Το διεκδικητικό πλαίσιο του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για το ασφαλιστικό

·       Να μην ψηφιστεί το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και των τριών μνημονίων που μειώνουν συντάξεις και παροχές.

·       Καμιά νέα περικοπή στις συντάξεις και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης.

·       Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες, όπως αναπηρίας, χηρείας.

·       Σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας. Γενικά οι άντρες στα 60, οι γυναίκες στα 55 χρόνια με 4.050 ένσημα. Για όσα επαγγέλματα ανήκουν στα Βαρέα-Ανθυγιεινά, μείωση κατά 5 χρόνια αντίστοιχα σε άνδρες και γυναίκες και επέκταση στους αντίστοιχους κλάδους των αυτοαπασχολούμενων.

·       Κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης της κατώτερης σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ δηλαδή στο 80% της ΕΓΣΣΕ των 751 ευρώ.

·       Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.

·       Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.

·       Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των απωλειών από το κούρεμα (PSI) με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

·       Επιστροφή των ταμειακών αποθεματικών με τα οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου πλήρωσε τις δόσεις προς το ΔΝΤ «στην ώρα τους».

·       Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».

·       Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς. Πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.

·       Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις έκδοσης και απονομής των συντάξεων. Να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.

·       Ενιαίο Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.

·       Να απαγορεύεται αυστηρά (με πρόστιμα, ποινές μη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας) η απασχόληση εργαζόμενου χωρίς ασφάλιση, η οποία πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα ένσημο ανά ημέρα εργασίας. Εργαζόμενος, που συμπλήρωσε 3,5 ώρες εργασίας ημερησίως να δικαιούται ολόκληρο ένσημο.

·       Να καταργηθούν οι εισφοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή με την ανάπτυξη της μηχανογράφησης των εσόδων των ταμείων και τη στελέχωση των υπηρεσιών εσόδων.

·       Να καταγραφούν όλες οι επιχειρήσεις. Να προβλεφθούν εγγυήσεις, ώστε να εξασφαλίζονται τα ταμεία από ενδεχόμενη πτώχευση των οφειλετών. Να εισπραχθούν άμεσα οι καθυστερούμενες οφειλές.

·       Να καταργηθεί η επιτροπή διακανονισμών ΙΚΑ, που από μηχανισμός είσπραξης έχει μεταβληθεί σε μηχανισμό διόγκωσης των καθυστερούμενων οφειλών και οι αρμοδιότητες να ανατεθούν στους διευθυντές και στο Δ.Σ του ΙΚΑ. Να καταργηθεί το όριο επιβολής πρόσθετων τελών (120%). Να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις για εργοδότες που δεν ασφαλίζουν το προσωπικό.