Τέλος εποχής για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας….

ERGA LIMANI Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και μετά από… χρόνια καθυστέρησης πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Μόνο που αλλιώς ήταν τα πράγματα τότε κι αλλιώς τα βρίσκουν τώρα. Η Γενική Συνέλευση απαρτίζεται πλέον από έναν, το ΤΑΙΔΕΠ, καθώς εκεί πέρασε η μία και μόνη μετοχή της εταιρίας η οποία ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες την Γενική Συνέλευση θα απασχολήσουν δύο θέματα: Η αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας και ο ορισμός των νέων μελών του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Και παρ’ όλο που την τροποποίηση του καταστατικού ελάχιστοι φαίνεται να τη γνωρίζουν, θεωρείται απ’ όλους πιθανό πως η τροποποίηση αυτή θα έχει να κάνει με την τροποποίηση άρθρων, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και η παραχώρηση των υπηρεσιών της σε ιδιώτες.

Είναι γνωστό ότι στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η κρουαζιέρα και η ακτοπλοΐα.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά από το υπουργείο Ναυτιλίας, στο ΤΑΙΠΕΔ έχει καταγραφεί ενδιαφέρον από περισσότερους του ενός επενδυτές για ένα σύνολο δώδεκα λιμενικών υπηρεσιών σε διάφορα λιμάνια της χώρας, μεταξύ των οποίων οι δυο περιπτώσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος αφορούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας η μοναδική μετοχή που κατέχει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στους Οργανισμούς Λιμένων – Ανώνυμες Εταιρίες της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, εισφέρεται, μέσω του νομοσχεδίου, στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) Α.Ε. ως εισφορά σε είδος για την δημιουργία του Λιμενικού Δικτύου Δυτικής Ελλάδος.

Σημειώνουμε ωστόσο, πως το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠΑ που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, έχει ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Άρα, δια του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, πάλι το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει το λόγο στις παραχωρήσεις των περιφερειακών λιμενικών θυγατρικών, δηλαδή και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Θεωρείται λοιπόν βέβαιο πως η Γενική αυτή συνέλευση θα είναι και η συνέλευση στην οποία θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να περάσει στην εποχή της συνένωσης και της ιδιωτικοποίησης, όπως άλλωστε έχει εξαγγελθεί. Ενδεχομένως μάλιστα, η τροποποίηση του καταστατικού να μειώνει από τώρα τον αριθμό των μελών του ΔΣ στο ολιγομελές σχήμα που απαιτεί το σχέδιο νόμου για τη συνένωση του με την Πάτρα, αφήνοντας εκτός  τους εκπροσώπους που εκλέγονται από συλλογικά όργανα (επιμελητηρίου, εργαζομένων, ναυτεργατών) και αφήνοντας μόνο τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη.