Υδροηλεκτρικό Αβαρίτσας: Καθρεφτάκια για… ιθαγενείς!

kalamas

kalamasΩς καθρεφτάκια για ιθαγενείς, θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τις 40.000€ ετησίως που θα λάβει ως ανταποδοτικό όφελος ο Δήμος Σουλίου, για να συναινέσει  στην κατασκευή, στα Διοικητικά όρια Φιλιατών και Σουλίου, στην περιοχή της Αβαρίτσας και εντός της προστατευόμενης περιοχής του Καλαμά, υδροηλεκτρικού φράγματος.

Ικανοποιημένο προφανώς από τις 40.000€ και τις εξηγήσεις της εκπροσώπου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που εκλήθη και παρέστη στη συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Σουλίου τη Δευτέρα το απόγευμα, κατά πλειοψηφία αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά στη Μελέτη περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που παρουσίασε η εταιρεία.

Μια μελέτη με ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με αυτή που για την ίδια επένδυση, παρουσιάστηκε και καταψηφίστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσπρωτίας, στο οποίο μετείχε τότε η σημερινή Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση.

Η Δήμαρχος Σουλίου μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αιτιολόγησε την αλλαγή της στάσης της, σημειώνοντας ότι «αλλάζουν οι καιροί».  

Βεβαίως, ήταν εύκολη η απόφαση για την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου, για θετική γνωμοδότηση, αφού 2 ώρες πριν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε προσυνεδρίαση της παράταξης, είχαν κατ’ ιδίαν και κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση από τους εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ.

Ακόμα ευκολότερη την καθιστά το γεγονός, ότι τα ελαιόδεντρα – μνημεία της φύσης και οι περιουσίες που πρόκειται να πνιγούν κάτω από τους τόνους του νερού είναι από την άλλη μεριά του Καλαμά, στο Δήμο Φιλιατών.

Ο Δήμος Φιλιατών για το ίδιο θέμα, σε συνεδρίαση επίσης το απόγευμα της Δευτέρας γνωμοδότησε αρνητικά.

Ο Δήμος Φιλιατών «δεν είχε την τιμή» να παραστούν οι εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του, αφού ο Δήμαρχος Φιλιατών δεν ήρθε σε επαφή με τους εκπροσώπους της εταιρείας για να συζητήσει για τα ανταποδοτικά, εν αντιθέση με τη Σουλιώτισσα – εξ’ αγχιστείας – συνάδελφο του.

Κι έτσι το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου καλείται να αναλάβει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία εισήχθη για συζήτηση το θέμα την προσεχή Τετάρτη.

Πάντως ο Δήμαρχος Φιλιατών, Μηνάς Παππάς, σε δηλώσεις του στη ΒδΈλλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την «παραφωνία» του Δήμου Σουλίου και επεσήμανε πως ο Δήμος Φιλιατών θα προσφύγει σε όποια απόφαση γνωμοδοτεί θετικά για την κατασκευή του φράγματος.