Χερσαία ζώνη: Κινητοποιήσεις εν αναμονή Πλακιωτάκη – (+ηχητικά δηλώσεις)

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους,  απειλούν οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών αν δεν λάβουν σαφείς δεσμεύσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας για την απόδοση της χερσαίας ζώνης που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας και δεν χρησιμοποιείται για λιμενικές δραστηριότητες, στις τοπικές κοινωνίες, μέσω της παραχώρησής της στην αυτοδιοίκηση. 

Ήδη τη Δευτέρα το πρωί προχώρησαν σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό του λιμένα εσωτερικού (της ακτοπλοΐας προς Κέρκυρα, Παξούς και Λευκίμμη), ενώ  έχουν προαναγγείλει και αποκλεισμό του Λιμένα Εξωτερικού (ακτοπλοΐα προς Ιταλία) για την ερχόμενη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Παρόντες οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Σουλίου, Γ. Λώλος, Σπ. Παππάς και Γ. Καραγιάννης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, οι Αντιπεριφερειάρχες Θωμάς Πιτούλης και Άλκης Λάμπρου, οι πρώην δήμαρχοι Πέτρος Λιάκος και Ανδρέας Νταής, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες. 

Δηλώσεις:

Ιωάννης Λώλος, Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
Σπύρος Παππάς, Δήμαρχος Φιλιατών
Σταυρούλα Μπραΐμη Μπότση, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου
Ιωάννης Καραγιάννης, Δήμαρχος Σουλίου
Αλέξανδρος Πάσχος, Πρόεδρος Επιμελητρηρίου Θεσπρωτίας
Μάριος Κάτσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας

Το ζήτημα, που απασχολεί την τοπική επικαιρότητα από το 2002, οπότε και συνεστήθη η ΟΛΗΓ ΑΕ, έχει πάρει νέα επιτακτική τροπή καθώς ο Οργανισμός Λιμένος βρίσκεται σε φάση ιδιωτικοποίησης με καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τους υποψήφιους επενδυτές την 29η Νοεμβρίου.
Οι Δήμοι τονίζουν ότι θα πρέπει οι διαδικασίες απόδοσης της χερσαίας ζώνης, να έχουν ολοκληρωθεί πριν την ημερομηνία αυτή, ώστε τα παραλιακά μέτωπα της πόλης της Ηγουμενίτσας, της Σαγιάδας, της Πλαταριάς και των Συβότων, να μη περάσουν στη διαχείριση του ιδιώτη επενδυτή.
Καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις θα είναι η επίσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας στην Ηγουμενίτσα, ο Υπουργός Ναυτιλίας Ιωάννης Πλακιωτάκης.