Τιμήθηκε η ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

32078287_2128084534142098_6133632470316220416_nΓιορτάστηκε  την Τετάρτη στο Γραικοχώρι η ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο εορτασμός αυτός έχει καθιερωθεί με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1 του Ν. 2703/99 που αναφέρει:

«1. Καθιερώνεται η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως Ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού… 2. Στην περιοχή της Πρωτεύουσας ανεγείρεται μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και του Αγώνα του Ελληνικού Λαού κατά του ξένου κατακτητή, ανάλογο και αντάξιο των αγώνων και των θυσιών του, κατά του Φασισμού και του Ναζισμού, σύμβολο της ομοψυχίας του Έθνους, του πνεύματος της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, ως επίσης ανεγείρονται και ανδριάντες των στρατιωτικών ηγετών του ένοπλου αντιστασιακού αγώνα…»..

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Γραικοχωρίου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στο Γραικοχώρι και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων.

Εκ μέρους του Δήμου Ηγουμενίτσας το στεφάνι κατέθεσε ο Δήμαρχος Ιωάννης Λώλος, ο οποίος σε δήλωσή του σημειώνει:

«Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μπήκε σαν σήμερα μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρωπότητας – ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με την ήττα του ναζισμού. Η νίκη αυτή σηματοδοτεί την ένωση των λαών ενάντια στον φασισμό και σε κάθε ακραία ιδεολογία.
Έστω κι αν σήμερα, 73 χρόνια μετά απέχουμε αρκετά από το ιδανικό της παγκόσμιας ειρήνης, εντούτοις η γνώση της καταστροφικότητας του πολέμου οφείλει να οδηγεί τους λαούς σε αυτοσυγκράτηση και συνετή σκέψη για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.»