Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για τον απόδημο ελληνισμό, παρουσίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας

Ο απόδημος ελληνισμός είναι δύναμη, που το εθνικό κέντρο σχεδιάζει να αξιοποιήσει στο έπακρο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, δήλωσε στο Ελληνόφωνο Πρόγραμμα της αυστραλιανής κρατικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας SBS, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ. Τσιάρας διατύπωσε την άποψη, ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού «ολοκλήρωσε έναν κύκλο» και θα αντικατασταθεί από ένα «αυτο-οργανωμένο, αυτο-χρηματοδούμενο σώμα». Διαβεβαίωσε, παράλληλα, για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει με νομοθετικά μέτρα τις επενδύσεις στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε να ενεργοποιήσει τις συνομιλίες με τα άλλα πολιτικά κόμματα για την παροχή ψήφου στους απόδημους Έλληνες.

«Η αξιοποίηση του απόδημου ελληνισμού είναι θέμα μείζονος σημασίας για την κυβέρνηση. Η ομογένεια είναι, για την πατρίδα μας, μεγάλη δύναμη και αυτή τη δύναμη, μιας και τη χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, προτιθέμεθα να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό που σας λέω είναι κυρίαρχη επιλογή της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, μία επιλογή που έχει γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και που καλούμαι να υλοποιήσω εγώ, σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο» είπε.

Για το μέλλον του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο υφυπουργός είπε: «Έχω την εντύπωση -και δεν είναι μόνο δική μου- ότι το ΣΑΕ ολοκλήρωσε έναν κύκλο. Από αυτό τον κύκλο είδαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Μπορούμε να αποκομίσουμε μία πλούσια εμπειρία από αυτή την πορεία του και να επιδιώξουμε τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικότερου ΣΑΕ και, κατ’ επέκταση, δημιουργικότερου με δυνατότητα να κινητοποιήσει ολόκληρο τον απόδημο ελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία νομοθετικής προσαρμογής του, αφήνοντας πίσω ξεπερασμένες πρακτικές. Πρέπει να εστιάσουμε, κυρίως, στην αυτο-οργάνωση και αυτο-χρηματοδότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού σε μία προοπτική που θα εμφυσήσει στους απόδημους, ότι το ΣΑΕ τούς ανήκει, τους εκπροσωπεί και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Ελλάδας και του εθνικού κέντρου».

Ο υφυπουργός στηλίτευσε τις πρακτικές του παρελθόντος, που απαξίωσαν το ΣΑΕ και προκάλεσαν την ομογένεια, τόνισε ότι το εθνικό κέντρο θα εστιάσει στις νέες γενιές αποδήμων και υπενθύμισε ότι η θητεία του συμβουλίου του ΣΑΕ έχει παραταθεί έως τον Δεκέμβριο, οπότε θα γίνουν και η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Για το ενδιαφέρον Ελληνοαμερικανών και Ελληνοαυστραλών επιχειρηματιών να στηρίξουν την ελληνική οικονομία με επενδύσεις, ο κ. Τσιάρας είπε ότι είναι ευκαιρίες που η πατρίδα και οι ομογενείς επιχειρηματίες πρέπει να αξιοποιήσουν.

«Επειδή συμμετείχα στις συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα, μπορώ να σας πληροφορήσω ότι υπάρχει σοβαρή πρόθεση για επενδύσεις ή επιστροφής από Ελληνοαμερικανούς και Ελληνοαυστραλούς επιχειρηματίες. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν και τα οποία η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σύντομα με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να διευκολύνονται, να εξασφαλίζονται και να στηρίζονται οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία» υπογράμμισε.

Τέλος, για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους αποδήμους, ο κ. Τσιάρας είπε ότι αυτό αποτελεί στόχο της κυβέρνησης Σαμαρά. «Θεωρούμε εθνικά επιβεβλημένη την παροχή δικαιώματος ψήφου στους αποδήμους και, κατ’ επέκταση, τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματός τους να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία περιελάμβανε και περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων. Επειδή, όμως, η παροχή του δικαιώματος αυτού συνεπάγεται αυξημένη πλειοψηφία στο κοινοβουλευτικό σώμα, θα αναλάβω προσωπικά πρωτοβουλία για επικοινωνία με τα άλλα πολιτικά κόμματα, ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να επαναφέρουμε το θέμα της ψήφου» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός.

Διαβάστε ακόμη:

ΗΠΑ: Ψήφος αποδήμων, ΣΑΕ και ελληνική γλώσσα στις προτεραιότητες του υφ. Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα:http://omogeneia.ana-mpa.gr/press.php?id=18237

πηγή:http://omogeneia.ana-mpa.gr