Το εμπόριο με την ανθρώπινη ελπίδα

γράφει ο Βαγγέλης Γρ. Αθανασίου

Σπείρα εξαρθρώθηκε προ ημερών από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές, η οποία διακινούσε μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και τις νόμιμες προϋποθέσεις μέσα σε φορτία με καρπούζια έχοντας κατασκευάσει ειδικές κρύπτες. Και όλα αυτά έχοντας ως ορμητήρια τους τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας. Μάλιστα οι μεταφορές γίνονταν έναντι υψηλού αντιτίμου. Ένα εμπόριο βάναυσο που στηρίζεται στην ελπίδα απελπισμένων ανθρώπων που πιστεύουν ότι θα βρουν μια θέση κάτω από τον ήλιο της ευημερούσας δύσης.

Ταξιδεύουν ξοδεύοντας υπέρογκα για τις δικές τους δυνατότητες ποσά, μόνο και μόνο για να βρεθούν στον πλούσιο Βορρά, σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία ίσως η Δανία…. ελπίζουν πως με αυτόν τον τρόπο η ζωή τους θα αλλάξει στην πραγματικότητα όμως εγκλωβίζονται στο επόμενο γραφειοκρατικό αδιέξοδο.

Αυτή την ελπίδα εμπορεύονται οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο πουλώντας όνειρα απατηλά σε ένα ευρωπαϊκό τίποτα που γι’ αυτούς σημαίνει τα πάντα. Όλα στον αέρα λοιπόν για αυτό το τίποτα….
Και θα συνεχίσει να υπάρχει αυτή η εκμετάλλευση και αυξανόμενη μεταναστευτική ροή, προς τις νότιες ακτές της Ευρώπης όσο δεν αντιληφθούμε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι μόνο υπόθεση που αφορά τους καρεκλοκένταυρους των Βρυξελών και τα αρμόδια κλιμάκια των κεντρικών κυβερνήσεων. Το μεταναστευτικό αφορά όλους μας και μας αφορά όχι μόνο στο επίπεδο εξάρθρωσης των αρμόδιων κυκλωμάτων αλλά στην διαμόρφωση πολιτικής ατζέντας που θα ζητά την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, εωσότου βρεθεί ή αλλιώς συμφωνηθεί ένα κοινό και επικαιροποιημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο για το μεταναστευτικό ζήτημα που κακώς βαπτίζεται προσφυγικό.

Μια πίεση που θα ξεκινά από τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αυτό το κοινωνικό φαινόμενο με την ενεργή συμπαράσταση όλης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών μέχρι τους τοπικούς βουλευτές και τα αρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση, από εκεί μέσω των ευρωβουλευτών στο ευρωκοινοβούλιο και στις λοιπές εθνικές κυβερνήσεις.

Μια τέτοιου πολιτική ατζέντα οφείλει να θεσπιστεί και να συμπληρώνεται διαρκώς με τη την πρόοδο αλλά και τα πισωγυρίσματα για να υπάρξει και έγκυρη ενημέρωση αλλά και για να προλάβουμε εσφαλμένες θεωρίες του παραλόγου, οι οποίες στο γενικότερο ζοφερό κλίμα που επικρατεί κερδίζουν συνεχώς έδαφος.