Ταύτιση Υπουργείου Τουρισμού και Περιφέρειας για την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου

Το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της Ηπείρου συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στην Περιφέρεια η Υπουργός  Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Στη σύσκεψη που ακολούθησε, από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον αρμόδιο για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου έγινε αναλυτική παρουσίαση της σημερινής κατάστασης του τουρισμού στην Ήπειρο, των προβλημάτων που υπάρχουν σε διάφορους τομείς, αλλά και ορισμένων πτυχών του μελλοντικού σχεδιασμού της Περιφέρειας.

Κεντρικό συμπέρασμα από τη συνάντηση, όπως και η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη συνόψισε σε δηλώσεις της, είναι ότι η Ήπειρος έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τουρισμό “12 μηνών”. Παράλληλα υπογραμμίστηκε η    αναγκαιότητα συνεργασίας και ενιαίας προβολής,   ενώ η Υπουργός   αναγνώρισε   το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση της τουριστικής προβολής και της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων.

Ο Περιφερειάρχης σε επίπεδο τουριστικής προβολής, μεταξύ άλλων ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος, από το Υπουργείο στις γειτονικές όμορες χώρες, (Τουρκία, Σκόπια, Ρουμανία κ.α.) και  στην ενιαία παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις.

Σε επίπεδο προγραμμάτων, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξει ειδικό κοινωνικό πρόγραμμα με σαφή κατεύθυνση τον ορεινό – ημιορεινό τουρισμό, προκειμένου να  στηριχθούν  οι τουριστικές επιχειρήσεις που σήμερα πλήττονται από την οικονομική κρίση, πολλές μάλιστα εκ των οποίων  αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης.

Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στις υποδομές που απαιτούνται, ζητώντας τη συνδρομή του Υπουργείου Τουρισμού στη βελτίωσή τους. Ο κ. Καχριμάνης, επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν με τις πτήσεις στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αλλά και  με τα ακριβά εισιτήρια προς και από Αθήνα, ενώ  τέθηκε και η αναγκαιότητα σύνδεσης του αεροδρομίου Ακτίου με την Αθήνα. 

Ο Περιφερειάρχης  έθεσε ακόμη θέμα για  τη  στήριξη και προώθηση του Ιαματικού τουρισμού, προσβλέποντας στη συνδρομή του Υπουργείου στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ορισμένα ιαματικά λουτρά, όπως π.χ. των Καβασίλων. Εξήρε την πρωτοβουλία της Υπουργού να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση – για πρώτη φορά – των Χιονοδρομικών Κέντρων, ζητώντας να επιλυθούν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε αυτό της Βασιλίτσας.

Ανάμεσα στις άλλες προτάσεις που κατέθεσε, ήταν και  το αίτημα για παρέμβαση του Υπουργείου Τουρισμού προς  συναρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία, ώστε να είναι δυνατή η  επέμβαση της Περιφέρειας ή των Δήμων στον καθαρισμό αλιευτικών καταφυγίων, μαρίνων κλπ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, από την πλευρά του,  αναφέρθηκε  στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής  που προωθεί η Περιφέρεια σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλες τις μορφές τουρισμού της Ηπείρου, καθώς και  στις θετικές ενδείξεις προηγούμενων δράσεων της Περιφέρειας. Όπως είπε, μετά το πρόγραμμα της πολιτιστικής διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων, που έχει και τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού,   στόχος της Περιφέρειας είναι η προώθηση άλλων δύο προγραμμάτων, που αφορούν το Δίκτυο Ιαματικών Λουτρών και τον Θαλάσσιο Δρόμο μέσω του Δικτύου Ενετικών Κάστρων, το οποίο θα συνδέεται με την Αλβανία, τη Βενετία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Επίσης ζήτησε τη συνδρομή της Υπουργού, προκειμένου η Περιφέρεια να υλοποιήσει το σχέδιό της για διαδραστικό ψηφιακό μουσείο στο Νεκρομαντείο.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά το τέλος της συζήτησης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

“Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τον τουρισμό της Ηπείρου.  Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Τουρισμού γιατί ενδιαφέρθηκε και για  ειδικά θέματα, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, για τα οποία δεν είχε δοθεί λύση μέχρι σήμερα. Παρουσιάσαμε από πλευράς μας και άλλα αντίστοιχα θέματα, όπως είναι τα ιαματικά λουτρά, και πιστεύω ότι θα δώσει και σε αυτά λύση, ώστε να  έχουμε την ειδική ανάπτυξη που ζητάμε στον τόπο μας. Θέλω να την ευχαριστήσω για τη συζήτηση που έγινε, γιατί έχει άποψη και θέληση να λύσει τα ζητήματα”.

 Από την πλευρά της η Υπουργός κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε μεταξύ άλλων:

 

” Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική σύσκεψη στην Περιφέρεια, με τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη, τους Αντιπεριφερειάρχες και τοπικούς εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για να μιλήσουμε για την τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο των Ιωαννίνων, αλλά ολόκληρης της Ηπείρου. Κάποια πράγματα που ζητήσαμε είναι να υπάρξει συνεργασία και συνεννόηση, ώστε το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω, δηλαδή η προβολή της Ελλάδας, να γίνει με ενιαίο τρόπο. Νομίζω ότι αυτό είναι βασικό. Από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ υπάρχει κεντρική πολιτική γραμμή. Και η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποδείξει πως μπορεί να συνεργάζεται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.  

Συνεχίζοντας η  Υπουργός Τουρισμού τόνισε πως βασική αρχή του Υπουργείου είναι η περιφερειακή ανάπτυξη:

“Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκομαι στη δική σας Περιφέρεια,  γιατί μια από τις βασικές στρατηγικές του Υπουργείου Τουρισμού είναι η περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό που είδαμε το 2013, που ήταν το πρώτο πολύ καλό μήνυμα για την ελληνική οικονομία και ήρθε από τον τουρισμό, θέλουμε να μπορέσει να στηρίξει όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όλες τις τοπικές οικονομίες, όλες τις τοπικές κοινωνίες. Πιστεύουμε ότι η Ήπειρος διαθέτει τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορεί να προσελκύσει τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Διαθέτει απίστευτη ποικιλία τοπίων, από τη θάλασσα μέχρι το βουνό. Όμως, πιστεύουμε ότι η Ήπειρος μπορεί να γίνει πρότυπο για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού. Για αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα  ο χειμερινός τουρισμός και η λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, να λύσουμε και προβλήματα υποδομής και αδειοδοτήσεων, και παράλληλα να ενισχύσουμε τις προσπάθειες που γίνονται και σε τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη άλλων ειδικών μορφών, όπως ο αγροτουρισμός και ο οικοτουρισμός, ο ιατρικός και ο ιαματικός τουρισμός”.

Καταλήγοντας ανέφερε και τα εξής: 

“Επίσης, χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί με την συνεργασία που είχαμε με τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει πολύ σωστή κατεύθυνση σε σχέση με το πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια, και ποια θα πρέπει να είναι η στόχευσή μας για να μπορέσουμε να προωθήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το τουριστικό μας προϊόν. Ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ έχουν το πρώτο και πολύ σημαντικό έργο της σύνδεσης των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, που θα ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο. Ένα έργο που αγκαλιάσαμε κι εμείς από την αρχή και πιστεύουμε ότι αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση από εδώ και πέρα. Να υπάρχουν διαδρομές, ώστε ο επισκέπτης να μην μένει μόνο σε ένα μέρος,  αλλά να απολαμβάνει και να έχει εμπειρίες από πολύ περισσότερες περιοχές και μέρη, και έτσι να είναι πολύ πιο ολοκληρωμένη η εμπειρία του στην χώρα μας. Συγχαρητήρια λοιπόν στην Περιφέρεια Ηπείρου για όλη την προσπάθεια που έχει κάνει”.

 

Ποιοί παραβρέθηκαν

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο βουλευτής  Κων. Τασούλας, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Β. Ευταξά, οι Αντιπεριφερειάρχες Τ. Καλογιάννη (Π.Ε. Ιωαννίνων), Β. Ψαθάς (Π.Ε. Άρτας), Θ. Πιτούλης (Π.Ε.Θεσπρωτίας), Στ. Ιωάννου (Π.Ε. Πρέβεζας), Ν. Ανατολιωτάκης (Πολιτισμού),  Ι. Κατέρης (Μεταφορών), Ν. Κάτσιος (Υγείας), ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π. Χατζηεφραιμίδης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος  του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δ. Δημητρίου και Ι. Μήτσης αντίστοιχα οι οποίοι έκαναν και σύντομες τοποθετήσεις,  κ.α.,

Συνάντηση εργασίας της ΓΓΑΔ με την Υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη    

Τις προτάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ώστε να ενισχυθεί η πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για την υποστήριξη των περιφερειών της χώρας, με στόχο την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών ανάπτυξε η Γενική Γραμματέας Βίκυ Ευταξά στην Υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την επίσκεψή της στα Ιωάννινα.

Η Γενική Γραμματέας στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της, την Παρασκευή (10/1/14), παρουσία του βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, με τη συμμετοχή των Γενικών Διευθυντών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συνεργατών της Υπουργού είχε την ευκαιρία να καταθέσει στην κα. Κεφαλογιάννη τις προτάσεις της και τους άξονες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και θα αναδείξουν άγνωστους τουριστικούς προορισμούς (secret Greece) και παρεχόμενες υπηρεσίες. Προτάσεις, που κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της Υπουργού η οποία ζήτησε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των συνεργατών της και των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την κατάρτιση συγκεκριμένων σχεδίων.

«Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της πολυσχιδίας, οπότε μπορούν ακόμη να αναπτυχθούν τουριστικά σε πάρα πολλούς τομείς» ανέφερε η κα. Ευταξά και προσκάλεσε την Υπουργό για μια νέα επίσκεψη όπου θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την «άγνωστη» Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία στα πλαίσια της αντίστοιχης καμπάνιας, secret Greece, του Υπουργείου .

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας, «υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική τουρισμού σε επίπεδο χωροταξικού – πολεοδομικού σχεδιασμού. Παρεμβαίνει σε επίπεδο στρατηγικό ανά Περιφέρεια δια των Περιφερειακών πλαισίων άλλα και σε επίπεδο καθημερινότητας δια των περιβαλλοντικών εγκρίσεων , γεγονός που καθιστά τη συνεργασία και σύνδεση με το Υπουργείο στενότερη.

Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία έχουν αναπτυχθεί τουριστικά σε 3 ταχύτητες:

*       Αναπτυγμένες περιοχές π.χ. Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Πρέσπες κ.α.

*       Αναπτυσσόμενες περιοχές π.χ. Σύβοτα και όλα τα παράλια και

*       Υπό ανάπτυξη περιοχές όπου έχουν τη δεδομένη στιγμή και το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα».

Ειδικότερα η  Γενική Γραμματέας:

·        Έκανε συγκεκριμένες παρεμβάσεις επί του πρόσφατα ψηφισμένου Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό σε σχέση με την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία,

·        Υπογράμμισε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η Αποκεντρωμένη στην ανάπτυξη του ιατρικού (π.χ. Wellness centers, ιαματικός τουρισμός), του αλιευτικού-καταδυτικού και κυνηγετικού τουρισμού. Θεωρώντας ότι η Ήπειρος διαθέτει όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για την ανάπτυξή τους.

·        Επεσήμανε επίσης, ότι υπάρχουν δύο περιοχές, Ιωάννινα και Καστοριά, για την πλήρη ανάπτυξη του city break

·        Ζήτησε την ανάδειξη του υφιστάμενου γεωπάρκου Βίκου –Αώου αλλά και του υπό σύσταση γεωπάρκου στα Γρεβενά.

·          Πρότεινε ο θεματικός τουρισμός εκτός από τον αγροτουρισμό-οικοτουρισμό να αναπτυχθεί και σε άλλες μορφές του όπως στον πολιτιστικό, τον γαστρονομικό, τον οινοτουρισμό κ.α. 

·        Κλείνοντας επεσήμανε πως για την υλοποίηση των παραπάνω θα πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές, όπως ανάπτυξη μαρίνων, ολοκλήρωση των οδικών αξόνων καθώς και εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου των Ιωαννίνων αλλά και των άλλων περιφερειακών αεροδρομίων.