Σύσκεψη υπό την Υπ. Πολιτισμού για τα έργα ανάδειξης του Σουλίου

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τις διαδικασίες αλλά και τα χρονοδιαγράμματα, που αφορούν στα έργα ανάδειξης του Ιστορικού χώρου του Σουλίου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε τις κατευθύνσεις προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η επιλογή των έργων και η ωρίμανση των μελετών, ώστε να ενταχθούν στην νέα προγραμματική περίοδο 2021-27.

Η ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού τοπίου του Σουλίου, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας  Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει ως στόχο τη διαφύλαξη κι ανάδειξη του ιστορικού χώρου Σουλίου ως σημαντικού τόπου μνήμης.

Για το Σούλι η περιφέρεια Ηπείρου προγραμματίζει να διαθέσει μέσω ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, μέχρι το τέλος του 2023, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές ενέργειες, για την αποκατάσταση και επανάχρηση των κτηρίων. Η εφαρμογή του σωστού και ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης του Σουλίου, λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο τα αρχαιολογικά και ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος αλλά επιδιώκει να παντρέψει το δημόσιο συμφέρον με την ιδιωτική χρήση.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης η Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Καχριμάνη αλλά και τον κ. Σταύρο Μπένο που είναι πάντα διαθέσιμοι και συνοδοιπόροι, τόσο σε ότι αφορά στην Περιφέρεια αλλά και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο γ.γ. Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, ο Σταύρος Μπένος πρόεδρος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», ο καθηγητής στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ Απόστολος Αρβανίτης, ο Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, κ. Ιωάννης Χουλιαράς, η προϊσταμένη της ΔΒΜΑ Τζούλια Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος της ΔΑΒΜΜ και ΔΑΑΜ Θεμιστοκλής Βλαχούλης, καθώς και άλλα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟ.