Τιμητική Εκδήλωση στο Βασιλικό Ηγουμενίτσας για το νέο Πρύτανη Ιωαννίνων Γεώργιο Δ. Καψάλη

Σε μια  όμορφη, με ουσία και νόημα, εκδήλωση στο Βασιλικό Ηγουμενίτσας στην αυλή του Ηρακλή Καψάλη, οι Σαρακατσαναίοι, «Tα Παιδιά των Πεύκων», (Καψαλαίοι, Καρβουναίοι, Γατσελαίοι, Φερεντιναίοι και Μακραίοι ) υποδέχτηκαν και τίμησαν τον δικό τους Γιώργο Καψάλη, τον νέο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Εκτός από τους παραπάνω, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος  Κάτσενος, ο εκτελών καθήκοντα Προέδρου, Αντιπρόεδρος  του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας Νίκος Γιαννακός, ο Λευτέρης Βαγγελής και ο Δημήτρης Δημόπουλος με την οικογένειά του.
Ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσε  η παρουσία της δεύτερης  και τρίτης γενιάς των Σαρακατσαναίων από τα παραπάνω σόια.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Βασίλης Καψάλης και εκπροσωπώντας όλους τους παρευρισκόμενους, μεταξύ άλλων, ανέφερε: Να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που ανταποκριθήκατε σε αυτό το κάλεσμα. Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα  τον Ηρακλή Καψάλη, ο οποίος μας φιλοξενεί απόψε σε αυτόν τον όμορφο χώρο, έχοντας αναλάβει  τα έξοδα γι’ αυτό το τραπέζι.
Να ευχαριστήσουμε  τον Γιώργο τον Κάτσενο,  Δήμαρχο Ηγουμενίτσας, και τον Νίκο τον Γιαννακό, εκτελών καθήκοντα Προέδρου, Αντιπρόεδρος  του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας, αλλά και γνήσιο εκφραστή του Σαρακατσάνικου τραγουδιού, τον Λευτέρη Βαγγελή και τον Δημήτρη Δημόπουλο που είναι εδώ μαζί μας σήμερα.
Φίλοι μ’,  καλώς ορίσατε σε τούτο το τραπέζι…….
Ήταν όνειρο και συζητήσεις ετών, για να γίνει μια τέτοια συνάντηση. 
Μας έδωσες, ξάδερφε, την ευκαιρία.
Μας ένωσες και σ’ ευχαριστούμε. 
Μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι μαζί, να βρεθούμε σήμερα εδώ «Τα Παιδιά των Πεύκων», να θυμηθούμε τα παλιά, να οραματιστούμε τα μελλούμενα.
Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς!
Θ’ αφήσω τους παλιότερους να τα πουν στη συνέχεια, με τον τρόπο που  μας τα δίδαξαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας, με έναν  αγνό, έντιμο και ειλικρινή σαρακατσάνικο τρόπο.
Σε συγχαίρουμε θερμά, ξάδερφε, για την εκλογή σου στη θέση του νέου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 
Όπως και μια ανιψιά μας έγραψε στον τοίχο της στο fb, «Μας έκανες για μια ακόμη φορά υπερήφανους».
Είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλεις με όλες σου τις δυνάμεις στην αποτελεσματική λειτουργία του Πανεπιστημίου, σε μία εποχή, βέβαια, δύσκολη και με πολλές προκλήσεις, και ότι θα αφήσεις τη δική σου σφραγίδα στην ιστορία  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και στην εκπαίδευση γενικότερα.
Η εκλογή σου αυτή δεν είναι τυχαία. 
Ως παιδί των πεύκων έφτασες σε αυτό το αξίωμα, που αποτελεί την κατάληξη  σημαντικών και πολλαπλών διακρίσεων και της μεγάλης προσφοράς σου.
Η εκλογή σου δίνει ένα νέο όραμα και μία προοπτική για την επικράτηση πολυσήμαντων αξιών, απαραίτητων για τη σημερινή κοινωνία.
Σου ευχόμαστε δύναμη  για την κατάκτηση των στόχων που θα θέσεις και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα Πανεπιστήμιο αναγνωρισμένο και φημισμένο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Πάντα να έχεις  επιτυχίες και ανάλογες διακρίσεις.
Εικόναφωτογραφία-Στη συνέχεια, ο Κώστας Γατσέλος επέδωσε ως δώρο   στον Νέο Πρύτανη την εικόνα της Αγίας Παρασκευής, μια εικόνα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τους Σαρακατσαναίους.
-Παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Καψάλης  ανέφερε στη συνέχεια:
Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος και για την πρωτοβουλία  και για την αποψινή συνάντηση. Προσωπικά αποδίδω και αυτό το έχω εκφράσει και με τα κείμενά μου τεράστια σημασία στις σχέσεις των ανθρώπων. Χαίρομαι που ως συγγενείς και χωριανοί κρατήσαμε αυτές τις όμορφες σχέσεις για μια ολόκληρη ζωή. 
Σε αυτή τη δύσκολη και περίεργη εποχή που ζούμε, οι αρχές και οι αξίες των Σαρακατσαναίων, όπως η ειλικρίνεια και η εντιμότητα, παίζουν σημαντικό ρόλο. Κανείς πρέπει να είναι ειλικρινής, να λέει την αλήθεια με ευθύτητα και αυτό εκτιμάται  δεόντως από όλους. 
Η προσπάθειά μου ήταν δύσκολη, αλλά  αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης παρουσίας και δράσης μου στο Πανεπιστήμιο, που εκτιμήθηκαν θετικά από τους συναδέλφους μου. Η σεμνότητα πρέπει να μας χαρακτηρίζει σε όλες τις κινήσεις και αποφάσεις μας. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα συνεργάτες και φίλους που στάθηκαν αποφασιστικά στο πλευρό μου. Με κλίμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τα μεγάλα προβλήματα του Πανεπιστημίου μας. 
Έχω φέρει μαζί μου δύο μικρά δώρα, θεωρώντας ότι η αποψινή  βραδιά μπορεί να αποτελέσει την απαρχή δημιουργίας μιας βιβλιοθήκης στο χωριό μας. Μόλις βρούμε τον κατάλληλο χώρο,  θα εμπλουτίσω αυτή τη βιβλιοθήκη με περισσότερα βιβλία, για να διαβάζουμε μικροί και μεγάλοι.  Το πρώτο βιβλίο που προσφέρω περιέχει τέσσερις πανηγυρικές ομιλίες που έχω κάνει ο ίδιος.  Η μία πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με θέμα την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, η άλλη στο Πανεπιστήμιο για τους Τρεις Ιεράρχες, η τρίτη στο Σούλι για τις αγώνες των Σουλιωτών και η τέταρτη στον τσολιά στο Καλπάκι για την αντίσταση των Ελλήνων στον ιταλικό φασισμό.
Το δεύτερο βιβλίο που θα δωρίσω είναι ένα βιβλίο, το οποίο εξέδωσε εφέτος το Πανεπιστήμιο, γιορτάζοντας τα πενήντα  χρόνια από την ίδρυσή του και τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων. Μάλιστα, το βιβλίο συνοδεύεται από ένα cd με τρία τραγούδια που αναφέρονται στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και για τα οποία έχω γράψει τους στίχους ο ίδιος. 
Αφού  εκφράσω και πάλι τη συγκίνησή μου, θέλω να επιμείνω στο πρώτο, στη μεγάλη σπουδαιότητα που έχουν η συγγένεια και η αγάπη ανάμεσα στη συγγένεια. Από τις πλέον πολύτιμες στιγμές για εμένα στο Πανεπιστήμιο αυτά τα τριάντα χρόνια που υπηρετώ σε αυτό, ήταν, όταν παρουσίασα τα τέσσερα βιβλία μου με την πολύ μεγάλη συμμετοχή συγγενών και φίλων. Πρέπει να καταθέσω, επίσης,  ότι η εικόνα της  Αγίας Παρασκευής θα βρίσκεται συνεχώς  στο γραφείο μου και θα με συντροφεύει. Είναι ό,τι πιο πολύτιμο θα μπορούσατε να μου προσφέρετε.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους και νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκτελών καθήκοντα Προέδρου, Αντιπρόεδρος  του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας Νίκος Γιαννακός ο οποίος ανέφερε:
Εγώ,ο Νίκος Γιαννακός, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια Καψάλη και τον Γιώργο, γιατί είμαστε φίλοι οικογενειακοί και αγαπητοί. 
Είναι όντως μια βραδιά χαρούμενη να βλέπω όλους τους συγγενείς μαζί κι εγώ σαν φίλος χαίρομαι ιδιαίτερα και σας εύχομαι πάντα τέτοια. Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Γιώργο, τον νέο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να του ευχηθώ δύναμη στα νέα καθήκοντά του και να του πω πως εμείς οι Σαρακατσαναίοι είμαστε πολύ περήφανοι για την επιτυχία του. 
Ακολούθησε το γλέντι με πρώτο τραγούδι από τον Νίκο Γιαννακό το «Καλώς Ανταμωθήκαμαν». Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες με πρωταγωνιστή στο τραγούδι τον Νίκο Γιαννακό, συνοδευόμενος από όλη την παρέα, σιγοτραγουδώντας, κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, σαρακατσάνικα τραγούδια.

Βασίλης Γ. Καψάλης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

Βασιλικός Ηγουμενίτσας