Όλο και περισσότεροι οι πελαργοί στη Θεσπρωτία

PELARGOI 31Για 5η συνεχή χρονιά ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά ολοκλήρωσε με επιτυχία την ετήσια απογραφή πελαργών συμμετέχοντας έτσι στην 2η Εθνική Απογραφή Λευκού Πελαργού, η οποία διεξάγεται στα πλαίσια της 7η Διεθνούς Απογραφής Λευκών Πελαργών για το έτος 2014.

Από το 1934 έχει ξεκινήσει από μεγάλους οργανισμούς για την προστασία της φύσης η ανά δεκαετία Διεθνής απογραφή του Λευκού Πελαργού στις περιοχές που φωλιάζει και η παρακολούθηση των τάσεων του πληθυσμού του.

Η απογραφή έγινε με βάση τη μεθοδολογία που καθορίζει η Διεθνής Επιτροπή για την Απογραφή του Λευκού Πελαργού, με απευθείας παρατήρηση και καταγραφή των φωλιών και των ζευγαριών.

Συγκεκριμένα, καταγράφεται ο αριθμός και η θέση των φωλιών με ή χωρίς πελαργούς, ενώ όπου υπάρχουν νεοσσοί καταγράφεται ο ακριβής αριθμός αυτών.

Στα δεδομένα που συλλέχθηκαν περιλαμβάνονται κι άλλα στοιχεία όπως το υψόμετρο και οι συντεταγμένες κάθε φωλιάς, τυχόν άδειες ή κατεστραμμένες φωλιές καθώς και το είδος κάθε φωλιάς αν είναι φυσική ή τεχνητή και αν βρίσκεται π.χ. πάνω σε εκκλησία, στύλο της ΔΕΗ ή κάποιο άλλο κτήριo.

Τα στοιχεία θα ομαδοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες του Συντονιστή του Προγράμματος για την Ελλάδα, και πρόεδρο του φορέα διαχείρισης κ. Θ. Κομηνό.

Επίσης θα εισαχθούν σε GIS χρησιμοποιώντας ArcGIS 9 και την Greek Grid ( EGSA 87) σύστημα αναφοράς ώστε να δημιουργηθεί ένας χάρτης που θα δείχνει την διασπορά, την πυκνότητα του πληθυσμού καθώς και την επιτυχία ανατροφής.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα της πενταετούς παρακολούθησης και καταγραφής των πελαργών από το προσωπικό του φορέα διαχείρισης, παρατηρείται αυξητική τάση όσον αφορά στο σύνολο των φωλιών αλλά και στα αναπαραγόμενα ζευγάρια και στους νεοσσούς ανά έτος.

Εκτός από τον αριθμό των πουλιών, ο στόχος της παρακολούθησης είναι να εντοπιστούν οι απειλές για τη ζωή του λευκού πελαργού. Η εκβιομηχάνιση, η μονοκαλλιέργεια, η χρήση των χημικών ουσιών στη γεωργία οδηγούν στην υποβάθμιση ή/και εξαφάνιση των υγροτόπων, όπου ο πελαργός βρίσκει εύκολα τροφή.

Ο Φορέας Διαχείρισης (ΦΔ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και εφαρμογής του σχεδίου εποπτείας και φύλαξης των περιοχών ευθύνης του συμβάλλει στην προστασία του είδους του λευκού πελαργού και στην ανάκαμψη του πληθυσμού του στο νομό μας.

Τα τελευταία χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση συνεισφέρει και η συνεργασία με τους πολίτες με την ανταπόκρισή του ΦΔ σε αιτήματά τους για συνδρομή στην περίθαλψη τραυματισμένων πελαργών.

Η αύξηση του πληθυσμού του λευκού πελαργού αποτελεί σίγουρα μια ένδειξη καθαρού περιβάλλοντος και ομαλής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, ευνοϊκές συνθήκες την διασφάλιση των οποίων ο ΦΔ μέσω των δράσεων του υποστηρίζει.