Τι κάνουν οι εμπορικοί σύλλογοι για τους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ;

53Οι εμπορικοί σύλλογοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ελάχιστα ασχολήθηκαν με το πρόβλημα των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ, με το βάρος να πέφτει στους μεγαλύτερους – Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά.

Ο λαός λέει, όμως, ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Κι αυτό δεν είναι άλλο από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, τη συνδικαλιστική κεφαλή των εμπόρων. Η ΕΣΕΕ υπήρξε από υποτονική ως ανύπαρκτη και στο τεράστιο αυτό ζήτημα, μη κάνοντας το αυτονόητο, δηλαδή να οδηγήσει εμπόρους κι εμπορικούς συλλόγους σε μπαράζ πανελλαδικών κινητοποιήσεων κατά του ΟΑΕΕ και της συγκυβέρνησης.

Γιατί επέλεξε αυτή τη στάση; το ερώτημα απαντήθηκε πρόσφατα, για όσους είχαν ακόμη αυταπάτες για το ρόλο της Συνομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έθεσε υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Πως θα μπορούσε να κινητοποιηθεί υπέρ των ανασφάλιστων κι εναντίον του κόμματός του;

Πανελλαδικά, οι μεγαλύτερες Ομοσπονδίες σιωπούν κι αρνούνται να πιέσουν την ΕΣΕΕ. Διοικούνται από συνδικαλιστές της ίδιας άποψης, που είναι να μη συγκρούονται με την κεντρική εξουσία και παράλληλα να εκτονώνουν την όποια διάθεση κινητοποίησης.

Ο συνδικαλισμός των εμπόρων δεν ήταν ποτέ, ούτε καν συντεχνιακός, ήταν καθαρά φιλοκυβερνητικός. Γιατί, έλειπε η μαζικότητα κι οι περισσότεροι έμποροι αγνοούσαν τους εμπορικούς συλλόγους στις πόλεις τους. Δεν γίνονταν μέλη κι επέτρεπαν με αυτή τους τη στάση να μετατρέπονται οι σύλλογοι σε κομματικά παραμάγαζα και να στέλνουν στην ΕΣΕΕ αντιπροσώπους – υποχείρια. Όταν οι έμποροι χρειάστηκαν τους συλλόγους, αυτοί είχαν ήδη απαξιωθεί.

Οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ, βλέποντας αυτή τη συνδικαλιστική ανυπαρξία, άρχισαν να  συσπειρώνονται σε ομάδες και δικούς τους συλλόγους, αναζητώντας δικαστικές λύσεις στο πρόβλημά τους – το οποίο, σύντομα, θα γίνει πρόβλημα, όλων μας.

Τα αιτήματα των ανασφάλιστων είναι δίκαια και λογικά, προτάσεις βιώσιμες για τους ανασφάλιστους και τον Οργανισμό υπάρχουν κι έχουν κατατεθεί, μόνο που η συγκυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά.

Το κάνει γιατί χρησιμοποιεί το έλλειμμα του ΟΑΕΕ ως πρόσχημα ώστε να μειώσει κι άλλο τις συντάξεις και να διαλύσει τη δημόσια υγεία, αλλά και γιατί είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιών.  

Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική δικαστική νίκη κατά του ΟΑΕΕ. Θα χρειαστούν μακροχρόνιες κι ίσως δαπανηρές διαδικασίες, ενώ θα εκδικαστούν υποθέσεις για διαφορετικά αιτήματα που ίσως φτάσουν ως τα συνταγματικά δικαστήρια.

Ας μη ξεχνάμε πως οι ανασφάλιστοι διεκδικούν μια σειρά πραγμάτων, όπως μεγάλο αριθμό δόσεων για τα χρέη, διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων, διαγραφή των ποσών του κλάδου υγείας, μείωση εισφορών, θεώρηση βιβλιαρίων υγείας, κατάργηση κατασχέσεων και άλλα.

Η συγκυβέρνηση έχει, όμως, τη δυνατότητα να αλλάζει τους νόμους σε μια νύχτα, καθιστώντας τις όποιες δικαστικές αποφάσεις, ανενεργές. Πρόσφατα και μετά τη δίωξη της ΓΣΕΒΕΕ κατά του ΟΑΕΕ για την τύχη των χρημάτων που εισέπραξε για το ταμείο ανεργίας εμπόρων, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθετική ρύθμιση που απαλλάσσει τη διοίκηση του ΟΑΕΕ από ποινικές ευθύνες. Τόσο απλά!

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας παρακολουθεί από κοντά το θέμα των δικαστικών διαδικασιών και συνεργάζεται με τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου, ο οποίος έχει προσφύγει σε διοικητικό πρωτοδικείο ζητώντας να αφαιρεθούν από τα χρέη τα ποσά που αφορούν στον κλάδο υγείας.

Από την άλλη, δεν μπορούμε να εμπλακούμε άμεσα, σε αυτή τη φάση, σε δικαστικές προσφυγές, γιατί δεν θέλουμε να σκορπίσουμε ελπίδες που ίσως αποδειχθούν μάταιες, σε συναδέλφους εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες, αυτοκινητιστές.

Ο ρόλος του Εμπορικού Συλλόγου είναι κυρίως συλλογικός και συνδικαλιστικός. Κινούμαστε προς την κατεύθυνση να ενεργοποιήσουμε την Ομοσπονδία ΒΔ Ελλάδας κι αυτή με τη σειρά της να προσπαθήσει να συσπειρώσει όσες Ομοσπονδίες και εμπορικούς συλλόγους μπορεί, ώστε είτε να πιεστεί η ΕΣΕΕ είτε να την παρακάμψουμε και να δημιουργήσουμε πανελλαδικό μέτωπο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η συγκυβέρνηση δεν καταλαβαίνει άλλο επιχείρημα, εκτός από αυτό των κινητοποιήσεων.

Η λύση στο πρόβλημα των ανασφάλιστων θα έρθει μέσω αφόρητης πολιτικής και κοινωνικής πίεσης της συγκυβέρνησης.

Είναι δεδομένο ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα αρχίσουν οι κατασχέσεις ιδιωτικών περιουσιών, οι οποίες θα επεκταθούν σε όλους τους οφειλέτες.

Το μόνο που θα τους φρενάρει θα είναι ένα εκκωφαντικό εκλογικό μήνυμα κατά της συγκυβέρνησης και των γενόσημων κομμάτων της.

Σημείωση: σχετικά με τα προσωρινά μέτρα που κέρδισαν οι ανασφάλιστοι στην Αχαΐα, ώστε να τους θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας, είμαστε επιφυλακτικοί γιατί, πρώτον πρόκειται για προσωρινή απόφαση, δεύτερον γιατί μάλλον δεν θα δημιουργήσει δεδικασμένο για τους υπόλοιπους και τρίτον γιατί με την προσφυγή τους ζητούν τη θεώρηση επειδή έχουν χρεωθεί με τα ποσά του κλάδου υγείας, δηλαδή δεν τα αμφισβητούν και θα κληθούν να τα καταβάλλουν.

Εμπορικός Σύλλλογος Ηγουμενίτσας