ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

papalexis

papalexisΟ Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης στην τοποθέτησή του στο Έκτακτο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. που έγινε στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου 2012 , ανέφερε τα εξής:

«Το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων που δρομολογήθηκαν με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και τα σκληρά και άδικα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή.

Εξελίξεις δυσάρεστες τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους αιρετούς, οι οποίες θα κρίνουν εν πολλοίς και το μέλλον του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Χώρα.

Ο «Καλλικράτης» ξεκίνησε με πολλά όνειρα, αλλά δυστυχώς σήμερα καλούμαστε να υλοποιήσουμε αποφάσεις ισοπεδωτικές για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, όπως να απολύσουμε υπαλλήλους, κάτι το οποίο δεν δεχόμαστε.

Οι οριζόντιες περικοπές προσωπικού είναι πέρα και έξω από κάθε λογική και μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Οι δήμαρχοι δεν θα συνηγορήσουμε σ’ αυτή τη διαδικασία και μαζί με τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. κάνουμε αγώνα για να μην γίνουν απολύσεις.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ό,τι ήταν να δώσει, το έδωσε.  Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης έχουν συνεισφέρει όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης στη δημοσιονομική προσαρμογή της Χώρας μας.

Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», που οδήγησε στις συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων, το κόστος λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώθηκε κατά 70%.

Ήδη την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, δραματική περικοπή της χρηματοδότησης απ’ τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, μείωση των επιχορηγήσεων για τις λειτουργικές δαπάνες των Δήμων κατά 55% και μείωση της ΣΑΤΑ κατά 56%.

Είναι φανερό ότι οι περικοπές που έγιναν στην Αυτοδιοίκηση είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και δεν έχουν προηγούμενο.

Με τα τελευταία μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, καταργούν στην ουσία την Αυτοδιοίκηση, αφού μειώνουν τους πόρους, βάζουν επιτροπεία στους ΟΤΑ και απολύουν και υπαλλήλους που μας είναι απαραίτητοι.

Φίλες και Φίλοι

Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που οδηγεί στην ισοπέδωση του θεσμού, φέρνει στα πρόθυρα  διάλυσης κρίσιμες υπηρεσίες, κοινωνικές και προνοιακές δομές και αποδιαρθρώνει οργανισμούς, γεγονός που θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις για τους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν στους δήμους, το τελευταίο αποκούμπι που μπορούν να στηριχθούν σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για όλους περίοδο.

Η κατάσταση στην αυτοδιοίκηση πάει απ’ το κακό στο χειρότερο. Οι δήμαρχοι δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σ’ αυτή τη διαδικασία, που οδηγεί σε ολοκληρωτική κατάρρευση τους ΟΤΑ.

Την ίδια ώρα που τα σκληρά μέτρα, τα οποία δρομολόγησε και για την αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η διαθεσιμότητα, θα γίνουν αιτία σημαντικές υπηρεσίες να αποψιλωθούν από προσωπικό, οι δήμοι, με βάση όσα ορίζει ο «Καλλικράτης», καλούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, για τις οποίες απαιτούνται όχι μόνο οι αντίστοιχοι πόροι, αλλά και το ανάλογο προσωπικό.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και όχι εξοικονόμηση πόρων.

Οι λογικές αυτές, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η Χώρα μας, μας βρίσκουν τελείως αντίθετους.

Για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου εκφράζουμε  την πικρία και την πλήρη μας διαφωνία  με:

·         Τη συνεχιζόμενη απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αιρετών και των εργαζομένων, που διαλύει τους Δήμους και τους οδηγεί σε κατάρρευση.

·         Τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που οδηγεί  σε απολύσεις εργαζομένων και τους Δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους. Αντίθετα δεν έχουμε καμία αντίρρηση με την αξιολόγηση των εργαζομένων, με αντικειμενικά κριτήρια, με σκοπό την κινητικότητα και την αποδοτικότερη αξιοποίηση αυτών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

·         Την ανάληψη από 1/1/2013 των νέων αρμοδιοτήτων χωρίς μεταφορά στους Δήμους των αντίστοιχων πόρων και προσωπικού.

·         Τη θεσμοθέτηση του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» η δημιουργία του οποίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.

Η Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Ηπείρου αποφασίζει επίσης και προτείνει στο έκτακτο συνέδριο τα εξής:

 

·             Οι τελευταίες επιλογές της Κυβέρνησης, που οξύνουν περαιτέρω τα κοινωνικά προβλήματα και οδηγούν ουσιαστικά τους Δήμους σε κλείσιμο, επιβάλλουν να βρεθούμε, συντεταγμένα, στην πρώτη γραμμή του κοινωνικού αγώνα, για την προάσπιση της Αυτοδιοίκησης, της αξιοπρέπειας των λειτουργών της, της κοινωνίας, της ίδιας της Δημοκρατίας.

 

·             Οι δράσεις, οι κινήσεις και οι κινητοποιήσεις των αιρετών, για την αντιμετώπιση των ραγδαίων εξελίξεων που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να είναι πολυδιάστατες, έξυπνα στοχευμένες και κλιμακούμενες και σε περίπτωση προκλητικής κυβερνητικής αδιαλλαξίας να φτάσουν μέχρι και στην ομαδική παραίτηση όλων των αιρετών της Χώρας, όπως αποφασίστηκε στο συνέδριο του Αυγούστου. 

 

·             Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, που η κοινωνία και οι πολίτες  έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη για στήριξη, ο αγώνας για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών δομών πρέπει να γίνει με όλες τις κρίσιμες υπηρεσίες των Δήμων προς τους πολίτες ΑΝΟΙΧΤΕΣ.

·              Η ΚΕΔΕ οφείλει, άμεσα, να επεξεργαστεί  νομικά και με την πρώτη ευκαιρία να  καταθέσει προσφυγές ενώπιον των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, για τη συνταγματικότητα του πρόσφατου νόμου 4093/12 και την αντίθεσή του με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

·                 Η ΚΕΔΕ οφείλει, επίσης, να προασπίσει με κάθε πρόσφορο μέσο την καταστατική θέση των αιρετών που βάλλεται απροκάλυπτα και βάναυσα  και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των θεσμοθετημένων συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης. 

·                 Η Κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης αποτελεί πάγια θέση και επιδίωξή μας. Στις σημερινές, όμως, συνθήκες και με δεδομένη την αδυναμία πολλών Δήμων να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις,  επιβάλλεται, τακτικά, να απαιτήσουμε την ανάληψη της ευθύνης  μισθοδοσίας του προσωπικού των Δήμων από την ενιαία αρχή πληρωμών του κράτους, με κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμού.

 

·                 Η πρόσφατη ρύθμιση των χρεών των Δήμων με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, που δίνει μια ανάσα ζωής στους υπερχρεωμένους οργανισμούς, πρέπει να αποτελέσει τη βάση και για ανάλογη διευθέτηση των χρεών των Δήμων με όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες.

 

·                 Επειδή οι περιφερειακοί Δήμοι αιμορραγούν οικονομικά καταβάλλοντας τεράστια ποσά στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού για την ύδρευση, την αποχέτευση και το φωτισμό, θεωρούμε αναγκαίο, πέρα από τις αυτονόητες δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, που πολλοί Δήμοι έχουν ήδη αναλάβει, να θεσπιστεί ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους Δήμους και τις κοινωφελείς τους επιχειρήσεις.

 

Οι αιρετοί στην αυτοδιοίκηση, τον κρατικό θεσμό που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, αντιλαμβανόμαστε σε όλο το μέγεθος την τραγική οικονομική κατάσταση  της μέσης οικογένειας, που βρίσκεται  στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στη δύσκολη αυτή περίοδο, έχουμε υποχρέωση να ελαφρύνουμε τα βάρη των πολιτών και να διακηρύξουμε, σε κάθε κατεύθυνση, ότι μέχρι να αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες δεν θα προβούμε σε καμιά αύξηση των δημοτικών τελών»