Χαρμόσυνες καμπάνες για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων

MHTROPOLITIKOS NAOSΟι καμπάνες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Ιωαννίνων αλλά και σε άλλες εκκλησίες χτύπησαν χαρμόσυνα στη μία το μεσημέρι.

Ήταν την στιγμή που επίσημα ανακοινώθηκε η εκλογή του Μάξιμου Παπαγιάννη, του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη αναμένεται να γίνει την Κυριακή, η ενθρόνιση τον Ιούλιο και εν συνεχεία θα κληθεί να υπηρετήσει σε μία από τις πιο ιστορικές Μητροπόλεις της χώρας.

Αναλαμβάνει τα ηνία της τοπικής εκκλησίας σε ηλικία 45 ετών, όσο ακριβώς ήταν και ο μακαριστός Θεόκλητος, το 1975, όταν είχε εκλεγεί Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων θεωρείται από τις σημαντικότερες λόγω της βαρύτητας στο Φανάρι ως Μητρόπολη των Νέων Χωρών -τις περιοχές που παραχώρησε «επιτροπικώς» τη διοίκησή τους στην Εκκλησία της Ελλάδος το Φανάρι το 1928, διατήρησε όμως τα πνευματικά του δικαιώματα- αλλά και λόγω της οικονομικής της ευρωστίας.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε η φήμη πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα ενέκρινε τον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων, φτάνοντας τη διαφωνία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στα άκρα.

Εντούτοις, με ανακοινωθέν του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε λόγο για «διαστρέβλωση» των γεγονότων από δημοσιεύματα, καθώς εμφανίστηκε ως παρέμβαση η επιθυμία του κ. Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα, όπως δημοσιεύεται στο εκκλησιαστικό πρακτορείο dogma.gr έλαβαν:

Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης

ΨΗΦΟΙ: 46

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός
ΨΗΦΟΙ: 16

Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου
ΨΗΦΟΙ: 7

Αυτό πλέον που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η στάση που θα τηρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέναντι στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.

Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρετεί από τότε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών.

Είναι από τους νεότερους Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας και αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων.
πηγή: epiruspost.gr