

asfaltikaggph

asfaltikaggphΤην πεποίθηση πως θα εξευρεθεί λύση  στο θέμα της χωροθέτησης καυσίμων στη θέση «Γωνιά» του Δήμου Ηγουμενίτσας της Π.Ε. Θεσπρωτίας εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας  Ηλίας Θεοδωρίδης μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας (8/4/2013) στο γραφείο του με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων τοπικών αρχών και φορέων.

Στη διάρκεια της  σύσκεψης αναπτύχθηκε εποικοδομητικός διάλογος  και κατέθεσαν τις απόψεις τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ιωάννης Παπαλέξης, οι Δήμαρχοι: Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, Φιλιατών Μηνάς Παππάς, και Σουλίου Σταυρούλα Μπότση-Μπραίμη καθώς  και εκπρόσωπος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας.

 Κοινή συνισταμένη της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων ήταν πως πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της εγκατάστασης πετρελαιοειδών – καυσίμων στην περιοχή της «Γωνιάς» καθώς προβλέπεται τόσο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όσο και στην μελέτη που έχει εκπονήσει ο Ο.Λ.ΗΓ. για την εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων και  θα συμβάλει στην προοπτική ανάπτυξης του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής.

Την αντίθεσή του στην συγκεκριμένη προοπτική εξέφρασε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο οποίος μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία «λέει όχι στην εγκατάσταση καυσίμων στη «Γωνιά» και προτείνει την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής».

«Ουσιαστική και χρήσιμη και για μελλοντικά ζητήματα που θα προκύψουν στην Ήπειρο» χαρακτήρισε τη σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους καθώς, όπως εξήγησε, τέθηκαν οι βάσεις για να υπάρξει μια ουσιαστική, περιφερειακή αντίληψη σε ζητήματα που αφορούν τον τόπο. «Από όποια θέση κι αν κατέχουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, πρέπει όλοι μας να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε συλλογικά για την ανάπτυξη της περιοχής. Ξέρετε ότι και τα Υπουργεία μπορούν να δίνουν λύσεις εκμεταλλευόμενα τα κενά που παρουσιάζουν οι δικές μας αποφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση το έλλειμμα στην εναλλακτική χωροθέτηση μπορεί να αποβεί σε βάρος της Ηπείρου και να πάρουν άλλοι αποφάσεις για την Ήπειρο». Κλείνοντας ο Γενικός Γραμματέας κάλεσε όλους τους φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και μέσα από μια συλλογική αντίληψη για το Ηπειρωτικό συμφέρον να λάβουν αποφάσεις ώστε να αποσοβήσουν τέτοιους υπαρκτούς κινδύνους».

Θετικός με την εγκατάσταση πετρελαιοειδών στη «Γωνιά» εμφανίστηκε στις δηλώσεις του και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. «Είμαι θετικότατος στη χωροθέτηση καυσίμων στη «Γωνιά» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως σέβεται τις όποιες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: « Πρέπει να αποφασίσουμε με γνώμονα το Ηπειρωτικό συμφέρον.  Το λιμάνι πρέπει να έχει κοντά τις εγκαταστάσεις καυσίμων για να μειωθεί και το κόστος. Παράλληλα στην περιοχή υπάρχει ήδη και το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Ηγουμενίτσας».