Το ψήφισμα της Λαϊκής Συνέλευσης Λαδοχωρίου – Γραικοχωρίου

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ – ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων  στις 27-02-2011 στο Ξενοδοχείο ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ στο Λαδοχώρι.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ                                                                               Ηγουμενίτσα 1η  Μάρτη  2011

 

Διεύθυνση : ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ

46 100 Ηγουμενίτσα

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:

Πρόεδρος Επιτροπής Αγώνα  Ντάσης Κώστας:   6977776837

Πρόεδρος Κοινότητας Λαδοχωρίου Λώλης Ηλίας: 6942846538

Email: dasisk@otenet.gr

 

 

ΠΡΟΣ :   ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ – ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων  στις 27-02-2011 στο Ξενοδοχείο ΑΝΤΖΕΛΙΚΑ στο Λαδοχώρι.

Στην σημερινή  μας συνέλευση   παρευρέθηκαν και εξέφρασαν τις απόψεις τους,  εκτός των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων Γραικοχωρίου και Λαδοχωρίου και Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, περιφερειακοί Σύμβουλοι και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας καθώς επίσης, εκπρόσωποι φορέων και  μεγάλο πλήθος δημοτών.

Κοινή Διαπίστωση όλων είναι ότι το πρόβλημα στην πόλη της Ηγουμενίτσας  έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και έχει πάρει πλέον τραγικές διαστάσεις για όλους μας . Έπαψε πλέον να είναι πρόβλημα του Λαδοχωρίου και του Γραικοχωρίου έγινε πρόβλημα του Δήμου της Ηγουμενίτσας και του Νομού Θεσπρωτίας .

Η Συγκέντρωση χιλιάδων Λαθρομεταναστών σε μια μικρή επαρχιακή πόλη δημιουργεί άθλιες συνθήκες για όλους. Άθλιες για τους  Μετανάστες,  ΑΘΛΙΕΣ όμως  και για τους κατοίκους της περιοχής  ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ.

Τόσο στην σημερινή Λαϊκή Συνέλευση όσο και στην προηγούμενη (13-02-2011) διατυπώθηκαν απόψεις και προτάσεις που περιέγραφαν την κατάσταση της αθλιότητας  που επικρατεί στην περιοχή μας και εκφράστηκε επίσης η αγωνία όλων για το μέλλον του τόπου μας για την ποιότητα της ζωής μας για το μέλλον των παιδιών μας. Την αδιαφορία της πολιτείας την έχουμε ήδη πληρώσει με αίμα . Έχουμε ήδη Νεκρούς έλληνες και μετανάστες , πόσοι άλλοι πρέπει να θυσιαστούν για να ξυπνήσει επιτέλους το κράτος;

Κατά την Διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκε  μεταξύ των άλλων και  ή άποψη της Δημιουργίας προσωρινού καταυλισμού στη Θέση «Γωνιά»   με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας μέχρι τον Ιούλιο του 2011, η οποία και απορρίφθηκε  ομόφωνα  από το σύνολο των παρευρισκομένων στην Λαϊκή Συνέλευση .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των παρευρισκομένων Δημοτικών Συμβούλων –Περιφερειακών Συμβούλων  καθώς και του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας,  τάχθηκαν αλληλέγγυοι  με τις αποφάσεις της  Λαϊκής Συνέλευσης  και της Επιτροπής Αγώνα, στην κατεύθυνση της άμεσης απομάκρυνσης των παράνομων μεταναστών από  την περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας και από τον Νομό Θεσπρωτίας. Από γιατρό Δημοτικό Σύμβουλο εκφράστηκε  με αγωνία ο φόβος  για τον ΥΠΑΡΚΤΟ ΚΙΝΔΥΝΟ μετάδοσης νοσημάτων, επικίνδυνων για το σύνολο του πληθυσμού.

Η Λαϊκή Συνέλευση καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και της υποχρεώσεις  απέναντι στους Πολίτες της .

Καλεί την πολιτεία να σεβαστεί τα δικαιώματά μας που απορρέουν από τους Νόμους και το Σύνταγμα της Χώρας μας.

Καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι  στους Μετανάστες και να πάψει να υποκρίνεται. Αν η  πολιτεία σέβεται τα ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών τότε να τους αντιμετωπίσει ως ανθρώπους και όχι ως σκουπίδια.  Ας Δημιουργήσει για αυτούς όχι προσωρινούς καταυλισμούς , αλλά μόνιμους χώρους διαβίωσης με ανθρώπινες συνθήκες ,μακριά από την Θεσπρωτία που δεν αντέχει  πια.

Καλεί  την πολιτεία  , για όσο χρονικό διάστημα η Τουρκία  δεν εναρμονίζεται με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης  στο θέμα των μεταναστών , να αναθεωρήσει μονομερώς την Συνθήκη του Δουβλίνου  και  να επιτρέπει στους μετανάστες να προωθούνται ελεύθερα σε όποια χώρα θέλουν.

Καλεί την πολιτεία να πάψει να θεωρεί τους μετανάστες ως απόβλητα και τον Νομό Θεσπρωτίας  ως τον σκουπιδότοπο της Ευρώπης . Κάποτε οι ευρωπαίοι θάβανε στην περιοχή μας τοξικά απόβλητα – θέση «Κοτσέκι» , σήμερα θάβουν μετανάστες και μαζί με αυτούς την ψυχή μας.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση  ,την   Ευρώπη του πολιτισμού της δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων  να σταματήσει να ΥΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ . Δεν μπορεί να  υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών αλλά να θεωρεί ότι αυτά τα δικαιώματα πρέπει να τους τα εξασφαλίσει κατ’ αποκλειστικότητα η χώρα μας στα όρια της οποίας οι λαθρομετανάστες μπορούν να κινούνται ανεξέλεγκτα ενώ αρνούνται με πείσμα την είσοδο των λαθρομεταναστών στις λοιπές χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Λαϊκή Συνέλευση Απευθυνόμενη  στην Τοπική Εξουσία  όλων των βαθμίδωνθέλει να τους θυμίσει ότι την θέση τους την κατέχουν με εκλογές  με μια συγκεκριμένη όμως εντολή (μεταξύ των άλλων)  , να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών σε τοπικό επίπεδο , να φροντίσουν για την ανάπτυξη και την πρόοδο  του τόπου μας και όχι να ενεργούν  ως το μακρύ χέρι της Κεντρικής Εξουσίας ή  ως εκφραστές κομματικών συμφερόντων.

Θέλουμε να τους πούμε να μην υποκαθιστούν το κράτος  στις υποχρεώσεις του  αλλά να πιέζουν το κράτος να δείχνει συνέπεια  στις δικές του υποχρεώσεις .

Θέλουμε να τους πούμε ότι αυτό που ζητάμε είναι   να περπατάμε στους δρόμους της πόλης μας με ασφάλεια  , θέλουμε τα παιδιά μας να παίζουν στα πάρκα τις πλατείες και τις παιδικές χαρές χωρίς κινδύνους   , θέλουμε  τα σχολεία μας καθαρά και διαθέσιμα, θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι στον τόπο που γεννηθήκαμε  μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε.  Θέλουμε αυτά που δεν κοστίζουν αλλά που δυστυχώς τα παιδιά και τα εγγόνια μας ίσως δεν τα δουν ποτέ.

Τους ζητάμε να δώσουν περισσότερη προσοχή , να κατανοήσουν την τραγικότητα της κατάστασης  να  νοιώσουν το δράμα και την αγωνία του πατέρα που αναγκάζεται να οχυρώσει το σπίτι του με συρματοπλέγματα και κάγκελα σε πόρτες και παράθυρα για να εξασφαλίσει λίγα μέτρα ασφάλειας στην οικογένειά του.

Δεν είμαστε ούτε και θα γίνουμε ποτέ ρατσιστές , δεν εκφράζουμε ως Λαϊκή Συνέλευση κανένα κόμμα ή παράταξη , το αντίθετο μάλιστα, η Λαϊκή Συνέλευση καθώς και η εκλεγείσα Επιτροπή αγώνα  εκπροσωπούν όλο το φάσμα των κομμάτων και των Δημοτικών παρατάξεων.

Δεν κάνουμε ούτε πρόκειται να κάνουμε αντιπολίτευση σε κανέναν , δηλώνουμε όμως ότι θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο  για να γίνει αυτή η πόλη κάποια στιγμή και πάλι Ανθρώπινη .

Καλούμε όλους τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων κάθε Δημοτικό Σύμβουλο  και κάθε πολίτη του Δήμου και του Νομού να πλαισιώσουν  την Επιτροπή Αγώνα που συστάθηκε από την Σημερινή  Συνέλευση  και να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για τον τόπο μας.

Ετούτη η πόλη που ζούμε αξίζει κάτι καλύτερο. Αυτός ο Νομός δεν έχει μέλλον αν δεν δικαιωθεί ο αγώνας μας.

Η Ηγουμενίτσα δεν θα πληρώσει με την θυσία των ανθρώπων της  την Λειτουργία του Λιμανιού και της Εγνατίας  Οδού.

Εάν για να λυθεί το πρόβλημα των μεταναστών , για να αποκτήσει προοπτικές ο τόπος,  πρέπει να  κλείσουμε το λιμάνι, τότε θα το κλείσουμε. Εάν πρέπει να  κλείσει η Εγνατία , θα κλείσει και  η Εγνατία.

Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία βλέπουμε την πόλη μας και τον Νομό  να αργοπεθαίνει και έχουμε μείνει απλοί θεατές . Ας μην είμαστε εμείς που θα κάνουμε και την Κηδεία.

Κοινοποιούμε το παρόν Ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς  και ζητάμε

1. Να σταματήσει κάθε πρωτοβουλία που θα έχει σαν στόχο την δημιουργία πρόχειρων ή μόνιμων καταυλισμών στην Θεσπρωτία και την ΗΠΕΙΡΟ.

2. Να παρθούν αποφάσεις που θα ζητούν από την πολιτεία να απομακρύνει από την περιοχή μας τους παράνομους μετανάστες  και την τοποθέτησή τους μέχρι την λύση του προβλήματος , σε χώρους που θα τηρούν τις προδιαγραφές διαβίωσης  σε ανθρώπινες συνθήκες, ΜΑΚΡΙΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ,  ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ.

3. Την ίδια την πολιτεία να εφαρμόσει τους Νόμους προς κάθε κατεύθυνση , οι πολίτες δεν είναι μόνο φορολογούμενοι έχουν και δικαιώματα και πρέπει η πολιτεία να τα διασφαλίσει.

Η Επιτροπή θα περιμένει την λήψη αποφάσεων από τους φορείς του τόπου μας και σε εύλογο χρονικό διάστημα  και σε συνεργασία με τους φορείς του τόπου μας , θα αποφασίσει για την μορφή την ένταση και τον χρόνο  των κινητοποιήσεων.

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΡΕΒΗΣ  ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠ. ΚΟΙΝ.  ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ

ΛΩΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠ. ΚΟΙΝ   ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΤΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΠΡΟΣ :

1.  Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

2. Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

3. Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

4. Τον Εισαγγελέα Θεσπρωτίας

5. Τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας

6. Τον Πρόεδρο του  Δημοτικού  Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

7. Τον  Περιφερειάρχη Ηπείρου

 

ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ