Υψηλή κερδοφορία για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας

limaniigm

limaniigmΗ Ηγουμενίτσα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 ελληνικών λιμανιών διεθνούς ενδιαφέροντος που το 2015 πέτυχαν σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τους.

Πρόκειται για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου, μη εισηγμένες, ανώνυμες εταιρείες οργανισμών λιμένων, οι μετοχές των οποίων μεταφέρθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη του 2012. Τα δέκα αυτά περιφερειακά λιμάνια περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο των υπό αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, για τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί διαγωνισμοί, ούτε έχει επιλέγει μοντέλο αξιοποίησης.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το 2015, κατά την περσινή χρήση συνεχίστηκε η κερδοφορία όλων των λιμένων, παρά τη γενικότερη ύφεση που επικρατεί στην αγορά, και η οποία ξεκίνησε με την αναδιάρθρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, όταν και περιήλθαν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο τέλος του 2012, έχοντας αποδώσει μερίσματα στο ελληνικό Δημόσιο. Ετσι, κατά μέσον όρο τα κέρδη των περιφερειακών λιμένων της χώρας, εκτός εκείνων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αυξήθηκαν κατά 20% μέσα στο 2015. Η αύξηση αυτή ακολουθεί τη μεγάλη άνοδο της τάξης του 40% που σημειώθηκε το 2014.

Μεταξύ των σημαντικότερων εξελίξεων των τελευταίων ετών είναι και η ανάπτυξη σε επίπεδο δραστηριοτήτων, όπου έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι δωδεκάμηνος σχεδόν προορισμός και καταγράφει επίσης σημαντική αύξηση κίνησης από κρουαζιερόπλοια. Αύξηση της κίνησης κρουαζιεροπλοίων γνωρίζει και το Λαύριο, που χρησιμοποιεί ήδη για home porting η Celestyal Cruises, αλλά και άλλα λιμάνια.

Στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα έχουν γίνει ή προχωρούν έργα υποδομής που αναβαθμίζουν τη θέση τους, ενώ στην Αλεξανδρούπολη έργα όπως η σιδηροδρομική σύνδεση του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων κατέστησαν δυνατή την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών σε κομβικό σημείο για την ευρύτερη περιφέρεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδων μεταξύ των περιφερειακών λιμένων παρουσίασε και το 2014 το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 40,5% στα 6,6 εκατ. ευρώ.

Από τα απολογιστικά στοιχεία που έστειλαν οι διοικήσεις των οργανισμών λιμένων στο ΤΑΙΠΕΔ προκύπτουν και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν  τα περασμένα χρόνια. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία:

Το 2014 ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

* Παρουσίασε θετικό ισοζύγιο €1.500.000 εκ. περίπου σε σχέση με το στόχο των €100.000 (15 φορές πάνω)
* Εναρμονίστηκε με τις απαιτήσεις του Διεθνή κώδικα ISPS για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων. Απόρροια αυτού ήταν και η εφαρμογή
πρόσθετων μέτρων ασφαλείας για τον έλεγχο και δραστικό περιορισμό των φαινομένων διακίνησης λαθρομεταναστών.
* Συμμετείχε στην υλοποίηση 12 ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού €5,5 εκ. περίπου με πραγματοποιημένη απορρόφηση εντός του €2014  1,6 εκ. περίπου.

* Υλοποιήθηκαν (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ADRIAMOS) οι απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Θεσπρωτία για τη διακίνηση εμπορευμάτων και η Εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία οργάνωσης όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης του έργου.